Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Schimbaţi votul!

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Modernizarea legislaţiei electorale va fi primul test privind fiabilitatea coaliţiei PNL-USR+ în perspectiva formării unei majorităţi guvernamentale. Dacă pe temele majore - justiţie, infrastructură, sănătate - cele două formaţiuni (trei, dacă vreţi) pot găsi un numitor comun, nu e clar cum vor obţine compromisul pe legislaţia secundară de modernizare a statului, unde dinamica celor două (trei) partide diferă.

Victoria opoziţiei în scrutinul de duminică nu a fost exclusiv rezultatul unui vot negativ la adresa PSD, a valului de emoţie stârnit în februarie 2017 cu OUG 13, ci, poate în egală măsură, efectul "liberalizării" secţiilor de votare. Faptul că, cel puţin în ţară, fiecare a votat unde a vrut. Cunosc multe persoane care nu şi-au putut exercita drepturile electorale în 2016, la locale şi parlamentare, pentru că se aflau în ziua scrutinului într-o altă circumscripţie. Îşi doreau să voteze, urmăriseră cu atenţie campania electorală, detestau şi atunci la fel de mult PSD, dar statul român le-a interzis să-şi exprime opţiunea politică. Nu s-au "pişat pe el de vot", statul s-a "pişat" pe dreptul lor la vot. Victoria categorică a PSD din 2016 a fost şi consecinţa imobilizării electoratului mobil, practic, a celui mai anti-pesedist electorat.

Duminică s-a stat la coadă la democraţie atât în ţară, dar mai cu seamă în străinătate. Umilinţa suferită de românii din diaspora a reaprins dezbaterea despre legiferarea votului electronic şi prin corespondenţă. Liderii PNL şi USR+ au anunţat că cele două proiecte sunt prioritare şi vor forţa, de urgenţă, impunerea lor pe ordinea de zi. În defensivă, reprezentanţii PSD au mormăit ceva neinteligibil, semn că ar fi momentul. Acum, întrebarea e care iniţiativă legislativă. Spre ruşinea mea, în 20 de minute nu am fost în stare să găsesc pe Internet proiectul promovat de liberali. Iniţiativa depusă de USR am găsit-o în mai puţin de 30 de secunde. Asta apropos de transparenţă şi cât de "friendly" sunt celor două partide cu utilizatorul (sau alegătorul, că-i tot aia). În fine, proiectul USR de vot electronic, pe model estonian, pare suficient de modern şi exhaustiv, că nu văd ce ar fi putut propune liberalii în plus. Pe scurt: odată ce obţii, la cerere, un certificat digital şi te înscrii, în preajma alegerilor, în Registrul Electoral Electronic, poţi vota din orice colţ al lumii. Şi o scurtă paranteză. Nu am înţeles niciodată stigmatizarea celor care pleacă în weekendul de alegeri la munte, la mare sau la grătar. Bravo lor. Au muncit/ studiat săptămâna premergătoare, uneori chiar luna/ lunile premergătoare, au nevoie de repaus şi distracţie. Dar aşa cum pe şezlong, la grătar sau fugăriţi de urs pot plăti cu un click taxele şi impozitele, au dreptul, în aceleaşi condiţii, să voteze.

Legiferarea votului electronic şi prin corespondenţă ar fi un pas importat înainte, dar opoziţia poate face mai mult. În condiţiile în care se clamează importanţa alegerilor locale şi a repatrierii românilor din diaspora, trebuie facilitat dreptul acestora să-şi aleagă primarul şi consilierii în localităţile pe care le iubesc. Într-o lume în care ieşeanul din Tătăraşi e mai aproape de Roma, unde lucrează de ani buni, decât de Roman, unde a copilărit, el trebuie să decidă comunitatea de care aparţine, de care se simte cel mai ataşat. De ce un buletin de Iaşi te face mai puţin romaşcan sau viceversa? De ce odată ce te-ai mutat la Roma şi ai renunţat legal la domiciliul din Iaşi nu ai dreptul să alegi viitorul oraşului în care vii de 3-4 ori pe an, unde locuiesc "ai tăi" şi în care ai să-ţi doreşti, la un moment dat, să locuieşti din nou. De ce să nu alegi un vot (poate) mai util în comuna natală, unuia (poate) mai puţin relevant în metropola de adopţie? În esenţă, să ai dreptul să decizi dacă votezi în baza cărţii de identitate sau a certificatului de naştere.

Modernizarea legislaţiei electorale va fi primul test privind fiabilitatea coaliţiei PNL-USR+ în perspectiva formării unei majorităţi guvernamentale. Dacă pe temele majore - justiţie, infrastructură, sănătate - cele două formaţiuni (trei, dacă vreţi) pot găsi un numitor comun, nu e clar cum vor obţine compromisul pe legislaţia secundară de modernizare a statului, unde dinamica celor două (trei) partide diferă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri