
Schilodit în urma unui accident, a cerut daune de 500.000 de euro. Judecătorii i-au acordat de 3 ori mai puţin

Fiecare zi de suferinţă îndurată de un ieşean a fost evaluată de judecători la 3.000 de lei. Victima unui accident rutier ar putea primi daune în valoare de 720.000 lei, în timp ce pentru soţia şi fiica sa, magistraţii Tribunalului au stabilit despăgubiri simbolice. De plătit, va plăti însă Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, nu şoferul vinovat.
Accidentul în care a fost implicat Cătălin S. a avut loc în iunie 2019, pe când acesta se afla în drum spre Bucureşti, la volanul unui Hyundai. Automobilul în care se afla Cătălin S., soţia şi fiica sa a fost acroşat de un alt autoturism. Şoferul acestuia a decedat, iar ieşeanul a fost grav rănit, suferind fracturi ale ambelor picioare şi bazinului. Bărbatul a rămas internat timp de trei luni, după care au urmat alte 5 luni, pentru recuperarea funcţională, dar şi psihică. Raportul medico-legal menţiona o deficienţă funcţională medie, cu pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă. Ca urmare, Cătălin S. a fost nevoit să se pensioneze anticipat.
Anul trecut, ieşeanul s-a adresat instanţei, cerând despăgubiri în valoare de 500.000 euro. La rândul lor, soţia şi fiica acestuia au solicitat despăgubiri de câte 100.000 euro. Biroul Asiguratorilor (BAAR) s-a declarat de acord cu solicitarea ieşeanului, dar a solicitat reducerea pretenţiilor. BAAR a acceptat să plătească pierderea de venit survenită în urma pensionării şi cheltuielile medicale, evaluate în total la 7.160 de lei, şi daune morale totale de 68.000 lei. Ulterior, BAAR a propus plata unor despăgubiri morale în valoare de 300.000 lei.
"Suferinţele psihice determinate de accident îndreptăţesc partea reclamantă la acordarea daunelor morale, nu însă şi la cuantumul pretins. Despăgubirea bănească acordată pentru repararea unui prejudiciu nepatrimonial fiind o categorie juridică cu caracter special, nu trebuie acordată într-un cuantum simbolic. Pentru a-şi păstra caracterul de "satisfacţie echitabilă", daunele morale trebuie acordate într-un cuantum care să nu le deturneze de la scopul şi finalitatea prevăzute de lege, spre a nu deveni astfel un folos material injust.
Ca atare, despăgubirile acordate trebuie să păstreze un raport rezonabil de proporţionalitate cu dauna suferită, în scopul asigurării unei juste compensaţii a suferinţelor pe care le-au îndurat sau eventual mai trebuie să le îndure terţele persoane păgubite", au precizat judecătorii. Aceştia au apreciat că o despăgubire de 2.000 de lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale ar fi suficientă drept compensaţie, ajungând astfel la o sumă de 480.000 lei. Încă 240.000 de lei ar compensa suferinţa emoţională. Pentru soţia şi fiica reclamantului, instanţa a stabilit despăgubiri morale de câte 5.000 de lei. Alţi 9.245 lei ar reprezenta despăgubirile materiale. Sentinţa nu este încă definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Publicitate și alte recomandări video