Scandalul din jurul cimitirului de la Valea Uzului se aprinde din nou
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Scandalul din jurul cimitirului de la Valea Uzului se aprinde din nou

GALERIE
cimitir Valea Uzului
  • cimitir Valea Uzului
- +

Cimitirul de la Valea Uzului a fost închis pentru public pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Consiliului Local din Sânmartin, anunţă Consiliul Judeţean Harghita. "Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis", a spus şeful CJ Harghita, Borboly Csaba.

Într-un comunicat de presă transmis de CJ Harghita se arată că, miercuri, primarul localităţii Sânmartin, Gergely Andras, a închis temporar, pentru 30 de zile, cimitirul de la Valea Uzului, în urma unei hotărâri a Consiliului Local. La eveniment au fost prezenţi şi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Becze István şi Salamon Zoltán, consilieri judeţeni, Ferencz Csaba, primarul localităţii Păuleni Ciuc, şi Kencse Előd, primarul localităţii Sântimbru.

"Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba, citat în comunicat. El a anunţat că s-a primit o adresă din partea Oficiului de cadastru din Bacău conform căreia este nevoie de clarificarea cât mai urgentă a situaţiei şi că trebuie reparată ilegalitatea. Totodată, reiese faptul că există unele neclarităţi şi în ceea ce priveşte procedura de achiziţie a lucrărilor de construcţie realizate în cimitirul de la Valea Uzului. Borboly Csaba a spus că singurul instrument este justiţia şi şi-a exprimat speranţa că se va restabili calmul pe durata următoarelor treizeci de zile.

Preşedintele CJ Harghita a explicat că cele trei lacăte puse pe poarta cimitirului sunt un gest simbolic: câte un lacăt din partea Pimăriei localităţii Sânmartin, cultelor istorice, sferei civile. La faţa locului s-au aflat şi reprezentaţi ai Poliţiei din judeţul Bacău, pe care Borboly Csaba i-a informat despre închiderea cimitirului şi le-a cerut sprijinul ca, împreună cu reprezentanţii Poliţiei din judeţul Harghita, să se asigure paza acestuia împotriva eventualelor stricăciuni.

Recent, poliţiştii din Bacău au început cercetări după ce mai multe cruci ale unor eroi români din Primul şi din Al Doilea Război Mondial au fost acoperite cu saci de plastic. Potrivit Poliţiei Judeţene Bacău, poliţiştii s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor - Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic şi fac cercetări pentru a stabili situaţia de fapt. Pe un site de limbă maghiară au apărut imagini în care mai multe cruci ale eroilor români din cimitir fuseseră acoperite cu saci din plastic.

Ulterior, poliţiştii din Bacău au făcut cinci percheziţii în judeţ şi în Harghita, la persoane suspectate de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, fapte comise în zona Valea Uzului. Printre cei vizaţi se află şi viceprimarului din localitatea Sânmartin, Laszlo Antal. În aceeaşi zi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că UDMR nu va susţine nicio iniţiativă sau măsură a Guvernului. "Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect", spunea Kelemen, în contextul în care viceprimarul din Sânmartin Laszlo Antal a fost dus la audieri la Poliţia Harghita, în urma percheziţiilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.