Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Schimbări de circulaţie în întregul oraş în perioada următoare

GALERIE
trafic
  • trafic
- +

Circulaţia autobuzelor şi camioanelor urma să fie interzisă pe pasajul Nicolina chiar de aseară. Măsura va fi luată însă săptămâna viitoare. Primarul a inspectat ieri marile şantiere din oraş. Ce a găsit aici şi ce alte modificări în trafic vor urma?

Primarul Gheroghe Nichita a inspectat ieri principalele şantiere din oraş. Edilul a luat pulsul lucrărilor de la constructori, care au raportat stadiul lucrărilor şi intervenţiile programate pentru săptămâna viitoare.

Cum va deservi RATP Nicolina şi CUG

Pasajul Nicolina va fi principalul punct de blocaj în oraş. Constructorii au anunţat că vor turna prima placă de beton în noaptea de luni sau marţi, în funcţie de evoluţia lucrărilor. Intervenţia va avea loc în timpul nopţii, astfel că traficul nu va avea prea mult de suferit. Totuşi, şoferii vor putea circula pe durata lucrării doar pe partea stângă a pasajului, dinspre Podu Roş spre Nicolina, cealaltă porţiune fiind ocupată de utilajele de construcţii. Traficul greu va fi interzis pe pasajul Nicolina. Camioanele şi autobuzele nu vor mai putea circula între Podu Roş şi Nicolina, pentru ca vibraţiile să nu afecteze betonul proaspăt turnat. De asemenea, şoferii vor avea restricţii de viteză tot din acelaşi motiv. Toate autobuzele care traversează pasarela se vor opri la baza podului pentru a-i transfera pe călători în microbuze. Traseele 28 şi 41 vor fi continuate astfel cu microbuze. Celelalte autobuze, inclusiv cele care circulă spre Ciurea, vor fi deviate pe strada Libertăţii şi pe bulevardul Poitiers. Toate aceste modificări ar trebui să dureze în jur de o săptămână, însă, cel mai probabil, vor fi menţinute pe toată durata intervenţiilor pe pasaj, care continuă în ritm alert până în octombrie. Aceasta este data limită la care Primăria vrea să finalizeze porţiunea din dreapta pasajului, care se află acum în şantier.

Trafic redirecţionat în Fundaţie

Schimbări în trafic vor apărea şi la Fundaţie. Săptămâna viitoare vor începe lucrările la structura rutieră de pe bulevardul Independenţei, din zona pasajului. Circulaţia va fi deviată pe banda a doua a străzii, care este ocupată acum de utilajele de construcţii de la pasaj. Prima bandă folosită în acest moment de şoferi va fi modernizată şi lărgită. Şi trotuarele de la BCU vor fi refăcute începând de luni. Restricţii majore vor apărea sâmbata viitoare, pe 3 august, atunci când strada Elena Doamna va fi închisă pentru lucrări de asfaltare finale.

Lucrările de la pasarela Octav Băncilă au întârzieri de peste un an. Primarul Nichita a anunţat ieri că lucrările ar putea fi terminate abia în primăvara anului 2015, chiar dacă trebuiau finalizate în februarie anul viitor. Explicaţia s-ar regăsi în lucrările de deviere a reţelelor de utilităţi, care au întârziat proiectul.
De altfel, constructorii lucrează în acest moment la devierea unei conducte imense, de 2,4 metri în diametru şi de 180 metri lungime. Aceasta se întinde pe amplasamentul viitorului pasaj. „Aici sunt lucrări foarte complexe. Acest colector trebuie deviat de pe amplasamentul care este acum. Va dura cam trei luni şi sperăm că, după ce-l vom finaliza, vom putea să trecem la partea următoare, de montare a structurii de rezistenţă a pasajului. Aici sunt întârzieri clare din cauza utilităţilor care sunt pe traseul pasajului. Trebuia să-l terminăm în 2014, sperăm ca în primăvara lui 2015 să-l putem finaliza, să ne luăm o rezervă de timp. Sunt deja suplimentări de 34 de milioane de lei“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

6 luni fără tramvaie în Canta?

Pasajul care va face legătura între Dacia şi Păcurari va intra într-o nouă etapă a lucrărilor din toamnă, atunci când un nou tablier va fi adus la Iaşi. Din cauza dimensiunilor, pregătirea şi montarea lui vor afecta traficul, astfel că circulaţia tramvaielor ar putea fi scoasă de pe Canta. Restricţia de trafic ar putea dura de la şase luni până la un an, însă o decizie definitivă în acest sens nu a fost încă luată. „Sigur, sunt lucrări diferite. Vom adopta soluţii pentru traficul din oraş, funcţie de cum reuşim să montăm tablierul. Dacă închidem o linie de tramvai pe Canta, să o coordonăm cu deschiderea traficului pe celelalte părţi din oraş. Nu se va întâmpla acest lucru în această vară, ci pe partea finală a anului sau anul viitor. Să avem şi pasajul Eminescu finalizat şi celelalte artere puse în funcţiune“, a mai spus Nichita.

Licitaţie pentru demararea şantierului de schimbare a liniilor de tramvai din zona industrială

Primăria va contracta asistenţă tehnică pentru proiectul european de schimbare a liniilor de tramvai din zona industrială. Consultanţa de specialitate va fi contractată în urma unei licitaţii organizate pe 12 august. Municipalitatea pune atunci la bătaie suma de 240.000 de lei, fără TVA. Firma selectată va trebui să ofere asistenţă tehnică pentru implementarea proiectului şi să supravegheze lucrările. De asemenea, va trebui să se ocupe de întocmirea unor documentaţii, obţinere de avize şi de rapoarte trimestriale asupra evoluţiei lucrărilor. Proiectul vizat de această licitaţie presupune modernizarea liniilor de tramvai de la fostul Bazar din Nicolina, Ţesătura, bulevardul Primăverii, Baza 3, Metalurgiei şi până la Doi Băieţi. Municipalitatea va reface şi spaţiile verzi pe zona dintre liniile de tramvai, va reabilita refugiile de călători şi va monta copertine pentru staţiile de tramvai. Aceste lucrări au o valoare de aproape 70 de milioane de lei şi ar trebui să înceapă până la sfârşitul anului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri