marti, 28.06.2022
Pandemia COVID-19 a început să schimbe major viaţa oamenilor. Ca soluţie la distanţarea socială impusă de stat, multe persoane au apelat la instrumente digitale pentru a păstra o aparentă “normalitate” în viaţa de zi cu zi. Sectoarele publice şi private care nu erau familiarizate cu lucrul “de la distanţă” din partea angajaţilor au fost forţate să se adapteze din mers noilor tendinţe, tocmai pentru a se conforma nevoilor de sănătate publică. Cu armate de oameni care îşi îndeplinesc norma de muncă de acasă, companiile IT se ocupă de software de afaceri care sprijină videoconferinţa, colaborarea la distanţă, săli de clasă virtuale şi alte activităţi.
“Acum este momentul potrivit pentru implementarea unor soluţii cloud, astfel încât angajaţii să poată avea acces la resursele organizaţiei, să îşi desfăşoare activităţile zilnice şi să se simtă productivi”, a spus pentru “Ziarul de Iaşi” Raluca Apostol, co-fondator Nestor, o platformă colaborativă de management a obiectivelor de business şi dezvoltare a angajaţilor prin practici de coaching pentru performanţă şi leadership.
Izolare socială
Dar biroul “mutat la domiciliu” poate veni şi cu dezavantaje, aminteşte ea, cum ar fi lipsa menţinerii unei separări clare între viaţa personală şi cea de la serviciu sau riscul de a fi izolat din punct de vedere social. “Echipa Nestor susţine companiile în a realiza mai uşor tranziţia de la lucrul din birou la remote work atât prin informaţii şi sfaturi calitative despre cum pot realiza această tranziţie, cât şi acces gratuit în platformă. Ne pot contacta direct pe site-ul nostru”, a arătat Raluca Apostol. Practic, prin intermediul platformei managerii şi angajaţii sunt sfătuiţi cum să se dezvolte personal şi profesional în cadrul organizaţiei în care lucrează. Managerii primesc imbolduri despre cum pot avea conversaţii mai eficiente cu persoanele din echipele lor în cadrul unor întâlniri regulate (remote sau în birou).
Angajaţii nu mai petrec timp în trafic
Lucrul de acasă primeşte de la ea câteva “bile albe” - cum ar fi costuri operaţionale mai reduse pentru companii, productivitate crescută a angajaţilor ce îşi doresc flexibilitate sau faptul că angajaţii nu mai petrec timp în trafic. Bilele negre vin şi ele, mai ales pentru comunicarea mai îngreunată cu colegii, dar şi pentru o organizare ineficientă, în cazul în care nu sunt procese stabilite şi soluţii software implementate pentru modul de lucru remote. “Noi am lansat de curând un articol despre cum vedem acest impact şi de ce ar trebui să ne axăm pe transparenţă, flexibilitate şi colaborare atunci când lucrăm remote (https://www.linkedin.com/pulse/how-covid-19-changing-way-we-work-raluca-apostol/ - n. red.)”, a explicat ea jurnaliştilor “Ziarului de Iaşi”. Potrivit acesteia, declanşarea pandemiei a determinat o creştere cu aproximativ 40% a solicitărilor noi - atât servicii consultative, cât şi acces în platformă.
Ferită de pericolele sanitare
Ana-Maria Drăgănuţă Briard, avocat şi fondatoarea platformei Avoteca, este de părere că, în aceste momente, este necesar să utilizăm toate resursele digitale disponibile. Având în vedere faptul că avocaţilor li s-a impus prin noile ordonanţe continuarea activităţii profesionale şi prestarea serviciilor juridice - care ar putea impune deplasarea în alte localităţi sau expertiză pe alt domeniu -, platforma Avoteca ar putea fi de un real ajutor, susţine aceasta. “Un avocat poate găsi foarte uşor pe platforma noastră un coleg din altă localitate, specializat pe ceea ce el are nevoie, şi să încheie un contract de conlucrare profesională. Aşa, toată lumea are de câştigat şi este ferită de pericolele sanitare existente în momentele de faţă”, ne-a spus avocata. Mai precis, o persoană, o companie sau un startup care are nevoie de consultanţă juridică poate să îşi găsească mult mai rapid avocatul prin intermediul platformei, prin selectarea unor parametri, precum oraşul şi expertiza acestuia. “Avoteca a fost creată încă de la început cu dorinţa de a facilita activitatea avocaţilor, dar şi pentru a îmbunătăţi accesul la justiţie prin aducerea avocaţilor mai aproape de cei ce au nevoie de consultanţă sau reprezentare juridică, totul prin mediul online”, a precizat Ana-Maria Drăgănuţă Briard.
Susţine că este de mult timp o susţinătoare a lucrului la distanţă, nu doar în activitatea profesională, ci şi în activitatea instituţiilor statului. “Multe lucruri ar fi soluţionate mult mai rapid şi eficient dacă ne-am deschide ochii şi mintea şi nu am mai fi atât de împământeniţi în proceduri birocratice scrise. Aşa cum am văzut în această perioadă, multe dintre solicitări, emiteri de acte, verificări de dosare s-au putut muta în mediul digital. S-a putut? Da. Vor exista probleme? Cum să nu, dar nu există şi acum? Se pot rezolva, rând pe rând. Vor fi persoane care vor profita de aceste modificări? Desigur, întotdeauna vor exista şi astfel de persoane. Dar nu se întâmplă şi acum? La fel, acestea sunt lucruri care se pot rezolva treptat. Însă, la un nivel macro, trecerea unor activităţi din offline în online va aduce beneficii mult mai mari şi va face ca multe companii să fie create şi funcţionale, aşadar mai multe locuri de muncă, deci o viaţă mai bună pentru toată lumea”, este de părere avocata.
“De ce să ne batem capul acum?”
Este conştientă că nu toată lumea poate lucra de acasă şi că nu toate procedurile pot fi mutate în mediul digital. Arată că sunt meserii, joburi, profesii care trebuie făcute la “locul de muncă”. Însă, de aici şi până la a nega “cu forţă” importanţa implementării tehnologiei în viaţa noastră este cale lungă, susţine fondatoarea platformei. “Sunt multe joburi făcute la birou doar din nevoia angajatorului de a controla angajatul, având impresia că dacă îl urmăreşte la orice pas o să-şi facă treaba mai bine. Poate că dacă lumea ar şti că poate lucra de acasă, că ar fi o posibilitate la îndemâna lor, şi-ar organiza altfel timpul, viaţa. Acum această organizare nu există pentru că nu a fost nevoie… sau nu li s-a dat voie”, a punctat Ana-Maria Drăgănuţă Briard. “Şi în sistemul de justiţie, cum discutam zilele trecute cu nişte colegi de-ai mei avocaţi, avem dispoziţii legale care ne-ar permite mutarea în online a multor proceduri, precum administrarea probelor prin avocaţi ori desfăşurarea unor procese prin videoconferinţă. Ele există, dar nu a stat nimeni până acum să le implementeze pentru că “a mers şi aşa”. Păi dacă am stat atâta timp fără ele, de ce să ne batem capul acum? - cam aceasta a fost gândirea. Însă eu sper ca, odată implementate aceste măsuri - de nevoie -, şi observând beneficiile pe care le aduc, să fie păstrate şi pe viitor”, ne-a mărturisit ea. Odată cu declanşarea pandemiei COVID-19, este o continuă mişcare pe platformă, fiind mulţi cei care solicită sprijinul unui avocat. “Este nevoie de orice susţinere acum şi în activitatea de avocat. De aceea, vom lansa în curând pachetul premium şi vrem să îl oferim tuturor avocaţilor înregistraţi pe platformă, pentru o perioadă determinată, tocmai pentru a veni în sprijinul lor”, a conchis Ana-Maria Drăgănuţă Briard.
Un compromis foarte util
O altă platformă aflată “pe val” este şi Nifty Learning. Cum pot veni în sprijinul oamenilor serviciile lor pe timpul crizei de sănătate? “Nifty Learning ajută companiile să administreze mai eficient activităţile şi bugetul de learning destinate angajaţilor. În contextul lucrului de acasă, ne-am adaptat oferta de servicii astfel încât să fie uşor şi rapid pentru companii să organizeze activităţi de tip “remote classroom” – atât trainer-ul, cât şi participanţii se întâlnesc online şi parcurg materialul de curs, iar echipa de HR planifică, organizează şi administrează întreaga activitate de la distanţă, totul în platforma Nifty”, a spus pentru “Ziarul de Iaşi” Letiţia Ştefan, fondatoarea platformei. Oficialii precizează că au apărut şi la ei schimbări de strategie odată cu declanşarea pandemiei şi că, în următoarele săptămâni, vor veni cu date mai clare.” Cred că toată lumea acum îşi rezervă un răgaz de câteva săptămâni, o lună, în care să ne dăm cu toţii seama în ce direcţie vor merge lucrurile”. În opinia ei, companiile IT sunt afectate în mică proporţie dacă nu deloc de situaţia creată de criza de sănătate, în măsura în care angajaţii au un laptop de serviciu sau îl pot primi relativ repede. “Pe termen lung se aşteaptă ca lucrul remote să devină parte integrantă din pachetul de beneficii pe care orice companie IT îl prezintă la angajare unui candidat, iar proporţia de timp care poate fi lucrată de acasă să joace un rol important în negociere. În special pentru candidaţii care sunt şi părinţi sau au alte obligaţii care necesită prezenţa lor acasă pentru perioade mai lungi, acesta poate fi un compromis foarte util ambelor părţi, iar legislaţia ar trebui să faciliteze această înţelegere”, consideră Letiţia Ştefan.
“Ne implicăm în stingerea de incendii”
Andrei Dănilă, administratorul CODE932 – o companie ce activează pe piaţa de producţie de software din 2006, – a afirmat că serviciile lor sunt “la mare căutare” acum, când toată lumea este obligată să comunice digital. “Ca specializare, noi dezvoltăm soluţii de business automation, ceea ce se traduce prin digitalizarea proceselor din companii”, a explicat el jurnaliştilor “Ziarului de Iaşi”. Săptămâna în care s-a declanşat starea de urgenţă în România, care a coincis cu momentul în care o mare parte dintre oameni au fost nevoiţi să treacă la munca “de acasă”, a reprezentat pentru ei “un prim şoc”. “Am fost solicitaţi să ne implicăm în stingerea de incendii. Am ajutat multe companii să seteze rapid soluţii tehnice prin care să îşi poată continua lucrul în noul mod, să rezolvăm problemele unor sisteme care nu au fost foarte bine pregătite să preia traficul mare de clienţi sau vizitatori. Oamenii petrec mult timp la calculator, acum, şi traficul pe internet a crescut considerabil. După prima săptămână, am avut un moment de “respiro” în care ne-am organizat din punctul de vedere al produselor pe care le punem la dispoziţia firmelor, şi am lansat https://constatarevideo.ro/ , un tool pentru service-uri de orice fel, care în prezent sunt nevoite să comunice remote cu clienţii lor. Am pregătit două produse de business autohton dedicate companiilor ce fac comerţ şi livrări la domiciliu, în special în domeniul catering. Vorbim zilnic la telefon cu clienţii vechi şi cu potenţiali clienţi, care încep să simtă nevoia de a gândi o arhitectură solidă pentru digitalizare şi, în continuare, ne susţinem clienţii vechi cu tot ceea ce au nevoie”, ne-a spus administratorul companiei ieşene.
Un avantaj evident
Comunicând constant cu alte companii din domeniul IT din judeţul Iaşi, dar şi din alte părţi ale ţării, susţine că feedback-ul este acelaşi: “toţi suferă”. “Cu siguranţă ne-am adaptat mult mai rapid decât companiile din alte domenii la lucrul remote, şi natura muncii noastre ne permite acest lucru, dar pentru toţi este o perioadă dificilă”, susţine Andrei Dănilă. Cel mai mare impact îl simt “colegele lor care sunt mame”, arată acesta. “Nu ştiu cum reuşesc ele să jongleze şi task-urile, conferinţele online şi copiii care cer atenţie continuu. Copiii sunt şi ei acasă non-stop, se plictisesc, nu înţeleg la fel de uşor că mama trebuie să lucreze, şi atunci stresul creşte pentru ele”. El spune că angajaţii săi abia aşteaptă să se întoarcă la birou, aceleaşi semnale venind şi de la companiile partenere. “Managerii fac faţă cu greu modurilor noi de comunicare cu echipa. Ne este dor de colegi, cum multe companii lucrează în birouri open space comunicarea era mai rapidă, pe când acum trebuie să ne organizăm call-uri online. Consumăm mai mult timp pentru operaţiuni ce înainte se petreceau instantaneu. O parte bună a acestei sesiuni forţate de work from home a fost că ne-am dat seama şi noi, intern, ce ne lipsea atunci când cineva trebuia să lucreze de acasă, şi foarte repede am acoperit aceste goluri. Acum suntem mai pregătiţi pentru când va trebui să facem asta, dar nu ne vom schimba modul de lucru după revenirea la birou. De 10 ani de zile la noi în companie există posibilitatea de a lucra remote, însă este un “beneficiu” la care nu au apelat aproape deloc colegii. Singurul avantaj pe care l-am remarcat toţi este că nu se mai pierde timpul petrecut până acum pe drum spre şi de la birou spre casă”, a spus Andrei Dănilă. Procentul de solicitare a serviciilor oferite de companie a crescut consistent pe fondul pandemiei COVID-19. “Suntem încărcaţi 100% şi mă aştept ca în una sau două săptămâni, când managerii companiilor mici şi mijlocii vor trece de primul şoc al crizei, cererea de sisteme de digitalizare să crească şi mai mult”, consideră administratorul companiei CODE932.
