Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Schimbarea la față a Iașului: Două noi pasaje aeriene şi două noi tuneluri pentru traficul auto

GALERIE
Palatul Culturii de sus Foto iasi-ul.com
  • Palatul Culturii de sus Foto iasi-ul.com
- +

După aproape 4 ani de amânări, unul dintre cele mai importante proiecte strategice ale Iaşului este din nou întârziat. Noul Plan Urbanistic General al municipiului va fi întors la Bucureşti, la firma Search Corporation care l-a întocmit iniţial, după ce în urma dezbaterii publice au survenit mai multe modificări. Responsabilii din Primărie susţin că documentul va fi aprobat în Consiliul Local abia în luna aprilie anul viitor, chiar dacă au avut la dispoziţie aproape 4 ani să-l pregătească.

Ultima piedică în aprobarea PUG-ului constă în redactarea modificărilor care au apărut în urma dezbaterii publice şi transpunerea acestora în planşele din documentaţie. Cele mai multe observaţii au fost trimise încă de acum cinci luni de Ordinul Arhitecţilor Iaşi, care a combătut mai multe reglementări cu privire la regimul de înăl­ţime din zona centrală sau modul în care a fost regândit traficul. Toate modi­ficările vor fi trecute în revistă, într-o ultimă şedinţă, în cursul zilei de astăzi, Primăria convocându-i pe arhitecţi la o nouă şedinţă de lucru. Ulterior, proiectul va fi trimis la proiectanţii generali de la Search Cor­poration pentru a semna PUG-ul definitiv. „După dezbaterea publică s-a întrunit de mai multe ori comisia tehnică de amenajare a terenului şi urbanism, pentru a discuta propunerile cetăţenilor. De asemenea, s-au făcut numeroase şedinţe împreună cu Ordinul arhitecţilor. După ce au fost discutate toate problemele, s-a trecut la modificarea unor elemente ale PUG, urmare a propunerilor cetăţenilor şi ale Ordinului Arhitecţilor. Săptămâna aceasta va fi trimis proiectantului pentru însuşirea acestuia. După aceea, urmează trimiterea spre aprobare şi avizare la toate ministerele, şi apoi la toate organismele judeţene sau teritoriale, conform legii“, a explicat arhitectul şef Tudor Vericeanu, care a estimat că aprobarea PUG în Con­siliul Local va avea loc în aprilie 2015.

Arteră paralelă cu Ştefan cel Mare

Noul PUG al Iaşului a fost lansat de Primărie în luna mai, cu o întârziere de câţiva ani. Cele mai importante propuneri presupun construirea unor pasaje în zona centrală, urbanizarea zonelor Cicoarei, Viticultori, Moara de Vânt, şi majorarea regimului de înălţime. Mai întâi, pentru a permite extinderea pietonalului la întregul bulevard Ştefan cel Mare, se intenţionează realizarea unei artere care să preia traficul dinspre Copou. Traseul iniţial ar acestei artere a fost gândit pe ruta strada Gându - Horia - Crişan - colonel Langa - Sf. Andrei, însă acesta a fost modificat din cauza clădirilor care s-au construit în ultimii ani în zonă. „Tot ce-a fost înainte în PUG a rămas în picioare, toate obiectivele pe care ni le-am propus. Pentru artera din spatele Mitropoliei, între timp s-au mai făcut nişte clădiri pe culoarul ei, şi în consecinţă a trebuit să modificăm traseele“, a precizat arhitectul Gheorghe Hereş, membru în comisia tehnică formată pentru realizarea PUG. Artera de cornişă ar urma să fie legată de zona superioară reprezentată de bulevardul Independenţei prin pasaje subterane.

Lista viitoarelor pasaje

Unul dintre acestea ar urma să fie rea­lizat în prelungirea străzii Colonel Langa, iar un altul în zona fostului magazin Materna, spre I.C. Brătianu. În plus, noua arteră va porni dintr-un pasaj aerian propus a fi construit pentru a lega Copoul de Gară, pasajul urmând să realizeze o buclă în zona blocului Tarom.

Un alt pasaj ar urma să fie construit în prelungirea bulevardului Independenţei, spre viitorul rond din Baş Ceauş, dar şi în prelungirea străzii Anas­tasie Panu. Pasaje subterane au fost propuse şi de-a lungul albiei râului Bahlui, sub Podul de Piatră, Podu Roş şi Cantemir. Propunerile din PUG au atras şi critici dure, principalele fiind adresate de Ordinul Arhitecţilor din Iaşi. Multe dintre ele au fost şi integrate în varianta revizuită de Primărie. „Multe dintre ele erau pertinente şi în consecinţă au fost introduse în forma finală a PUG“, a precizat arhitectul Hereş. În principal, ordinul a susţinut că studiul s-a axat prea mult pe problemele din zona centrală, restul oraşului fiind luat ca atare, fără propuneri care să elimine disfuncţionalităţi. Ordinul Arhitecţilor a criticat şi modul cum a fost gândită circulaţia pe direcţia nord-sud, dar şi lipsa unei soluţii practice pentru transformarea bulevardului Ştefan cel Mare în pietonal.

În plus, multe din noile artere şi pasaje rutiere propuse de Primărie au fost „desfiinţate“de ordin, fiind considerate nerea­liste, forţate, care ar aglomera şi mai mult traficul. Şi abordarea viitoarelor clădiri din zona istorică a Iaşului a fost considerată total nesatisfăcătoare, pe motiv că nu ar fi prevăzute în PUG limitări ale regimului de înălţime. Nici amenajarea spaţiilor verzi şi modul de păstrare a celor existente nu a primit multe aprecieri, fiind criticată şi lipsa unor zone de protecţie în lungul căii ferate. Varianta actualizată a PUG a costat, potrivit contractului iniţial încheiat de Primărie, în jur de 1,6 milioane de lei, din bugetul local.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri