Monitorizarea de către medicul pediatru este necesară în aceste situații întrucât prezența sângelui în scaun poate semnifica: fisuri/ragade ale mameloanelor (sângele înghițit se va elimina prin scaun) sau fisuri anale (la bebelușii constipați, din cauza efortului de defecare).
Scaunul bebelușului suferă modificări de-a lungul timpului, în funcție de vârsta acestuia, de modul de alimentație, precum și de alți factori. Există însă o serie de situații în care se recomandă consultul de specialitate.
Ce semnificație are prezența sângelui în scaunele copilului? Monitorizarea de către medicul pediatru este necesară în aceste situații întrucât prezența sângelui în scaun poate semnifica: fisuri/ragade ale mameloanelor (sângele înghițit se va elimina prin scaun) sau fisuri anale (la bebelușii constipați, din cauza efortului de defecare).
La sugarul alăptat, este posibil să fie secundar unei alergii alimentare. La sugarul hrănit cu formulă, sângele din scaun ar putea indica o alergie la proteina din lapte, caz în care se va recomanda înlocuirea formulei de lapte cu una specială.
Ce reprezintă melena? Melena se definește ca prezența de scaune negre, gudronoase, groase și indică o sângerare în tractul digestiv. Se va contacta de urgență medicul pediatru.
Copilul meu nu are scaun. Ce ar trebui să fac? La nou-născuții sau sugarii alăptați, constipația este rară, dar mai puțin de 1 scaun/zi în primele săptămâni ar putea însemna că nou-născutul nu primește suficient lapte. După vârsta de 6 săptămâni până la 3 luni, frecvența scaunelor se modifică la 1 scaun/zi sau 1 scaun la 2-3 zile.
Se va contacta medicul pediatru dacă trec mai mult de 3-5 zile fără scaun.
În cazul constipației la bebeluși, scaunele sunt tari, ca niște pietricele, iar bebelușul este vizibil deranjat când elimină scaunul, care poate prezenta striuri de sânge din cauza iritației locale a anusului.
În timpul diversificării, constipația poate fi un semn al alimentației sărace în fibre sau al intoleranței la proteina din laptele de vacă.
Ce înseamnă diareea la bebeluș? Diareea la bebeluși este un semn al unei infecții sau alergii alimentare. Aceasta se definește prin prezența scaunelor apoase, frecvente, cu mucus sau sânge, verzi.
Poate provoca deshidratare și eritem fesier dacă nu se intervine medical. Copilul poate asocia și febră, alterarea stării generale, vărsături, refuzul alimentației.
Ce semnifică scaunul cu mucus? La sugarii cu hipersalivație (erupții dentare), mucusul din salivă rămâne nedigerat și se elimină prin scaun. Se întâlnește frecvent și nu constituie motiv de îngrijorare.
Scaunul cu mucus poate fi cauzat și de alergii sau infecții.
Prezența mucusului în scaun pentru mai mult de două zile consecutive necesită consult medical.
Scaunul bebelușului: când să contactez medicul? Se va contacta medicul dacă: copilul nu are scaun mai mult de 3 zile; consistența scaunelor este dură, ca niște pietricele, iar sugarul este vizibil deranjat de actul defecației; scaunele sunt apoase, cu mucus (pot semnifica diaree); scaunele sunt negre/roșii, cu striuri de sânge (pot indica sângerare digestivă); sugarul nu primește supliment cu fier și are scaun de culoare neagră; scaunele sunt albe/gri, de culoarea argilei (ar putea fi semn al unei probleme hepatice numite atrezie biliară).
Dacă există motive de îngrijorare, faceți o poză la scaunul bebelușului pentru a o arăta medicului la consultație.
Dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie și specialist Pediatrie, Arcadia
Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Publicitate și alte recomandări video