Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Schimbare de gardă în PDL Iaşi. Movilă a demisionat, Surdu, acuzat de pact cu Nichita

GALERIE
movila
  • movila
- +

Sunt voci în partid care susţin că Gabriel Surdu, care conduce filiala, face jocurile lui Gheorghe Nichita. „Surdu trăieşte doar dintr-un non-combat total faţă de USL, din atacuri securiste la adresa colegilor“, afirmă deputatul Movilă.

Conducerea filialei ieşene a PDL a fost schimbată din temelii. Preşedintele filialei, Gabriel Surdu, a prezentat ieri noua structură a Biroului Permanent Judeţean. Faţă de forma anterioară, adoptată în septembrie 2012, noul BPJ are cu 40% mai mulţi membri. Numeroşi membri vizibili ai partidului au fost retrogradaţi sau trecuţi pe linie moartă. Locul lor a fost luat, în opinia lui Surdu, de „tineri activi şi oameni de viitor“. „Au fost efectuate modificări în BPJ pentru a re­întregi membrii echipei şi a completa echipa cu tineri care au demonstrat că sunt alături de partid. Ei vor fi cei care mai târziu vor putea lua locul nostru, care conducem acum, pe măsură ce vor căpăta experienţa neccesară“, a spus Surdu.

Deputatul Petru Movilă a fost retrogradat din funcţia de prim-vicepreşedinte al filialei. Ca deputat, el a rămas însă vicepreşedinte de drept şi responsabil de Colegiul 3, unde a fost ales. „Nu mă interesează schimbările. Că sunt prim-vice sau vice e acelaşi lucru. Am proiectele mele şi-mi văd de treabă“, a spus Movilă. După câteva ore, deputatul şi-a schimbat poziţia. În jurul orei 17.00, la cinci ore după ce Surdu anunţase schimbările din conducerea judeţeană, deputatul Movilă şi-a anunţat demisia din funcţia de şef al organizaţiei municipale. În urma unei şedinţe a BPJ, şefă a organizaţiei municipale a fost numită deputatul Camelia Bogdănici. Biroul Permanent Local a fost dizolvat, tot Bogdă­nici fiind însărcinată cu reorganizarea lui. „Dom­nul Movilă a depus o hârtie prin care îşi anunţa demisia, fără explicaţii. Ca prim-vicepreşedinte al filialei judeţene, am preluat-o pe cea municipală, ca interimar până la organizarea de noi alegeri. Până atunci, mă voi ocupa de reorganizare“, a spus Bogdă­nici. Deputatul Movilă şi-a explicat iniţial demisia prin faptul că, fiind ales într-un co­legiu din mediul rural, a înţeles să lase un de­putat din municipiu să conducă filiala ieşeană. Totuşi, Movilă a lăsat să se înţeleagă că principalul motiv este reprezentat totuşi de conflictul cu şeful filialei judeţene. „Surdu trăieşte doar dintr-un non-combat total faţă de USL, din atacuri securiste la adresa colegilor. Pe mine, nu mă reprezintă. Dacă vrea să conducă filiala după bunul-plac, să-şi asume responsabilitatea. Eu joc jocul partidului, nu un joc fals, în care nimic din ce face primarul nu e rău, în care nimic nu este de comentat din acţiunile Consiliului Judeţean, în care opoziţia nu se face nici măcar din vorbe. Partidul a ajuns să fie condus de la sediul firmei“, a spus Movilă. Acesta a precizat că nu intenţionează să demisioneze şi din partid. „Sunt membru fondator. Sunt în PDL, în PD, de când a apărut partidul. Am fost ales preşedinte al filialei prin cele mai libere alegeri, iar rezultatul a fost dat peste cap de la Bucureşti, în urma şantajului unor colegi. Nu am plecat din partid nici atunci, nu o voi face nici acum. Sunt singurul responsabil de colegiu care are toată structura organizatorică la zi şi rămân să-i asigur funcţionarea“, a precizat deputatul.

Deşi este singurul reprezentant al Iaşului în Biroul Permanent Naţional, fostul deputat Cristina Dobre a fost şi ea retrogradată din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL Iaşi în cea de simplu vicepreşedinte. Prim-vicepre­şedinţi au fost desemnaţi Bogdănici şi senatorul Dumitru Oprea, deşi acesta este unul dintre cei mai acerbi contestatari ai lui Surdu. De altfel, Oprea l-a acuzat public pe şeful filialei judeţene a PDL că ar face opoziţie de faţadă, fiind de fapt apropiat de PSD. „Este cel mai activ senator al partidului. Este un loc care i se cuvine“, a explicat Surdu. Avansarea în structura PDL Iaşi nu l-a impresionat însă pe Oprea. „Eu le-am spus că nu mă interesează funcţia. Dacă n-am mai trecut de un an pe la partid, n-o să trec nici de acum încolo. În ultimul an s-a făcut o eliminare şi autoeliminare a «clicii Oprea». Au plecat oameni de valoare. Au rămas cei doi care vor «binele» partidului. Amestecul este neinspirat. Pe mine nu mă pot convinge“, a spus Oprea.

Simplu secretar executiv în vechea formulă de conducere a PDL Iaşi, Constantin Neagu a fost promovat secretar general al fililalei, în locul consilierului judeţean Liviu Bulgaru. Echipa de vicepreşedinţi cu atribuţii de conducere de departamente în filială va fi formată din Sorin Flutur, vărul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, fostul subprefect Bogdan Şaramet, fostul director adjunct al AJOFM, Gineta Roman, primarul Miro­slavei, Dan Niţă, consilierul local Constantin Leonte, consilierul judeţean Liliana Roma­niuc şi profesorul Dan Stamate. „Nu s-a discutat nimic în filială despre noul BPJ, nu s-a votat, nu s-a cerut nicio părere. Lista a fost discutată direct cu Blaga. De-acum, Nichita (primarul Gheorghe Nichita, n.r.) poate da de băut la toată lumea, dacă nu cumva deja sărbătoreşte. PDL Iaşi n-o să-l mai deranjeze chiar deloc“, a spus un apropiat al deputatului Movilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri