Schimbarea orei bagă Iaşul în Schengen. Terminalul T4 devine operaţional odată cu schimbarea orei

sâmbătă, 30 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Schimbarea orei bagă Iaşul în Schengen. Terminalul T4 devine operaţional odată cu schimbarea orei

A treia inaugurare a celui de-al patrulea terminal de pasageri a fost în cadru mai restrâns decât primele două. De data asta, vineri a fost chiar o inaugurare, şi nu o prezentare a proiectului mult aşteptat: prin T4 au trecut primii pasageri – care au sosit cu o cursă TAROM de la Bucureşti, respectiv cei care s-au îmbarcat apoi pentru zborul spre Capitală. 

De altfel, pe parcursul zilei de sâmbătă, va continua de aici îmbarcarea pentru cursele interne, urmând ca de la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, odată cu intrarea în Spaţiul Schengen aerian, toate procedurile să se facă în T4. În aceeaşi noapte are loc trecerea la ora de vară, când ora 3.00 devine ora 4.00.

Cum se faceţi să nu vă rătăciţi în T4

Cel mai nou terminal de pasageri de la Aeroportul Iaşi, proiectat şi construit în timp record, are o suprafaţă desfăşurată (a celor trei niveluri ale sale) de peste 30.000 mp. Odată ce aţi intrat în T4, trei panouri uriaşe de afişaj vă arată ce zboruri sosesc sau pleacă în orele următoare.

În dreapta, vă aşteaptă 18 puncte de check-in, dar şi unul de informaţii.

După ce aţi trecut de această etapă, în care aţi avut de predat sau nu bagaj de cală, trebuie să urcaţi pe scările rulante la etaj, unde se află porţile de securitate. Dotate cu echipament performant, cele patru porţi duble de securitate vor asigura în mod cert o fluenţă confortabilă a traficului – atunci când se va muta în întregime în T4, adică începând de duminică, 31 martie.

După controlul de securitate, cei care se îndreaptă spre destinaţii din ţări Schengen vor merge direct în sălile de aşteptare – adică din nou la parter. În scurt timp, vor fi operaţionale şi cele trei punţi de îmbarcare de la etaj, aşa-numitele aviobridge-uri, dar momentan porţile de îmbarcare sunt cele de la nivelul platformei avioanelor.

Cei care au ca destinaţie aeroporturi din afara Spaţiului Schengen (Irlanda, Marea Britanie, Turcia, Egipt, Israel) vor merge printr-o galerie în T3, unde li se vor verifica documentele de identitate.

La rândul lor, pasagerii care sosesc la T4 vor fi întâmpinaţi de mai multe puncte de verificarea a actelor de identitate, care au rămas pe loc după ce decizia de intrare în Schengen aerian a venit la scurt timp după amplasarea lor. Rămâne însă valabil controlul pentru cursele care vin de pe aeroporturi non-Schengen.

Al cui e T4?

Câţiva membri ai Tineretului Social-Democrat s-au afişat ieri la intrarea în noul terminal de pasageri cu tricouri imprimate cu mesaje critice la adresa unor invitaţi. „Aeroportul e al ieşenilor, nu al penalilor”, „Dacă eşti penal, stai departe de mine” sunt câteva dintre mesajele pe care le-au putut citi invitaţii de marcă la evenimentul de ieri. Printre aceştia, preşedintele CJ, Costel Alexe, şi europarlamentarii Rareş Bogdan şi Dan Motreanu. Protestatarii au plecat după câteva minute, primarul Mihai Chirica scăpând să fie întâmpinat astfel. Din partea altor partide – PSD, USR, AUR etc. – nu a fost prezent nimeni.

„Este o încununare a unui efort care a durat doi ani. Noi am pornit de la zero în 2021. Proiectul a costat aproape 100 de milioane de euro, 80 la sută fonduri europene. Pasagerii primului zbor de la T4 vor fi VIP-urile de azi, care vor tăia panglica inaugurală”, a spus directorul general Romeo Vatră.

Ceilalţi invitaţi au susţinut la rândul lor declaraţii în primul rând despre investiţia realizată la Aeroport şi despre performanţele Iaşului la modul general, după care au parcurs – împreună cu primii pasageri – traseul de îmbarcare. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii