Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Science Report: Omenirea ar putea fi singura formă inteligentă de viaţă din univers, dacă evoluţia are ceva de spus

GALERIE
Calea Lactee
  • Calea Lactee
- +

Suntem singuri în univers? Depinde de faptul că inteligenţa ar fi rezultatul probabil al selecţiei naturale, sau doar un noroc improbabil. Prin definiţie, evenimentele probabile se produc frecvent, iar cele improbabile se produc rar – sau doar o dată. Istoria noastră evoluţionară arată că multe adaptări-cheie – nu doar inteligenţa, ci şi animalele complexe, celulele complexe, fotosinteza şi viaţa însăşi – au fost evenimente unice şi de aceea puternic improbabile. Evoluţia noastră a fost poate ca un câştig la loterie... dar mult mai puţin probabilă.

Universul este uluitor de vast. Calea Lactee are peste 100 de miliarde de stele şi există peste un trilion de galaxii în universul vizibil, micuţa fracţiune din univers pe care o putem vedea. Chair dacă lumile locuibile sunt rare, numărul uriaş - există tot atâtea planete cât şi stele, dacă nu mai multe – sugerează că multă viaţă ar fi acolo. Aşa că unde se află? Acesta este paradoxul lui Fermi. Universul este mare şi bătrân, cu timp şi spaţiu pentru ca inteligenţa să evolueze, dar nu avem nicio dovadă că există.

Este posibil ca evoluţia inteligenţei să fie improbabilă? Din nefericire, nu putem studia viaţa extraterestră ca să putem răspunde la întrebare. Dar putem studia cam 4,5 miliarde de ani din istoria Pământului, căutând unde evoluţia se repetă ea însăşi sau nu. Evoluţia se repetă uneori, cu specii diferite care converg independent spre rezultate similare. Dacă evoluţia se repetă frecvent, atunci evoluţia noastră poate fi probabilă, chiar inevitabilă.

Şi chiar există exemple uimitoare de evoluţie convergentă. Tigrul tasmanian australian dispărut avea o pungă marsupială ca un cangur, dar în rest arăta ca un lup, deşi descindea din altă specie de mamifere. Există şi cârtiţe marsupiale, furnicari marsupiali şi veveriţe zburătoare marsupiale. Remarcabil, întreaga istorie evoluţionară a Australiei, cu diversificarea mamiferelor după dispariţia dinozaurilor, se aseamănă cu celelalte continente.

Alte cazuri izbitoare de convergenţă includ delfinii şi dispăruţii ihtiozauri, care au evoluat în forme similare pentru a aluneca prin apă, dar şi păsările, liliecii şi dispăruţii pterozauri care au evoluat convergent pentru zbor. Mai vedem convergenţă şi în organe individuale. Ochii nu au evoluat doar la vertebrate, dar şi la artropode, octopode, viermi şi meduze. Vertebratele, artropodele, octopodele şi viermii au inventat independent fălcile. Picioarele au evoluat convergent la artropode, octopode şi patru feluri de peşti (tetrapode, peşti-broaşte, pisici de mare, perioftalmi).

Aici e clenciul. Toate aceste convergenţe au o singură descendenţă, din subregnul Eumetazoa. Eumetazoarele sunt animale complexe cu simetrie, guri, intestine, muşchi, sisteme nervoase. Eumetazoare diferite au evoluat în soluţii similare la probleme similare, dar planul corporal complex care a făcut totul posibil este unic. Animale complexe au evoluat o singură dată în istoria vieţii, sugerând că sunt improbabile.

Surpinzător, multe întâmplări critice în istoria noastră evoluţionară sunt unice şi probabil improbabile. Una este scheletul osos al vertebratelor, care a permis animalelor mari să se mişte pe pământ. Celulele complexe, eucariotice, din care sunt făcute toate animalele şi plantele, conţinând nuclee şi mitocondrii, au evoluat doar o dată. Sexul a evoluat doar o dată. Fotosinteza, care a sporit energia disponibilă pentru viaţă şi a produs oxigen, la fel. Aşa este şi inteligenţa umană. Există lupi şi cârtiţe marsupiale, dar nu şi oameni marsupiali.

Citiţi materialul complet pe hotnews.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri