Schimbări importante în programul de panouri fotovoltaice. S-a renunțat la un aviz și a fost prelungită perioada de înscriere

vineri, 18 octombrie 2024, 03:20
3 MIN
 Schimbări importante în programul de panouri fotovoltaice. S-a renunțat la un aviz și a fost prelungită perioada de înscriere

La câteva zile după ce „Ziarul de Iași” a relatat despre avizul adăugat documentației necesare accesării banilor europeni pentru achiziția de sisteme fotovoltaice și de acumulatori, condițiile au fost modificate. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a „eliberat” direcțiile județene de cultură de această povară. Prin urmare, setul de condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență pentru Investiția 4 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării nu mai implică Direcția ieșeană de Cultură.

DJC scapă de o povară

Aflată în deficit acut de personal, DJC ar fi trebuit să elibereze mai bine de o mie de avize care să ateste că clădirea pe care urmează să fie amplasate panourile nu este clasată/ în curs de clasare ca monument istoric în patrimoniul UNESCO, în patrimoniul cultural național, în patrimoniul cultural local din mediul urban și rural. De asemenea, că acea clădire nu este amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice şi/ sau într-o zonă construită protejată aprobată potrivit legii.

Acum, cei care verifică documentația (personalul Ghișeului Unic de Eficiență Energetică) pot să consulte baza de date, respectiv Lista monumentelor istorice, de exemplu. Totuși, pentru etapa a doua a programului, care permite accesare voucherelor de către oricine nu are asemenea sisteme, nu doar de persoane/ consumatori vulnerabili, este nevoie de un asemenea aviz. În schimb, avizul poate fi emis de „autoritatea responsabilă”, așadar nu neapărat de Direcția pentru Cultură.

S-a prelungit și perioada de înscriere

Modificările se răsfrâng și asupra calendarului. Astfel, etapa de înrolare a operatorilor economici a fost prelungită cu o lună și se derulează până pe 15 noiembrie. Proiectele pentru obținerea voucherelor pentru sisteme fotovoltaice vor putea fi depuse în perioada 2 dec. 2024 – 3 feb. 2025, iar pentru sisteme de acumulatori, între 2 decembrie și 10 ianuarie.

Este vorba de noul program de finanțare a sistemelor fotovoltaice pentru persoane fizice, REPowerEU. Solicitanții se înscriu pe lista unui operator economic care trebuie să se înroleze începând cu 16 septembrie în platforma PNRR (programul de finanțare). Fiecare operator poate apoi să depună cerere de finanțare în numele a cel mult 1000 de consumatori vulnerabili de energie. Aceștia sunt beneficiarii programului – care trebuie să respecte o singură condiție esențială: să nu fi primit finanțări similare.

Cât este finanțarea și cui îi e destinată

Așa cum am relatat săptămâna recută, este vorba în total de 60 de mii de vouchere în valoare de 5000 de euro fiecare. Dintre acestea, 40 de mii sunt destinate achiziționării sistemului de panouri fotovoltaice cu o capacitate de cel puțin 3 kW, iar 20 de mii, pentru sistemele de stocare a energie de cel puțin 5 kW. Contractele cu fiecare beneficiar vor începe să fie semnate din 24 noiembrie, potrivit Ghidului revizuit al solicitantului pentru Investiția 4 a Componentei 16 a PNRR. Sistemele trebuie să fie instalate și racordate până la sfârșitul lunii martie 2026, „în caz contrar beneficiarul final devenind neeligibil”, precizează ordinul de ministru.

REPowerEU se adresează în primul rând consumatorilor vulnerabili de energie, persoane fizice din mediul urban și rural deopotrivă. Un asemenea consumator este definit drept „persoana singură/ familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime”. Acești beneficiari trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare, și care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile întocmită de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii