Schimbările climatice au dus la dispariţia unicornului siberian în urmă cu 35.000 de ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Schimbările climatice au dus la dispariţia unicornului siberian în urmă cu 35.000 de ani

GALERIE
unicorn
  • unicorn
- +

Elasmotherium sibiricum, cunoscut ca "unicornul siberian", a dispărut în urmă cu peste 35.000 de ani din cauza reducerii suprafeţei de păşunat din stepă, ca urmare a schimbărilor climatice, potrivit unui studiu australian publicat marţi şi citat de agenția EFE, transmite Agerpres.

Acest uriaş rinocer al continentului asiatic, caracterizat printr-un corn monumental, a trăit mai mult timp decât se credea, se arată în acest studiu internaţional, care a clarificat şi legătura dintre acest animal preistoric şi actualul rinocer.

Până acum se credea că acest colos de 3,5 tone şi care a populat actualele teritorii din Rusia, Kazahstan, Mongolia şi China a dispărut înainte de ultima Epoca de Gheaţă, ceea ce înseamnă în urmă cu 200.000 de ani, potrivit unui comunicat al Universităţii din Adelaide care a participat la cercetare.

Studiul a analizat resturilor fosile a 23 de exemplare de unicorn siberian şi a confirmat că aceste mamifere au trăit acum 39.000 - 35.000 de ani, ceea ce înseamnă că au coincis cu omul modern şi cel din Neanderthal.

"Este puţin probabil ca prezenţa omului să fi dus la dispariţia lor", a subliniat Chris Turney, coautor al studiului.

"Unicornul siberian pare să fi fost grav afectat la începutul Epocii de Fier în Eurasia de o scădere bruscă a temperaturilor, care au dus la o îngheţare a solului şi la reducerea suprafeţei de păşunat, cu un impact nimicitor asupra populaţiei acestor animale în zone ample ale continentului", a precizat cercetătorul australian.

Analizele genetice, realizate la Centrul pentru ADN Antic (ACAD) din cadrul Unviersităţii Adelaide, arată că unicornul siberian este ultimul dintre marii supravieţuitori ai acestei familii înrudite cu rinocerii.

Noua probă genetică respinge ipoteza unor studii prealabile, potrivit cărora unicornul siberian este o rudă apropiată a rinocerului lânos sau a rinocerului de Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis).

În prezent există cinci specii de rinoceri, deşi în trecut au existat până la 250 de specii de astfel de mamifere, potrivit acestui studiu condus de Muzeul de Istorie Naturală din Londra şi publicat de revista Nature Ecology and Evolution.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.