anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Schimbări în protocolul de tratament al pacienţilor COVID. Kaletra şi Hidroxiclorochina, folosite doar în mod excepţional

GALERIE
tratament, covid, kaletra
 • tratament, covid, kaletra
- +

În urma recomandărilor făcute de specialiştii Cochrane România, protocolul de tratament al pacienţilor cu COVID-19 a fost modificat, acum tratamentul cu Kaletra fiind folosit în „mod excepţional” pentru pacienţii la care nu este posibilă administrarea altui antiviral, iar Hidroxiclorochina „rămâne o alternativă” pentru formele uşoare şi medii în lipsa altor antivirale.

 Astfel, specialiştii în medicina bazată pe dovezi au atras atenţia pe data de 17 octombrie că este nevoie de modificarea protocolului terapeutic, explicând că atât Lopinavir - Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât şi Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un număr crescut de efecte adverse, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc, cerând eliminarea urgentă a celor două medicamente. Astfel, eliminarea tratamentului Kaletra a fost solicitată în lipsa absenţei unor dovezi clinice legate de eficienţă, existând în acelaşi timp motive de îngrijorare cauzate de intensitatea efectelor adverse gastrointestinale ca urmare a administrării acestuia. „Salutăm modificarea protocolului de tratament pentru pacienţii COVID-19, este o modificare obligatorie pe care am sugerat-o din data de 17 octombrie. Misiunea Cochrane este de a furniza profesioniştilor din sănătate şi pacienţilor din toată lumea un acces rapid la cele mai bune informaţii legate de eficienţa tratamentelor”, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicală şi Medicină bazată pe dovezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

În acelaşi timp, Ordinul modifică şi modul de utilizare al Hidroxiclorochinei, prof. dr. Cristian Băicuş, membru al consiliului consultativ Cochrane România, considerând că această decizie a fost luată ca urmare a faptului că autorii acestui protocol nu au luat în considerare studiile randomizate existente. „Este clar că aceasta nu are efect, pentru că studiile favorabile sunt toate observaţionale (cele mai multe şi retrospective), în timp ce niciun studiu clinic randomizat, care este cel mai valid tip de studiu, şi nici vreo sinteză sistematică de studii clinice randomizate nu a arătat că aceasta este eficientă”, a declarat prof. dr. Cristian Băicuş.

Specialiştii Cochrane doresc ca ediţiile ulterioare ale acestui protocol să păstreze principiile medicinei bazate pe dovezi şi solicită în continuare ca un rol primordial să îl aibă studiile randomizate, care sunt „standardul de aur în acest domeniu”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.