anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Schimbarea oamenilor- de la iluzie de deziluzie

GALERIE
WhatsApp Image 2022-01-14 at 21.35.02
 • WhatsApp Image 2022-01-14 at 21.35.02
- +

O fabulă apărută în Rusia la începutul secolului al XX-lea povestește despre o broască și un scorpion. Într-o zi, un scorpion îi propune broaștei să-l treacă o apă iar broasca îi răspunde că îi este frică să nu o înțepe și să se scufunde. Scorpionul îi spune că nu va face asta pentru că în felul acesta se vor scufunda amândoi. Broasca prinde curaj și îl ia în spate pe scorpion. La jumătatea distanței, scorpionul o înțeapă pe broască și se scufundă. Iar broasca în timp ce se scufundă îl întreabă de ce a înțepat-o, la care scorpionul îi răspunde: pentru că sunt scorpion și este în natura mea. O fabulă cu un mesaj profund din care putem învăța multe și chiar putem extrapola în multe situații din viața noastră.

 

Scorpionul și perpetuarea greșelilor

Un prieten viciat, indiferent de sex, se schimbă greu sau poate niciodată. Odată ce pattern-ul comportamental este adânc înrădăcinat ca într-un zodiac, atunci șansele pentru el și riscurile pentru celălalt sunt inevitabile. Ruleta se învârte mereu de partea lui în ciuda tuturor speranțelor celuilalt.

Relația cu un partener nepotrivit la care oricât de mult am spera că nu ne va face rău este doar o speranță deșartă pentru că acesta este felul lui de a acționa.

Relațiile de prietenie cu persoane viciate comportamental pot avea și ele o explicație în fabula de mai sus. Dacă te-ai ,,fript” de mai multe ori cu aceeași speranță că nu se va mai întâmpla dar cu aceeași dezamăgire că iar a facut-o, este pentru că schimbarea celuilalt reprezintă doar un ideal al tău și nicidecum o virtute a lui. Scorpionul are aceleași intenții de a înțepa indiferent de ce turnură va lua viața lui mai departe.

 Vi s-a întâmplat să fiți dezamăgiți de un prieten care v-a greșit de mai multe ori și parcă dezamăgirea a fost din ce în ce mai mare? Se spune că noi atragem în viața noastră exact ceea ce clădim în sufletul nostru. ,,Dacă sunteți călcat în picioare înseamnă că ați transmis semnale care spun că acceptați acest lucru.” W.D. Sau am putea crede că ,,fiecare experiență din viața dumneavoastră a fost absolut necesară pentru a ajunge într-o altă etapă, apoi în alta, până în momentul de față.” W.D.

Pe partea cealaltă, un scorpion nu se va putea schimba niciodată și nici nu este pretabil la dresaj.

Suferință sau schimbarea direcției

Cea mai bună opțiune rămâne să facem un pas în spate și să nu ne mai frigem de atâtea ori pentru că riscăm să ne pierdem încrederea în toți ceilalți. Ordinea persoanelor potrivire, respectiv nepotrivite din viața noastră este ca într-un joc domino. Și nu că aș fi adeptul unei alegeri dihotomice doar în alb și negru dar unii oameni chiar nu se mai pot schimba și este mai bine să ne protejăm decât să suferim. Din alegeri proaste vom culege experiențe și din experiențe proaste vom primi suferințe. Ce rost are să alegem suferință când putem discerne de la primele cartonașe roșii pe care l-am dat celui de lângă noi? Pentru că altfel ne vom pierde încrederea în toți ceilalți. Un pas în spate ne menține liniștea sufletească și mintea relaxată. În felul acesta putem alege iertarea celui în cauză și luarea măsurilor de distanțare și protecție. De ce iertare? Pentru că fiecare dintre noi are pattern-uri comportamentale deprinse din familie încă din primii ani de viață. Dacă acestea au fost însușite corect sau nu, se va reflecta în felul de a relaționa. Toleranța și puterea exemplului ne vor creiona drumul energetic din univers. Unii dintre noi nu au parte de educație, afecțiune, credință și de un mediu sănătos pentru a se dezvolta armonios iar asta se reflectă în relațiile cu ceilalți.

Aș dori să înțelegem exprimarea plastică și lipsită de incriminare pentru zodia scorpion sau pentru cei care deja au decis schimbarea printr-un tratament comportamental. Este foarte bine să învățăm din greșelile noastre și să nu acceptăm perpetuarea pentru că aceasta ne readuce mereu în același punct cu dezamăgire și suferință.

,,Bucurați-vă de tot ceea ce se întâmplă în viața dumneavoastră dar nu îngăduiți niciodată ca fericirea sau succesul propriu să depindă de atașamentul față de o persoană, un loc sau un obiect.” W.D.

Dr. Cozmin Mihai

Medic psihiatru

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.