anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Proiect de 20 de milioane de euro cu finanţare de la Guvern

SCHIȚĂ: Sediu unic pentru Parchete pe strada Sărărie. Cum va arăta clădirea

GALERIE
schita-parchet-iasiteren-parchet
 • schita-parchet-iasi
 • teren-parchet
- +

Guvernul va finanţa o investiţie de aproape 100 milioane lei la Iaşi. Proiectul de construire a unui sediu unic pentru Parchete a ajuns într-o etapă avansată şi a fost stabilit inclusiv mecanismul de finanţare. Ideea de a construi o clădire pentru cele trei Parchete datează din anul 2014, dar abia acum se fac paşi concreţi în resuscitarea proiectului: guvernul va aproba în perioada următoare indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. Documentaţia, consultată de „Ziarul de Iaşi“, arată un necesar de fonduri de 94,3 milioane lei (inclusiv TVA), iar instituţia care va finanţa proiectul este Compania Naţională de Investiţii (CNI). Proiectul are o durată de execuţie de 26 de luni, iar licitaţia de lucrări ar putea fi lansată până la sfârşitul acestui sau în prima parte a anului viitor.

Noua clădire va fi construită în zona Codrescu, la intersecţia străzilor Sărărie şi Oastei, pe un teren de 6.125 mp. Imobilul va avea un regim cu subsol, parter şi 3 etaje şi va găzdui Parchetele de pe lângă Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel. Înălţimea maximă a imobilului ajunge la aproape 20 m, amprenta la sol de circa 1.500 mp, iar suprafaţa desfăşurată la aproape 9.200 mp.

„Clădirea este formată din două aripi perpendiculare, dispuse paralel cu limita de proprietate dată de amplasament. Astfel, în partea de Vest a terenului, în spatele celor două aripi, va fi amenajată o parcare supraterană cu 38 de locuri de parcare (5 destinate publicului larg şi 33 cu acces limitat şi barieră). Accesul principal în această zonă de parcare se face dinspre strada Sărărie“, se precizează în nota de fundamentare aferentă proiectului de hotărâre pe care urmează să-l adopte guvernul.

Clădirea va cuprinde, printre altele: camere de anchetă, camere de recunoaştere din grup, camere pentru corpuri delicte, documentare (centru de presă), birou specialişti antifraudă, birou documente clasificate, spaţii pentru arhive, spaţii pentru servere, săli de şedinţe şi săli de seminarii.

O randare a proiectului, publicată vara trecută de către Parchet, cu ocazia demesurilor pentru obţinerea acordului de mediu, arată că sediul unic va avea mai multe corpuri de clădire.

Autorităţile motivează necesitatea construirii unui sediu unic pentru cele trei instituţii întrucât spaţiul actual unde îşi desfăşoară activitatea, în clădirile din str. Vasile Conta, este insuficient. De exemplu, lipsa spaţiilor a dus la situaţia în care arhiva instituţiilor este în capătul oraşului, într-un imobil pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean. O extindere a sediului actual nu este posibilă, în condiţiile în care gradul maxim de ocupare a terenului a fost atins în cadrul unei extinderi din 1995. În acelaşi timp, la imobilul existent nu poate fi făcută o supraînălţare întrucât structura clădirii şi reglementările de construire din zonă nu permit acest lucru.

„Prin edificarea unui sediu unic pentru cele trei instituţii, se va obţine cadrul necesar desfăşurării activităţii unităţilor de parchet în conditii normale, separarea fluxurilor de acces în imobil cu circulaţii separate pentru personal, public şi arestaţi, cu evitarea, pe cât posibil, a intersectării acestora, păstrarea în cele mai bune condiţii a actelor şi dosarelor aflate în arhiva sau în lucru, cât şi asigurarea celorlalte spaţii necesare“, se mai precizează în raportul guvernului.

Proiectul de construire a noului Parchet are avizele necesare pentru a putea fi adoptat de către guvern, atât de la Ministerul Dezvoltării, cât şi de la consiliul interministerial pentru lucrări publice. Valoarea totală a investiţiei ajunge la 94,3 milioane lei, din care construcţiile şi montajul reprezintă 56,2 milioane lei. CNI va asigura 91,5 milioane lei din necesarul de finanţare, iar Ministerul Public o sumă de 2,8 milioane lei. Investiţia a fost eşalonată pe o perioadă de trei ani, cu precizarea că durata de execuţie efectivă a fost stabilită la 26 de luni. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către gu­vern, CNI va putea lansa licitaţia de execuţie astfel că proiectul de construire a Parchetului poate fi implementat în perioada 2022 - 2025.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.