Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

SCHIȚĂ DE PROIECT: Complex sportiv în parcul Ciurchi în viziunea unui ieșean

GALERIE
14 W-W1 VEDERE DE SUS FARA IEDERA CRESCUTA
  • 14 W-W1 VEDERE DE SUS FARA IEDERA CRESCUTA
- +

Un ieșean interesat de dezvoltarea Iașului, care a mai venit cu idei pentru diverse proiecte, a realizat o schiță pentru un complex sportiv ce ar putea fi amenajat în parcul Ciurchi. El a trimis propunerea sa la Primărie.

1.S–E 1. Vedere de langa monument. Terenul din Parcul Ciurchi este potrivit pentru un complex sportiv de agrement. Terenul este puternic denivelat, impracticabil, batut de soare si vant. Nivelarea cu lama buldozerului este exclusa din motivele stiute. Se va nivela prin adaos de material, adica straturi succesive de bolovani, piatra sparta, balast, nisip apoi sapa din beton pe care se vor trasa terenurile. Practic avem aproape jumatate de hectar, pe care construim terenurile.

2.S-E 2. Vedere de langa monumentul iudaic. Se arata amplasamentul pentru terenul de tennis - basket, apoi zona de mijloc pentru street-ball si table tennis. Acoperire cu carpeta sintetica potrivita pentru tennis. In capat avem un teren pentru minifotbal, cu gazon sintetic.

3.N-NW 3. Se lucreaza pe santier. S-a turnat deja tribuna din beton armat cu pereti subtiri. S-a folosit in mod judicios conditiile din teren, adica existenta unui taluz de pamant, potrivit pentru o tribuna.

4.N-W 5. Se traseaza cele trei terenuri pe amplasamentul existent. Teren de tennis si basket de dimensiuni standard. Cam aceleasi dimensiuni si la minifotbal. Lungime totala 112m.

5. Alt unghi

6.S - E 3. Vedere de langa monument, cu tribuna amplasata pe taluz. Este utila construirea unei mici tribune cu cateva randuri, cu folosirea judicioasa a taluzului de pamant existent. Constructie din beton armat cu pereti subtiri. Apoi vopsita in culori pastelate si montate scaune de plastic obisnuite.

7.S – E 4. Vedere de langa monumentul iudaic. Tribuna acoperita cu o copertina, structura din plasa metalica cu ochiuri rare. La baza se planteaza iedera care se va ridica, acoperind cu timpul intreaga copertina. Terenurile de sport incadrate de asemenea cu plasa metalica care se va acoperi cu iedera verde. Acoperis semideschis pentru terenurile de fotbal si tennis. Acoperis complet inchis tot din plasa metalica cu ochiuri rare pentru terenul din mijloc, streetball.

8.N - W 2. Vedere din Nord-West, dinspre vechiul teren de fotbal. In primplan terenul de minifotbal cu gazon sintetic, apoi terenurile de streetbal si tennis-basket. Alei cu pavele din beton presat jurimprejurul terenurilor. Ar merge marcata pe mijlocul aleilor o mica pista de jogging. Banci peste tot, garduri vii, si copaci, multi copaci vigurosi si umbrosi. Iedera plantata pe care o asteptam cativa ani sa acopere complet intreaga structura, terenuri si copertina, cu o cortina verde.

9.NN-W 1. Terenul de minifotbal acoperit cu gazon sintetic. In stanga avem tribuna cu scaune din plastic iar in dreapta alee, promenada cu pavele, banci, copaci, gard viu.

10.NN-W2. Acelasi teren de minifotbal acoperit cu gazon sintetic. Se arata cum a crescut iedera dupa 5 ani de la plantare. A rezultat o cortina verde care acopera structura din plasa metalica. Avem astfel racoare si aer curat, umbra, protectie contra vantului, viscolului, etc.

11. S-S 1. Vedere de pe terenul de tennis-basket. Carpeta sintetica se va alege potrivit si pentru basket si pentru mingea de tennis. Cosurile de basket sa fie de buna calitate, de firma.

12. S–S 2. Vedere de pe terenul de tennis cu iedera crescuta pe gard si pe copertina. Este damblaua mea sa am cat mai multa verdeata, umbra, racoare pe aceste terenuri.

13.E-E 2. Terenul din mijloc denumit STREETBALL. Avem marcaj pentru basket, 3 cosuri de antrenament, cateva mese de pin-pong, eventual mese de sah, banci, etc. Se observa acoperisul complet inchis cu plasa metalica pe care asteptam sa creasca iedera.

14. W – W 1. Imagine din elicopter a ansamblului. Avem terenul de minifotbal, terenul de tennis-basket, si la mijloc streetball si ping-pong, sah, table, etc. Iedera care va acoperi structura inca n-a crescut.

15.W-W2. Aceiasi vedere de sus. Avem cortina de iedera care a acoperit structura, copaci, multi copaci grosi si umbrosi, garduri vii inalte cat omul, alee din pavele cu multe banci.

16. W 1. Vedere dinspre west, cu cele 3 terenuri, tribuna, copertina, copaci si banci. Acoperisuri curbilinii semideschise iar pe mijloc acoperis complet inchis.

17.SS - W 1. Vedere cu promenada de langa terenuri. Alee cu pavele din beton presat, banci, gard viu inalt cat omul, copaci grosi si umbrosi.

Redăm scrisoarea deschisă a ieșeanului:

"Stimate Domnule Primar

Am observat la parcul de joaca pentru copii ca micutii care acum 5 ani se dadeau la tobogan, sub supravegherea mamicilor si bunicilor, acum au crescut mari iar distractia si-o cauta in parc, la alte sporturi.

Practic aici nu se poate decat sa incingi o miuta printre copaci, terenuri de sport amenajate adecvat nu exista. Copiii cresc pe an ce trece si vor avea nevoie de terenuri corespunzatoare pentru jocuri sportive.

Ideea este de a construi un complex sportiv pe suprafata de teren indicata in poza, adica cum cobori pe scari, dupa monumentul iudaic, pe dreapta. Inca acum 20 ani acolo existau doua porti de handbal la care jucam fotbal cu fiul meu de 6 ani. Suprafata era cat decat dreapta pe atunci, apoi au aparut adancituri din ce in ce mai multe si mai mari.

Motivul se stie, iar comunitatea evreiasca a Targului ar face bine sa-si dea nu aprobarea, ca nu de asta avem nevoie de la ei, ci binecuvantarea, impreuna cu un sobor de preoti, si o sfestanie de impaciuire pentru realizarea acestor terenuri de sport.

Despre istoria locului ar fi multe de spus, dar nu este cazul aici.

Cortina verde de iedera pe care o propun este de cea mai mare importanta, asigurand incinte confortabile pentru practicarea sportului. Fara aceasta iedera verde, spatiul ar fi unul pustiu, parjolit de soare si batut de vanturi.

In Iasi din cate vad, nu exista o abordare sistematica a cortinelor verzi, asumata prin proiect, si ma intreb chiar daca exista expertiza, specialisti in domeniu.

Singurele exemple sunt de iedera care creste spontan pe garduri, ajutata uneori de niste gospodari priceputi. Avem astfel la Liceul National un zid verde foarte frumos, si or mai fi cateva.

Cortina verde pentru care pledez este bineinteles si o compensare ecologica a locului, pentru ca o asemenea constructie anuleaza o jumate de hectar de pajiste cu iarba, care se acopera cu beton si plastic, care mai si pute urat cand se incinge la soare. Asa cum este alaturi in parcul de copii, deficitar la verdeata si umbra, si care vara pe canicula miroase a cauciuc ars.

Si inca ceva, personal resping din start orice solutie cu acoperis din policarbonat sau altele de acest fel!!!

De asemenea, nu-mi plac deloc terenurile de sport cu un simplu gard de plasa zincata, simple imprejmuiri anoste. Le mai lipseste un rand de sarma ghimpata ca sa zici ca-s de la Auschwitz!!!

Ar mai fi multe, foarte multe de spus, de exemplu despre sistemul de iluminare, despre o retea cu apa cu cateva prize ingropate, pentru furtunul de udat. Apoi o instalatie de irigare prin picurare absolut necesara in primii ani, pentru cresterea cortinei verzi. Si inca, ar trebui si cateva cismele.

Cam asta ar fi, schita prezentata mai suporta multe precizari, modificari. Deja m-am gandit la tribuna, care acum are un aspect tern, monoton. Se poate imbunatati mult si bine.

Oricum, s-auzim de bine, toate cele bune".

Cu stima

stefan

VEDEȚI ȘI:

FOTO: Cel mai „sălbatic“ parc din Iași. O oază întinsă de liniște, uitată de autorități

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri