Scăpăm de gazele scumpe de la ruşi?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Scăpăm de gazele scumpe de la ruşi?

Victor Ponta susţine că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani.

GALERIE
ponta
  • ponta
- +

 Premierul Victor Ponta susţine că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani, în urma exploatării resurselor de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră, precizând că Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru realizarea de noi sonde.

 

 "Am vizitat platformele din Marea Neagră, le mulţumesc reprezentanţilor OMV - Petrom care au fost alături de mine. Primul sentiment pe care îl am este de foarte mare mândrie pentru că am văzut realizări tehnologice cu totul şi cu totul excepţionale, o platformă în mijlocul mării nu e chiar cel mai simplu lucru din lume, realizări care au aparţinut românilor, celor de la Petrom. Am aflat şi eu cu această ocazie că e vorba de zeci de ani de experienţă, dinainte de 1989, e vorba de condiţii extrem de dificile, e vorba de invenţii tehnologice care aparţin celor de la Petrom şi faptul că în acest moment o parte importantă a producţiei de ţiţei şi de gaze vine din această zonă de offshore pentru posibilitatea de dezvoltare a României şi aici vorbesc nu doar de consumul populaţiei, ci vorbesc de consumul industrial, e un lucru foarte bun", a afirmat premierul. Ponta a mai spus că prin investiţiile Petrom, dar şi ale altor companii, zona Mării Negre devine "acel rezervor energetic de care România are foarte mare nevoie". Premierul a precizat că Guvernul va oferi "tot sprijinul" pentru aceste investiţii. El a susţinut că în cel mult zece ani "Marea Neagră va putea acoperi integral necesităţile industriei şi populaţiei româneşti şi va face din România într-adevăr un jucător important pe această piaţă". a afirmat Victor Ponta. El a mai spus că îşi doreşte ca în acest an să fie inaugurată conexiunea de gaze cu Republica Moldova şi astfel ţara noastră să devină şi exportator. Premierul a menţionat că, în afara platformelor care aparţin Petrom, sunt două perimetre noi ale Exxonmobile, iar într-unul dintre acestea a intrat în asociere şi Romgaz. "În afară de ceea ce am vizitat acum platformele vechi aparţinând doar Petrom, sunt două perimetre noi, e vorba de Neptun şi de Midia, unde sunt acordate licenţele împreună cu Exxonmobile. Într-unul dintre ele a intrat şi Romgaz şi este prima dată când o companie românescă intră într-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic", a explicat premierul. Victor Ponta a mai declarat că problema energiei este una care preocupă Europa şi din acest motiv în luna mai va fi un Consiliu European care va dezbate acest subiect. "Pe 22 mai va ieşi un Consiliu European special dedicat problemelor pe energie pentru că toată Europa are o problemă de competitivitate şi are o problemă de dependenţă energetică. şi atunci România este privilegiată faţă de alte ţări. Sper că în luna iunie să avem vestea bună privind semnarea proiectului Nabucco, deci România este într-o poziţie privilegiată de care trebuie să ştie să profite în anii care urmează", a afirmat premierul Ponta. Companiile OMV Petrom şi Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.