Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Science Report: Oameni de știință din Israel spun că au găsit „călcâiul lui Ahile” al celulelor canceroase

GALERIE
celule canceroase
  • celule canceroase
- +

Cercetătorii dintr-o echipă condusă de oameni de știință de la Tel Aviv University spun că au nimerit „călcâiul lui Ahile” al celulelor canceroase, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor noi linii de medicamente și tratamente împotriva cancerului, informează The Jerusalem Post.

Dr. Uri Ben-David de la Sackler Faculty of Medicine de la Universitatea din Tel Aviv, care a condus cercetarea, a spus pentru The Media Line că savanții știau de peste un secol că celulele maligne au un număr anormal de cromozomi. Oamenii au 46 de cromozomi (două seturi de câte 23), dar acest număr se schimbă în cancer deoarece, în timpul diviziunii celulare, are loc o separare a cromozomilor care poate conduce la un fenomen numit aneuploidie.

Aneuploidia, prezența unui număr anormal de cromozomi într-o celulă, nu numai că este cauza unor defecte genetice comune, dar este și specifică celulelor canceroase. Nu apare în toate cancerele, ci într-un anumit grad în aproximativ 90% din tumorile solide și în 75% din cancerele sângelui.

Ben-David apreciază că descoperirea deschide o cale largă pentru cercetările medicale. „De decenii, ne străduim să înțelegem de ce [aneuploidia] apare în cancer și cum contribuie la evoluția tumorii”. Și mai important, spune el, oamenii de știință au încercat să afle „dacă pot profita de această diferență cu totul unică dintre celulele canceroase și cele normale pentru a putea elimina selectiv celulele canceroase”.

Studiul, care a fost publicat în revista științifică Nature, a fost efectuat în laboratorul lui Ben-David de la universitatea din Tel Aviv în colaborare cu șase laboratoare din alte patru țări – SUA, Germania, Țările de Jos și Italia.

În cadrul studiului, cercetătorii au prelevat în jur de 1.000 de celule canceroase de la pacienți și le-au studiat în laborator prin metode bioinformatice avansate pentru a le determina gradul de aneuploidie – de la cel mai ridicat la cel mai scăzut. După ce a fost confirmat gradul de instabilitate cromozomială al celulelor canceroase, oamenii de știință le-au comparat sensibilitatea la mii de medicamente.

Ei au aflat că celulele canceroase aneuploide sunt foarte sensibile la perturbarea controlului mitotic – mecanismul celular care asigură separarea corectă a cromozomilor în timpul divizării celulare.

„Aceasta ne-a permis să identificăm vulnerabilități unice ale celulelor aneuploide pe care am continuat să le caracterizăm în profunzime la nivel molecular și celular”, spune Ben-David. „Am aflat că dacă sunt inhibate proteinele acestor procese, celulele aneuploide sunt mai sensibile la această interfață decât cele normale, ceea ce le face obiective principale pentru descoperirea și dezvoltarea de medicamente”.

Cercetarea are implicații importante pentru viitorul tratamentelor cancerului și medicina personalizată. În prezent, mai multe medicamente care inhibă sau întârzie separarea cromozomilor sunt în teste clinice, dar cercetătorii n-au fost capabili să identifice care pacienți vor răspunde la ele și care nu. Studiul lui Ben-David promite că aneuploidia i-ar putea ajuta pe cercetători să determine răspunsul individual la aceste medicamente.

Continuarea, pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri