anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Scările din lemn, naturale și prietenoase

GALERIE
Scara lemn
 • Scara lemn
- +

Scările din lemn vor avea întotdeauna acel aer de autenticitate, fiind un material versatil, adaptabil oricărui stil decorativ. Lemnul este un material dur și rezistent, regăsit într-o gamă foarte diversă.

Practic, când discutăm despre scări interioare din lemn, ne referim la acele elemente de construcție, fabricate din lemn și care permit accesul între diferitele nivele ale unei construcții. 

Scările din lemn pot fi de mai multe tipuri, iar modelul sau esența lemnului trebuie alese cu grijă, astfel încât să se potrivească cu utilitatea construcției, dar și cu mediul în care aceasta este amplasată. 

Scara din lemn dreaptă

Aceasta este, poate, cel mai des întâlnit model de scări interioare de lemn. Principalul avantaj al acestui tip este acela că permite utilizarea spațiului de sub scară, fiind ideal în casele de dimensiuni mici sau medii, cu maxim două etaje.

Scara din lemn pe vang

O scară din lemn pe vang este, în primul rând, deosebită, comparativ cu alte modele, datorită stilului minimalist. În plus, acest design permite dispersarea luminii în cameră și poate crea iluzia de spațiu.

Scara din lemn cu grinzi de susținere

Grinzile de susținere sunt extrem de benefice în construirea scărilor din lemn, deoarece acestea preiau greutatea scării și oferă o mai bună susținere. Acestea sunt mult mai rezistente, comparativ cu alte modele și sunt recomandate, în special, pentru casele amplasate în zone cu risc seismic crescut.

Scara din lemn în spirală

Scările spiralate urmează un arc helicoidal și se pot recunoaște, de cele mai multe ori, după stâlpul de susținere central. Avantajul principal al acestui tip de scară este dimensiunea compactă. Acestea nu preiau foarte mult din spațiul camerei și se potrivesc atât în construcțiile de dimensiuni mici, cât și în cazul apartamentelor de tip duplex.

Scara din lemn cu mai multe rampe

Adesea cunoscute și drept „scări interioare în formă de U”, acestea constau, practic, în mai multe planuri de scări paralele, unite prin rampe care permit un viraj de 180 de grade. Asemenea scărilor spiralate, acestea utilizează mai puțin spațiu, iar rampele pot permite o „zonă de odihnă”, fiind recomandate în cazul construcțiilor cu mai mult de 3 etaje.

Scara din trunchi de copac sau butuci 

Cu siguranță, o astfel de scară nu o veți întâlni într-o locuință urbană. Dar, cu siguranță, va fi piesa centrală într-o cabană de la munte. În ciuda robusteții lor, aceste scări sunt calde și  prietenoase și aduc un plus de relaxare celor care doresc să scape pentru câteva zile de forfota orașului.

Avantajele și dezavantajele scărilor interioare din lemn

Folosit de sute de ani în construcții, lemnul are cu siguranță nenumarate avantaje, dar și dezavantaje.

 

Iată doar câteva dintre acestea:

Avantaje

Mentenanța: Spre deosebire de alte materiale, lemnul se întreține foarte ușor și, în plus, eventualele reparații nu presupun neapărat intervenții asupra întregii scări. 
Zgomot: Conform cercetărilor, scările din lemn produc mai puțin zgomot decât cele din metal. Cu toate acestea, esența lemnului folosit, precum și întreținerea corespunzătoare joacă un rol foarte important.
Aspect: Aspectul natural al scărilor din lemn poate fi mult mai primitor, comparativ cu cele din fier sau din beton. În plus, lemnul se găsește într-o varietate de esențe, care, la rândul lor, produc efecte optice unice.

Dezavantaje

Manopera: Spre deosebire de fier sau chiar beton, manopera pentru fabricarea și montarea scărilor din lemn poate fi mai costisitoare. 
Rezistența la umezeală: Lemnul nu rezistă foarte bine în mediile umede și poate suferi daune, mai ales dacă nu este întreținut corespunzător.
Preț: Deși lemnul se găsește din abundență în natură, prețul, în special pentru esențele considerate nobile și rezistente, poate fi mult mai crescut spre deosebire de alte materiale.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.