SCHIȚĂ: Sediu unic pentru Parchete pe strada Sărărie. Cum va arăta clădirea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Proiect de 20 de milioane de euro cu finanţare de la Guvern

SCHIȚĂ: Sediu unic pentru Parchete pe strada Sărărie. Cum va arăta clădirea

GALERIE
schita-parchet-iasiteren-parchet
  • schita-parchet-iasi
  • teren-parchet
- +

Guvernul va finanţa o investiţie de aproape 100 milioane lei la Iaşi. Proiectul de construire a unui sediu unic pentru Parchete a ajuns într-o etapă avansată şi a fost stabilit inclusiv mecanismul de finanţare. Ideea de a construi o clădire pentru cele trei Parchete datează din anul 2014, dar abia acum se fac paşi concreţi în resuscitarea proiectului: guvernul va aproba în perioada următoare indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. Documentaţia, consultată de „Ziarul de Iaşi“, arată un necesar de fonduri de 94,3 milioane lei (inclusiv TVA), iar instituţia care va finanţa proiectul este Compania Naţională de Investiţii (CNI). Proiectul are o durată de execuţie de 26 de luni, iar licitaţia de lucrări ar putea fi lansată până la sfârşitul acestui sau în prima parte a anului viitor.

Noua clădire va fi construită în zona Codrescu, la intersecţia străzilor Sărărie şi Oastei, pe un teren de 6.125 mp. Imobilul va avea un regim cu subsol, parter şi 3 etaje şi va găzdui Parchetele de pe lângă Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel. Înălţimea maximă a imobilului ajunge la aproape 20 m, amprenta la sol de circa 1.500 mp, iar suprafaţa desfăşurată la aproape 9.200 mp.

„Clădirea este formată din două aripi perpendiculare, dispuse paralel cu limita de proprietate dată de amplasament. Astfel, în partea de Vest a terenului, în spatele celor două aripi, va fi amenajată o parcare supraterană cu 38 de locuri de parcare (5 destinate publicului larg şi 33 cu acces limitat şi barieră). Accesul principal în această zonă de parcare se face dinspre strada Sărărie“, se precizează în nota de fundamentare aferentă proiectului de hotărâre pe care urmează să-l adopte guvernul.

Clădirea va cuprinde, printre altele: camere de anchetă, camere de recunoaştere din grup, camere pentru corpuri delicte, documentare (centru de presă), birou specialişti antifraudă, birou documente clasificate, spaţii pentru arhive, spaţii pentru servere, săli de şedinţe şi săli de seminarii.

O randare a proiectului, publicată vara trecută de către Parchet, cu ocazia demesurilor pentru obţinerea acordului de mediu, arată că sediul unic va avea mai multe corpuri de clădire.

Autorităţile motivează necesitatea construirii unui sediu unic pentru cele trei instituţii întrucât spaţiul actual unde îşi desfăşoară activitatea, în clădirile din str. Vasile Conta, este insuficient. De exemplu, lipsa spaţiilor a dus la situaţia în care arhiva instituţiilor este în capătul oraşului, într-un imobil pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean. O extindere a sediului actual nu este posibilă, în condiţiile în care gradul maxim de ocupare a terenului a fost atins în cadrul unei extinderi din 1995. În acelaşi timp, la imobilul existent nu poate fi făcută o supraînălţare întrucât structura clădirii şi reglementările de construire din zonă nu permit acest lucru.

„Prin edificarea unui sediu unic pentru cele trei instituţii, se va obţine cadrul necesar desfăşurării activităţii unităţilor de parchet în conditii normale, separarea fluxurilor de acces în imobil cu circulaţii separate pentru personal, public şi arestaţi, cu evitarea, pe cât posibil, a intersectării acestora, păstrarea în cele mai bune condiţii a actelor şi dosarelor aflate în arhiva sau în lucru, cât şi asigurarea celorlalte spaţii necesare“, se mai precizează în raportul guvernului.

Proiectul de construire a noului Parchet are avizele necesare pentru a putea fi adoptat de către guvern, atât de la Ministerul Dezvoltării, cât şi de la consiliul interministerial pentru lucrări publice. Valoarea totală a investiţiei ajunge la 94,3 milioane lei, din care construcţiile şi montajul reprezintă 56,2 milioane lei. CNI va asigura 91,5 milioane lei din necesarul de finanţare, iar Ministerul Public o sumă de 2,8 milioane lei. Investiţia a fost eşalonată pe o perioadă de trei ani, cu precizarea că durata de execuţie efectivă a fost stabilită la 26 de luni. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către gu­vern, CNI va putea lansa licitaţia de execuţie astfel că proiectul de construire a Parchetului poate fi implementat în perioada 2022 - 2025.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Încă un an irosit. Prin cooptarea PSD la guvernare, umilirea electoratului care chiar visa să trăiască într-o ţară normală a devenit totală. Iohannis, Cîţu şi PNL ne-au trezit la realitate.

Filmuletul zilei

opinii

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Briscan ZARA

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Ne-am obişnuit atât de mult cu bunătatea, grija şi iubirea noastră, încât nu ne mai dăm seama cât de mult rău le facem de fapt. Am transformat puţinele animale care au mai rămas pe Pământ în bibelouri, obiecte de decor, piese de mobilier. Din iubire. Mila noastră omoară azi mai multe fiinţe decât puştile vânătorilor...

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Cristina DANILOV

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Oamenii se schimbă atunci când inimile lor se desfac şi minţile lor se deschid, spun terapeuţii. Dualitatea noastră mentală este firească, Supraegoul conştient al lui Freud şi Egoul idealist, imaginea lui Platon, mai precis a vizitiului şi a carului la care sunt înhămaţi doi cai buni, în cazul zeilor, sau un cal bun şi un cal rău, în cazul oamenilor, în temeiul mitului despre ontologie, sunt doar două ipostaze ale dualităţii sistem reflexiv-sistem emoţional care ne patronează existenţa.

Ctitori şi risipitori

Mihai DORIN

Ctitori şi risipitori

Privim spre trecut cu interes profesional şi/ sau empatie, uneori cu frustrare. Oricât am dori să obţinem detaşarea sau obiectivitatea depline, spectacolul istoriei ne implică, aproape cu fatalitate şi emoţional. Iar atunci când vrem să fim foarte raţionali, până la rigorism, se întâmplă să ucidem povestea istoriei, farmecul ei inefabil ori chiar seva. 

pulspulspuls

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Iată stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe că din nou, la ceas de seară, ne-a parvenit o ştire de maximă importanţă pentru suflarea medicală din târgul nostru. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.