Scenariul moţiunii de cenzură, tot mai probabil
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Scenariul moţiunii de cenzură, tot mai probabil

GALERIE
Iohannis and Barna
  • Iohannis and Barna
- +

Iohannis nu l-a convins pe Barna să renunţe la schimbarea premierului. Orban a făcut primul pas pentru deblocarea moţiunii de cenzură, în timp ce PNL, PSD şi UDMR continuă să boicoteze şedinţele birourilor permanente.

Discuţiile de ieri dintre preşedintele Klaus Iohannis şi co-preşedintele USR PLUS, Dan Barna, nu au reuşit să deblocheze criza guvernamentală. Dan Barna a declarat că a participat, „din păcate“, la o întâlnire formală şi că şi-ar fi dorit ca întâlnirea să fi avut loc cu mai multe zile în urmă. El a precizat că nu s-a prezentat vreo soluţie, nu s-au analizat scenarii şi s-a declarat dezamăgit de întâlnirea cu preşedintele.

„Din păcate, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, beningă, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize şi am exprimat poziţia USR PLUS că ieşirea din criză se poate rezolva prin propunerea unui nou premier din partea PNL. Aici s-a terminat partea de conţinut. Nu s-a prezentat o soluţie, nu s-au analizat scenarii“, a afirmat Dan Barna. Barna a mai afirmat că a fost o întâlnire de care este dezmăgit. El a precizat că, în Parlament asistăm la un abuz asupra democraţiei fără precedent. „Faptul că noua majoritate CîţuCiolacu blochează dreptul la moţiune de cenzură al unor parlamentari arată că avem o majoritate, echipa premierul Cîţu cu PSD, care însă ucide prin fiecare neprezentare la şedinţă statul de drept. Cîţu trebuie să plece, moţiunea să ajungă la vot. Lăsaţi moţiunea de cenzură să se întâmple, încetaţi să transformaţi România întrun stat bananier“, a afirmat Barna.

Miniştrii USR PLUS şi-au înregistrat ieri dimineaţă demisiile din Guvern. La prânz, după şedinţa de guvern, premierul Florin Cîţu a declarat că încă analizează situaţia politică şi nu a luat act de demisii. „Daţi-mi voie să analizez situaţia şi când o să am un răspuns o să vin“, a spus Cîţu.

Orban „mişcă de loc“ moţiunea de cenzură

Cu mai multe decizii ale Curţii Constituţionale în mână, Ludovic Orban a decis să dea drumul moţiunii de cenzură a USR-PLUS şi AUR. Liderul PNL, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a informat ieri Guvernul despre moţiune. „Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, eu am obligatia să respect Constituţia şi legile ţării. Derularea calendarului moţiunii de cenzură e obligatorie, altfel se încalcă principiul constituţional al statului de drept. De asemenea, am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, care reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciunei semnături“, a spus Orban.

El a precizat că va încerca o nouă convocare a Birourilor permanente pentru a stabili calendarul moţiunii. Asta după ce ieri PNL, PSD şi UDMR au boicotat încă o dată şedinţa birourilor permanente, încercând astfel să blocheze moţiunea USR-PLUS. De menţionat ar fi că demersul lui Orban de a pune în dezbatere moţiunea nu poate avea o finalitate fără un vot al membrilor din birourile permanente. Mai exact, moţiunea nu poate fi pusă pe ordinea de zi a plenului şi prin urmare nu poate fi dezbătută. Potrivit unor surse politice, liberalii din tabăra Cîţu vor să atace la CCR decizia lui Orban de a debloca moţiunea.

Paşii legali

Cea de a patra şedinţă a Birourilor Permanente ale Camerelor pe tema moţiunii de cenzură a fost suspendată marţi din lipsă de cvorum. La şedinţă au fost prezenţi doar nouă parlamentari. Au lipsit reprezentanţii PSD, iar de la PNL a fost prezent doar preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban. Aceasta este a patra oară când şedinţa în care Parlamentul ar fi trebuit să ia act de moţiunea USR PLUS-AUR şi să decidă calendarul dezbaterii acesteia se suspendă din lipsă de cvorum. Precedentele au fost convocate vineri la ora 23, sâmbătă la ora 11 şi luni la ora 12. 

Conform Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.