Cuvinte cheie: + lucrul de acasa, iasi, încărcaţi, IT, software
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Schimbări majore în strategia NATO. Ce se întâmplă pe flancul estic şi în zona Mării Negre
Simona Halep o va întâlni astăzi în primul tur la Wimbledon pe Karolina Muchova
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, ameninţă cu al treilea război mondial
Zelenski acuză că statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume
Ruşii au luat la ţintă un centru comercial din Ucraina în care se aflau peste 1.000 de oameni
Surpriza campaniei de transferuri a verii? Poli Iaşi urcă la munte
Cu ce mesaje au plecat în lume cei 1.540 de absolvenți de la Medicină
(VIDEO) La Chicerea, Tomeşti, apa curge doar la miezul nopţii, cât un fir de aţă
Maşina este pe numele soţiei, dar o conduce soţul. La cine rămâne la divorţ?
Majoritate instabilă PNL-PMP în Consiliul Local. A căzut proiectul cu zeci de vile în Bucium
Accidentul mortal de la Hălceni: logodnica primeşte daune mărite, familia însă, nu
Vot ruşinos ieri în CJ: PNL-PMP, împotriva recuperării pagubelor din dosarele "Alexe-Baba" şi "Ursu"
Iaşul are un nou secretar de stat. Profesorul care a demontat un mit
Importanța serviciilor de software development pentru afaceri (P)
Gheorghe Flutur vrea reînfiinţarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava
Absolvenţi de matematică notaţi cu 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum se explică?
În oraşul Harkov alarmele antiaeriene nu contenesc niciodată
Ce se întâmplă dacă statele baltice vor fi atacate? NATO şi-a schimbat strategia
Croatia ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023
Celebrul portar Petr Cech nu va mai fi consilier tehnic şi de performanţă la Chelsea
Preşedintele Klaus Iohannis pleacă la Summit-ul NATO de la Madrid. Cea mai gravă criză de securitate
Vasile Blaga, fostul şef al PDL, scapă de dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă
Consiliul Județean Iași consolidează relațiile cu Republica Moldova (P)
Gustavo Petro, noul preşedinte columbian, îi pune la adăpost pe traficanţii de droguri
Sorin Cîmpeanu: În 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat
Interceptări telefonice masive în Venezuela. Se vorbeşte despre o ”supraveghere în masă”
Parada Gay de la Istanbul a fost reprimată agresiv. Peste 200 de participanţi au fost arestaţi
Ciolacu susţine că impozitarea progresivă nu poate fi implementată începând de anul viitor
Cum şi-a cunoscut Bono fratele vitreg. El a aflat de existenţa lui abia în urmă cu 11 ani
Andrei Lupu a demisionat din USR. Deputatul pleacă la REPER, partidul lui Cioloş
Anunţ lansare proiect „Granturi pentru capital de lucru FAST SERVICE SRL” (P)
ONU avertizează că războiul Rusiei din Ucraina este un teren fertil pentru droguri
FBI a confiscat 25 de lucrări care ar fi atribuite lui Jean-Michel Basquiat
Companiile de energie din Franţa cer populaţiei şi companiilor să strângă imediat cureaua
Testul CPP vs. ROB, în contextul crizelor succesive și/sau suprapuse
Simona Halep la Wimbledon: Nu vreau să mă opresc. Simt că pot mai mult
"Elvis" şi "Top Gun: Maverick" se luptă pentru primul loc în box office nord-american
Briscan ZARAEducaţia colaterală |
Cristina DANILOVSe mărită Adriana! |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.