anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

SCHIȚE: Mișmașuri urbanistice - Niciun om întreg la cap nu-şi face patru intrări în casă

GALERIE
bodeaplansa galata (1)plansa galata (2)
 • bodea
 • plansa galata (1)
 • plansa galata (2)
- +

Liberalii au ieşit din nou la rampă cu acuzaţii în ceea ce priveşte haosul din urbanismul ieşean. Zona avută în vedere de aceştia este tot Galata, pe şos. Iaşi - Voineşti, unde, în urmă cu trei săptămâni, au acuzat falsuri în aprobarea unui plan urbanistic zonal (PUZ). Deşi, iniţial, dezvoltatorul avea o planşă cu 6 blocuri, în final Consiliul Local (CL) a aprobat 12 blocuri. Executivul municipalităţii a respins atunci acuzaţiile liberalilor şi a precizat că proiectul respectă indicatorii urbanistici aprobaţi.

În zonă sunt deja construite alte 13 blocuri, iar li­beralii susţin că, în cele din urmă, tarlaua, în vecinătatea căreia există locuinţe cu regim mic de înălţime, va găzdui peste 40 de blocuri, fiind aprobate deja PUZ-uri în acest sens. Liberalii au evitat să nominalizeze nume de investitori.

În context, in­ginerul Iulian Grumăzescu, cel care a sesizat liberalilor controversele din Galata, a precizat că ansamblurile de blocuri nu respectă o serie de prevederi ale legii, printre care lipsa spaţiilor verzi, accesul rutier deficitar, regimul de înălţime şi locurile de parcare. O problemă semnalată de către Grum­ăzescu vizează şi posibilitatea ca locuinţe individuale aprobate în zonă să se transforme, de fapt, în locuinţe colective.

„Sunt locuinţe individuale cu o amprentă la sol de 200 mp şi au patru intrări. Niciun om întreg la cap nu-şi face patru intrări în casă, clar sunt locuinţe colective ascunse sub denumirea de locuinţe indivi­duale“, a spus Grumăzescu.

Recent, consilierii locali ai PNL au decis să se abţină de la vot în cazul planurilor urbanistice propuse spre dezbaterea CL, pornind tocmai de la cazul celor 12 blocuri apărute „peste noapte“ într-o hotărâre aprobată de plenul CL în vara acestui an. Liberalii au acuzat că au fost „înşelaţi“ şi că planşa de reglementări urbanistice a fost schimbată fără ştiinţa lor, atunci când şi-au dat girul în CL.

„Decizia noastră de a nu mai vota PUZ-uri rămâne de neclintit“, a spus ieri Marius Bodea, şef al organizaţiei municipale a PNL Iaşi.

Potrivit liberalilor, decizia lor rămâne valabilă până la aprobarea Planului Urbanistic General, document strategic care stabileşte regulile de construire în fiecare zonă din oraş.

În ceea ce priveşte proiectele din Galata, Bodea a estimat că ar putea fi construite peste 1.000 de apartamente în blocuri cu regim de înălţime mai mare faţă de vecinătăţi şi într-o zonă în care nu sunt pre­vă­zu­te locuri de parcare corespun­ză­toare, spaţiile verzi lipsesc, aleile de acces între blocuri sunt subdimensionate, iar canalizarea menajeră şi pluvială nu există. Liberalii spun că vor continua să documenteze cazuri de urbanism în care vecinii direct afectaţi acuză ilegalităţi în derularea proiectelor şi le vor aduce în atenţia publică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.