luni, 27.03.2023
În mai multe grădiniţe şi şcoli din Iaşi s-au semnalat în ultimile luni cazuri de scarlatină, boală contagioasă cauzată de o bacterie - Streptococul beta-hemolitic de grup A. Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii fără simptome la copiii sănătoşi. Din cauza complicaţiilor care pot apărea dacă nu e tratată corect, scarlatina este o boală cu spitalizare şi declarare nominală, tratamentul recomandat de specialişti fiind cel cu penicilină injectabilă.
Dr. Carmen Manciuc, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „Scarlatina este boală eruptivă a copilăriei, boală transmisibilă cauzată de o bacterie - Streptococul beta-hemolitic de grup A. În condiţiile apariţiei oricărei erupţii la un copil, primul gest este să se meargă la medicul de familie care poate îndruma părinţii spre un anumit spital sau poate decide dacă e vorba de o afecţiune ce nu necesită consult de specialitate ori internare. Asta dacă ereupţia nu e extrem de dramatică, cu febră foarte înaltă sau dacă nu apar echimoze (nota redacţiei - vânătăi) sau sângerări - semne care pot fi marca unei boli mult mai grave - meningococcemia. În astfel situaţii este indicat ca părinţii să vină imediat cu copilul la Spitalul de Boli Infecţioase care are gardă 24 din 24, 7 zile din 7.
Scarlatina nu are o erupţie atât de evidentă. Şi pentru că această erupţie nu apare la nivelul feţei, este mai târziu observată de părinţi. Poate apărea „masca de clown“ - copilul are obrajii îmbujoraţi, dar nu erupţie. Subliniez: scarlatina nu este însoţită niciodată niciodată de erupţie la nivelul feţei. Boala debutează brusc, cu febră mare, după o perioada de incubaţie de aproximativ 5 zile. De obicei, în perioada de incubaţie, nu este prezent nici un simptom. După care apar cefaleele frontale (dureri de cap în zona frunţii), dureri de gât, inflamarea amigdalelor, febră mare (care depăşeşte 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40), stări de vomă şi dureri abdominale.
În scarlatină înainte de erupţia în anumite zone ale corpului, de multe ori apare acea „mască de clown“ - copilul e îmbujorat ca un clown. Este un semn tipic scarlatinei care ghidează medicul în timpul evaluării clinice. Erupţia apare în mod obişnuit la 24-36 de ore de la începutul bolii, mai întâi în zonele cu piele mai subţire (plicile cotului, regiunea înghinală, părţile laterale ale gâtului şi trunchiului, axile). Erupţia se generalizează în 2 sau 3 zile, rămâne la fel timp de 1-2 zile, apoi descreşte în 2 zile. Durează în total 5-7 zile, dispare la presiune, iar la pipăit este ruguoasă, aspră, ca „pielea de găină“.
Care este tratamentul corect
Scarlatina este o boală bacteriană care se tratează cu antibiotice. Dar nu acasă, după ureche, ci la spital. Scarlatina este o boală cu spitalizare obligatorie şi declarare nominală din cauza complicaţiilor redutabile care pot apărea dacă nu e tratată corect - cum ar fi reumatismul articular acut. Copilul trebuie urmărit de medicul specialist, iar tratamentul se face cu Penicillină „G“ injectabilă, timp de 6 zile, iar în a 7-a zi se face o primă doză de Moldamin. După aceasta copilul poate fi externat şi continuă cu încă trei doze de Moldamin: la interval de 7 zile, se repetă câte o doză de Moldamin, trei săptămâni la rând.
Există unii medici care agreează ideea unui tratament secvenţial - se începe cu penicilină sub formă injectabilă, se administrează câteva doze, apoi se trece pe tratament cu tablete de Pencicilină V ce pot fi administrate sub formă orală. Nu aprob un astfel de tratament; în caz de scarlatină consider tratamentul injectabil mai eficient.
Mai vreau să mai precizez că există situaţii în care exudatul faringian pentru depistarea Streptococului beta-hemolitic de grup A - bacteria care cauzează scarlatina, poate ieşi uneori negativ. Asta deşi copilul prezintă semnele clasice ale bolii. Există frecvent şi astfel de situaţii. De aceea, la fel de important pentru diagnostic este examenul clinic cu depistarea semnelor clasice ale scarlatinei. La acesta se adaugă şi analizele modificate în sensul unei infecţii bacteriene - VSH crescut, hemoleucograma care arată leucocitoză cu polinucleuză.
Profilaxie pentru purtătorii sănătoşi
Fiind o boală contagioasă cu transmitere mai ales în colectivităţile de copii, în general se recomandă efectuarea de exudat faringian la celilalţi copii cu care micuţul suspectat sau diagnosticat cu scarlatină a intrat în contact. Şi adulţii pot face această analiză, dar, de obicei, părinţii sunt mai puţin expuşi, făcând mai rar forme de boală cum ar fi angina streptococică.
Pentru adulţi, recomandăm exudaul faringian celor care au simptome cum ar fi dureri în gât, febră, frisoane, stare de rău - simptome ale anginei streptococice. La adulţii cu simptomatologie şi exudat pozitiv, tratamentul anginei streptococice are la bază tot administrarea de penicillină injectabilă.
În ceea ce priveşte copiii: dacă în urma exudatelor se descoperă alţi copii care au Streptococul beta-hemolitic de grup A, dar fără ca aceştia să aibă simptome de scarlatină, se poate face profilaxie. Pentru purtătorii sănătoşi, profilaxia presupune fie administrarea unei doze de Moldamin, fie administrarea de tratament sub formă de tablete - Penicillină V sau Eritromicină dacă persoana în cauză este alergică la penicillină.
Închei prin a adăuga că un copil care a făcut scarlatină, e puţin probabil să facă boala şi a doua oară, astfel de cazuri fiind foarte rare“.
Cuvinte cheie: + scarlatina, antibiotic, injectabil
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Topul celor mai competitive regiuni din UE: Locul ruşinos ocupat de regiunea Nord-Est
Protestele încep să dea roade: Netanyahu anunţă o ”pauză” în controversata reformă a justiţei
Un PSD-ist care călăreşte porcii, noul şef al Gărzii de Mediu din Capitală
Ce a păţit o femeie care fost provocată într-un joc să sune la 112 şi să anunţe că e sechestrată
Scoţia va avea un premier musulman. Cine este Humza Yousaf, un tânăr de 37 de ani
Trei copii ucişi într-un atac armat într-o şcoală catolică din Nashville, în Tennessee
FIFA a mărit sumele alocate cluburilor care au jucători la Cupa Mondială
Locomotiva implicată în accidentul mortal de sâmbătă a ieşit din revizie în dimineaţa acelei zile
Aventurile detectivilor Miss Marple şi Hercule Poirot, rescrise pentru a evita „ofensarea”
Ministerul Finanţelor a supus dezbaterii publice proiectul pentru plafonarea preţurilor la RCA
Două autovehicule s-au izbit de un TIR în localitatea Sculeni
Cristian Grosu - Ce ar trebui să-i învețe Vasile Dîncu pe cei de la SRI
Prima tranşă de autospeciale BMW a intrat în dotarea Poliţiei
Cine iese pe minus şi cine pe plus în afacerea dintre Universitatea din Cluj şi Institutul Confucius
Unsprezece persoane care au campat într-o zonă din Vâlcea, prinse cu droguri
Nopţi cu temperaturi negative în toată ţara până pe 9 aprilie
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a împlinit 74 de ani
Miliardarul chinez Jack Ma, care nu mai fusese văzut de mult timp în China, a apărut în public
Primul zbor al companiei Wizz Air de la Iaşi către Berlin a fost inaugurat oficial
Interviu cu Arian Mirzarafie-Ahi, bărbat transgender, care a dat în judecată autorităţile române
Clubul Chelsea a înregistrat pierderi de 121,3 milioane de lire sterline
Răzvan Marin a explicat de ce a fost nemulţumit după ce a fost înlocuit la meciul cu Andorra
Generalul Oleksandr Sîrski susţine că bătălia pentru Bahmut intră în "cea mai intensă fază"
7 idei de cadouri interesante pentru persoanele care iubesc cafeaua (P)
Italia, Danemarca şi România, principalii producători de petrol din UE
2.000 de capete mumificate de berbeci au fost descoperite în templul lui Ramses al II-lea
Un șofer de 76 de ani a lovit în plin doi tineri pe motocicletă și a fugit de la locul accidentului
Tânărul de 31 de ani care se afla de două luni în comă după o infecție la măsea a murit
RETETE Cel mai bun risotto, cu parmezan și verdeață. Gata în doar 40 de minute
Plecat săptămâna trecută de la Bayern Munchen, Julian Nagelsmann ar putea prelua Tottenham
Germania este paralizată de una dintre cele mai ample greve din ultimele decenii
Patru polițiști au fost încătușați la Brașov, într-o schemă ilegală cu permise auto
Alexandru LĂZESCUXi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani” |
Nichita DANILOVMetamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer |
Michael ASTNERRomânia fericită |
Ciprian IFTIMOAEIInegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.