Schelet ascuns sub parchet în cea mai frumoasă casă boierească din București
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Schelet ascuns sub parchet în cea mai frumoasă casă boierească din București

GALERIE
restaurare, casa boiereasca, bucuresti
  • restaurare, casa boiereasca, bucuresti
- +

Casa de pe strada Dionisie Lupu se află într-una dintre cele mai vechi zone din București, Arthur Verona-Icoanei-Pitar Moș. Aici, concentrația de clădiri de patrimoniu din Micul Paris de odinioară este impresionantă. Irina Bossy Ghica, stră-stră-nepoata lui Grigore Cantacuzino supranumit “Nababul”, unul dintre cei mai bogați români din toate vremurile, a cumpărat imobilul care se afla într-o stare avansată de degradare și a reușit să-l restaureze cu prestația celor mai renumiți arhitecți, meșteri și restauratori din țară. Mai jos, “Make Bucharest Great again” sau cum a fost salvat de la distrugere totală un palat de o rară frumusețe.

O clădire bătrână, impunătoare, care și-a păstrat secretele peste o sută de ani. Un palat care stă în picioare pe strada Dionisie Lupu din București încă din anul 1860, atunci când familia de boieri Miclescu l-a construit ca să-i fie reședință. Erau vremuri în care zona era plină de livezi și de grădini, iar Mitropolitul Dionisie Lupu, de unde vine și numele străzii, avea acolo mai multe proprietăți.

Interior, dupa restaurare, foto credit Fabio Studio prin bunavointa doamnei Anca Dina, Editura ACS.

Irina Bossy Ghica, proprietar: “Satisfacția de a restaura casa Miclescu și de a-i reda splendoarea este imensă și vine după multe sacrificii, o greutate a fost și costul, eu am cumpărat-o ca să stau în ea, doar că restaurarea a durat doi ani și nu m-am mai mutat. Singurul regret este că înainte de a descoperi tavanele pictate, pereții au fost decopertați, probabil că și pereții aveau picturi foarte valoroase care puteau fi salvate”. În timpul lucrărilor de consolidare, muncitorii au rămas fără glas când, într-una dintre camere, sub parchet, au găsit un schelet. 

“Era un schelet ascuns, deci era o crimă la mijloc”

Șerban Sturdza, arhitect: “Așa este. Am găsit un schelet care era îngropat la vreo 50-60 de centimetri într-o cameră, deci era clar că era un schelet ascuns, deci era o crimă la mijloc. A venit Poliția de Omucideri, povești, au constatat că scheletul este mai vechi de 30 de ani și nu i-au dat atenție. Se găsesc multe, se găsesc arme, diverse lucruri în casele astea”. 

Casa Miclescu a supraviețuit tuturor războaielor și cutremurelor. Apoi, în anul 1948 a fost naționalizată. Apoi, după 1989, a fost părăsită și vandalizată, o soarta comună pentru cele mai multe clădiri de patrimoniu din București. Aceeași poveste, aceleași distrugeri.

Sursa: b365.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.