Schema prin care un sucevean a păcălit o bancă cu 40.000 de lei folosind identitatea unui coleg de serviciu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Schema prin care un sucevean a păcălit o bancă cu 40.000 de lei folosind identitatea unui coleg de serviciu

GALERIE
inselare, internet, banking
  • inselare, internet, banking
- +

Bărbatul, în virtutea atribuțiilor de serviciu în calitate de angajat al unei firme, avea acces la unele conturi IBAN, la titularii acestora și la datele persona­le ale angajaților. Astfel a obținut datele necesare accesării contului bancar al unui coleg și prin apelarea serviciului Call Center, comunicând operatorului toate datele solicitate, pe care le cunoștea în virtutea atribuțiilor de serviciu, și-a asigurat accesul la contul acestuia și a obținut un credit. Din contul respectiv bărbatul a transferat bani în contul soției sale, a retras sume de bani sau a făcut unele cumpărături, potrovit obiectivdesuceava.ro

In data de 15 februarie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a unui  inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, reținându-se următoarele:

Inculpatul, care, în virtutea atribuțiilor de serviciu în calitate de angajat al unei societăți comerciale, avea acces la unele conturi IBAN, titularii acestora și datele personale ale angajaților, a obținut datele necesare accesării contului bancar al unui coleg și prin apelarea serviciului Call Center, comunicând operatorului toate datele solicitate, pe care le cunoștea în virtutea atribuțiilor de serviciu, și-a asigurat accesul la contul acestuia, din care a retras sume de bani sau a efectuat cumpărături.

Cum a acționat inculpatul

Procurorii îl acuză pe bărbatul respectiv că a săvârșit infracțiunea fraudă informatică, prin aceea că a apelat serviciul Call Center al băncii autentificându-se în numele persoanei vătămate, iar prin precizarea către operator a CNP-ului, seriei și numărului  cărții de identitate aparținând acesteia, a solicitat modificarea numărului de telefon (înlocuirea numărului de telefon al persoanei vătămate existent în baza de date a băncii, cu numărul său) și introducerea unei adrese sale de e-mail, solicitând totodată și username-ul de acces în aplicația de Internet Banking (date necesare si suficiente pentru obținerea datelor de acces la contul bancar), modificând astfel datele din sistemul informatic al unității bancare, în scopul obținerii unui beneficiu material pentru sine, cauzând ulterior o pagubă persoanei vătămate, prin blocarea accesului la contul bancar al titularului de drept, scopul acestor acțiuni fiind transferarea ilegală a unei sume de bani din cont.

Individul este acuzat și de înșelăciune, deoarece a indus în eroare unitatea bancară, accesând aplicația specifică de internet banking și apoi  apelând telefonic serviciul destinat clienților, prezentându-se ca fiind persoana vătămată și indicând contul bancar al acesteia, a solicitat și obținut astfel un credit de nevoi personale nenominalizate, în sumă de 38.894 lei, în numele persoanei vătămate, întreaga sumă fiind în aceeași zi transferată de inculpat în contul soției sale, pricinuind astfel o pagubă în cuantumul sumei acordate drept credit, atât unității bancare susmenționate, cât și titularului de cont, respectiv persoanei vătămate;

De asemenea, bărbatul este acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, pentru că a accesat sistemul informatic al unității bancare prin intermediul aplicației de internet banking, folosind date de acces obținute în mod fraudulos, după cum a fost arătat anterior, fără acordul titularului contului bancar, în vederea efectuării de operațiuni financiare frauduloase și de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, prin aceea că după ce a accesat în mod ilegal sistemul informatic al băncii, respectiv contul bancar având ca titular persoana vătămată, a efectuat două operațiuni financiare fără consimțământul titularului, constând în două transferuri de fonduri în valoare de 20.000 lei, respectiv 38.894 lei, în contul bancar al cărei titular era soția sa, sume pe care ulterior inculpatul le-a folosit în interes personal.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul sucevean precizează  că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.