Scepticism constructiv (I)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Scepticism constructiv (I)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Sărim peste introducere şi intrăm direct în subiect şi - e mult de discutat. Ne place sau nu, va fi un an cu o mare încărcătură politică, pe diverse paliere, şi vom fi asaltaţi de tot felul de mesaje şi enunţuri politice.

Cred că localele se vor desfăşura, în judeţul Iaşi, într-o atmosferă tolerabilă - departe de ceea ce trebuie, dar mai bună decât în trecut. Vom citi proiecte de dezvoltare, dar nu putem şti cât de mult vor conta, pentru că noi nu tindem să considerăm votul drept o investiţie. Duelurile vor fi la fel de dure ca acum patru ani, pe sub masă se vor aplica loviturile bine cunoscute, iar reţelele sociale - mult mai importante astăzi, decât în 2012 - vor fi, probabil, supraîncărcate de mesaje negative, mergând până la calomnie şi insultă. Ar fi grozav dacă am avea o rată de participare mai mare decât acum patru ani, mai ales că există cel puţin cinci-şase competitori cu ambiţii - cel puţin pentru mandatele de consilieri. Apoi, este de aşteptat ca alegerile să fie corect organizate, chiar dacă nu vor lipsi plângerile şi contestaţiile. Imediat după învestirea noilor autorităţi, vom afla că multe vor depinde de ceea ce se va întâmpla în toamnă, la legislative.

Şi se va intra direct în campanie, fără vacanţă. Foarte probabil, cele mai grăbite vor fi formaţiunile mai mici şi, eventual, mai noi. La Iaşi, ne vom reacomoda cu duelurile pentru locuri eligibile pe liste, în interiorul filialelor - spectaculoase vor fi mai ales cele din partidele mari, cu rezerve de cadre mai solide. În mod normal, această schimbare ar fi o bună ocazie pentru impunerea unor procese de democratizare internă, în sensul ca ordinea pe liste să fie stabilită în urma unui vot al tuturor membrilor (poate şi al simpatizanţilor, de ce nu?). Din păcate, este greu de crezut că se va ajunge la aşa ceva, iar influenţa conducerilor centrale va fi tot mai mare. La Iaşi, procesul va fi interesant, pentru că rata de înlocuire a parlamentarilor - şi, în general, a liderilor - mai vechi va fi impresionantă, din motivele cunoscute. Nu putem şti dacă totul va fi sau nu înspre bine, dar procesul merită urmărit.

Există destule tentaţii pentru ca cetăţeanul să iasă la vot şi în toamnă, chiar dacă nu mai există o relaţie personalizată între el şi ales. Cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri vor găsi metoda listelor mai convenabilă, pentru că ne dă voie să ştampilăm o siglă fără a mai pierde vremea ascultând un candidat pe care nu-l ştim foarte bine (sau care ne-ar putea fi antipatic). În judeţul Iaşi va fi o mobilizare teribilă, mai ales că în 2014 scorul a fost foarte echilibrat. Din nou, dacă se va găsi un antidot bun pentru mita electorală, s-ar putea ca alegerile să reprezinte un moment bun. Oricum, nu trebuie niciodată să desconsiderăm momentul în care îşi pot spune părerea toţi cetăţenii, indiferent de statut social sau nivel de educaţie. Mă aştept, aşadar, ca oamenii să aibă ocazia de a-i întâlni pe candidaţi, de a le spune ce gândesc. Nu e mult, dar nu e nici puţin. Din nou, însă, există riscul ca partidele să fie mai preocupate de anticampanie - ponegrirea adversarului - decât de prezentarea propriilor intenţii. La Iaşi, pe fondul frustrărilor tot mai mari faţă de guvernarea centrală şi faţă de clasa politică de la Bucureşti, ar fi de aşteptat ca partidele serioase să-şi asume programe la nivel de judeţ. S-ar putea ca ele să nu fie altceva decât un copy-paste uşor coafat al obiectivelor generale sau o listă de dorinţe ce ar putea fi trimisă către Moş Crăciun. Totuşi, e un demers care ar trebui încurajat.

Chiar şi în ipoteza - foarte curajoasă - că lucrurile vor merge bine în cele două momente electorale, vom avea parte de multe dezamăgiri. Pe unele le vom discuta în textul de săptămâna viitoare, când ne vom îndrepta atenţia, printre altele, asupra şanselor de a dezvolta un nou stil de politică. A fost, se ştie, una dintre revendicările participanţilor la manifestaţiile civice din noiembrie, dar dezideratul este mult mai vechi. Întrebarea-cheie este dacă nu cumva ne vom dezvolta un stil ce ne va face să-l regretăm pe cel vechi.      

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.