Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scandalul Eurovision se extinde: presedintele Azerbaidjanului a ordonat o anchetă şi renumărarea voturilor

GALERIE
Eurovision 2013
  • Eurovision 2013
- +

Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului, a ordonat iniţierea unei anchete care să cerceteze motivul pentru care ţara sa a acordat zero puncte Rusiei în finala de sâmbătă seară a concursului Eurovision 2013, solicitând totodată o renumărare a voturilor compatrioţilor săi, relatează bbc.co.uk.

Potrivit oficialilor azeri, compatrioţii lor şi juriul oficial din Azerbaidjan au susţinut puternic cântecul care a reprezentat Rusia în finala acestui concurs.

Reprezentanţii postului public de televiziune din Azerbaidjan au sugerat faptul că ar fi putut exista anumite încălcări ale regulamentului de votare.

Rusia a acordat numărul maxim de puncte - 12 - cântecului care a reprezentat Azerbaidjanul la concursul Eurovision 2013, o baladă interpretată de Farid Mammadov.

Azerbaidjanul s-a clasat în final pe locul al doilea, după câştigătoarea concursului, Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei.

Reprezentanta Rusiei, Dina Garipova, s-a clasat pe locul al cincilea în acest concurs care a avut loc sâmbătă seară, în oraşul suedez Malmo.

Ambasadorul Azerbaidjanului în Rusia, Polad Bulbuloglu, a dezvăluit faptul că preşedintele Ilham Aliev a ordonat iniţierea unei anchete şi renumărarea voturilor.

El a spus că un număr mare de votanţi din Azerbaidjan, care au votat prin SMS, au susţinut-o pe reprezentanta Rusiei.

"Potrivit acestor date, Rusia ar fi trebuit să primească 10 puncte de la Azerbaijhan. Un anunţ va fi făcut în această noapte la Televiziunea Publică azeră", a precizat el.

Camil Guliev, directorul postului public de televiziune, a spus că neacordarea niciunui punct reprezentantei Rusiei reprezintă un motiv de reală îngrijorare.

"Sperăm sincer ca acest incident, posibil iniţiat de un anumit grup de interese, să nu umbrească relaţiile frăţeşti dintre popoarele din Federaţia Rusă şi Azerbaidjan", a spus Camil Guliev.

Azerbaidjanul, care a organizat concursul Eurovision din 2012, a încercat în mod tradiţional să păstreze relaţii bune cu Moscova, în ciuda unor tensiuni din trecut între cele două ţări cauzate de o dispută pe teme energetice.

Cezar, reprezentantul României, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc sâmbătă seară, la Malmö Arena. Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision s-a desfăşurat la Malmö, în Suedia, după ce reprezentanta acestei ţări, Loreen, a câştigat, anul trecut, celebra competiţie muzicală, cu piesa "Euphoria".

Danemarca a câştigat concursul Eurovision 2013, cu melodia "Only Teardrops", interpretată de Emmelie de Forest, care a obţinut 281 de puncte în urma voturilor publicului şi ale juriului internaţional. Pe următoarele două poziţii s-au clasat Azerbaidjan şi Ucraina.

Cezar, care a participat la Eurovision cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur), a obţinut un total de 65 de puncte. Cezar nu a primit de la nicio ţară punctajul maxim de 12 puncte, în timp ce câte 10 puncte au fost acordate reprezentantului României de Republica Moldova şi Grecia.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

De când există sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) în Concursul Cântecului European - Eurovision, doar patru ţări s-au calificat în mod constant, în fiecare an în finală, iar România este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia şi Ucraina.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri