Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Schimbările climatice, nu pandemia, principala îngrijorare a tinerilor europeni

GALERIE
vremea-o-ia-razna
  • vremea-o-ia-razna
- +

Principala îngrijorare a tinerilor din Europa o constituie schimbările climatice, chiar şi în contextul unei pandemii care a lovit economia mondială şi a bulversat viaţa de zi cu zi peste tot în lume, arată rezultatele unui sondaj de opinie, date publicităţii miercuri, transmite Reuters.

Aproape jumătate dintre respondenţi acestui sondaj, la care au participat peste 22.000 de tineri din 23 de ţări europene, au spus că ei consideră încălzirea globală drept cea mai gravă problemă a omenirii.

Degradarea mediului a fost plasată pe locul al doilea în topul îngrijorărilor, cu 44% dintre răspunsuri, urmată de răspândirea de boli infecţioase şi de sărăcie, cu câte 36% dintre răspunsuri fiecare. Respondenţilor li s-a cerut să indice cel mult trei probleme.

Potrivit Biroului European de Mediu (EBB), o reţea de grupuri ecologiste care a comandat sondajul, rezultatele acestuia sugerează că tinerii au o viziune clară despre provocările globale pe termen lung.

'Într-o perioadă în care omenirea se află sub presiunea unei pandemii şi traversează o criză socio-economică, acest lucru este remarcabil', a arătat purtătorul de cuvânt al EEB, Khaled Diab, într-o declaraţie trimisă prin email Fundaţiei Thomson Reuters.

'Sondajul confirmă faptul că mişcările pentru climă ale tinerilor, precum Fridays for Future (iniţiată de adolescenta suedeză Greta Thunberg, n.red.), nu sunt mişcări marginale, ci reprezintă curentul principal în rândul tinerilor. Politicienii şi decidenţii trebuie să le asculte vocile', a adăugat el.

Tinerii activişti de mediu au avut dificultăţi în a menţine dinamismul mişcărilor în contextul restricţiilor impuse din cauza pandemiei, care au făcut imposibile marşuri precum cele din 2019, cu milioane de participanţi.

Deşi tinerii au preluat roluri de negociatori cu puteri reale în domeniul schimbărilor climatice în ţări precum Costa Rica, Olanda sau Sudan, mulţi sunt încă lăsaţi în afara altor decizii cruciale, spre exemplu în ce priveşte modul în care sunt cheltuite fondurile de redresare după pandemie.

'Pandemia a redus vizibilitatea apelurilor tinerilor europeni la acţiune climatică, nu sprijinul faţă de ele şi nici validitatea lor', a subliniat Manon Dufour de la think-tank-ul independent E3G, de acţiune împotriva schimbărilor climatice.

Sondajul, realizat în mare parte online de institutul Ipsos în octombrie-noiembrie 2020, a relevat că mai mult de opt din zece persoane între 15 şi 35 de ani se declară destul de, foarte sau extrem de îngrijorate de schimbările climatice.

Doar 3% dintre cei intervievaţi au spus că nu sunt deloc îngrijoraţi, în vreme ce 8% au declarat că nu cred în schimbările climatice.

Tinerii din ţările din sudul continentului sunt considerabil mai preocupaţi decât omologii lor din alte regiuni ale Europei, 71% dintre tinerii spanioli şi 63% dintre cei portughezi declarându-se extrem de îngrijoraţi, faţă de 23% dintre letoni.

Potrivit lui Diab, aceste rezultate nu sunt surprinzătoare având în vedere că Spania şi Portugalia s-au confruntat deja cu incendii de pădure, valuri de caniculă şi secete prelungite, fenomene aşteptate de oamenii de ştiinţă să devină tot mai frecvente din cauza schimbările climatice.

Anul trecut, şase copii şi tineri adulţi din Portugalia au dat în judecată 33 de state la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reclamând că inacţiunea guvernelor în privinţa schimbărilor climatice le pune în pericol viitorul. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri