Science Week 2021 la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Advertorial

Science Week 2021 la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași

GALERIE
foto negruzzi
  • foto negruzzi
- +

În perioada 13 - 15 mai 2021, Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași  organizează a XIII-a ediție a proiectului Science Week.

Lansat în 2008, la inițiativa elevilor de clasa a X-a la acea vreme, Anca Haraga și Despina Ilucă, coordonate de profesor Rodica Perjoiu, proiectul a devenit un eveniment științific ce a dobândit deja un renume prin calitatea organizării, implicarea elevilor, deschiderea științifică și educativă, seriozitatea și prestigiul partenerilor care au colaborat. Proiectul se adresează elevilor, este o activitate coordonată chiar de ei, cu o minimă îndrumare din partea profesorilor de științe (matematică, fizică, chimie, biologie, geografie, informatică).

Activitățile propuse constau în conferințe susținute de personalități din lumea academică (”Călătorii extraordinare: Negruzziști în America de Sud. De pe vârful Aconcagua în Patagonia”, "Pandemia Covid-19, o provocare pe care trebuie să o depășim împreună",  ”Cine se teme de inversarea polilor magnetici ai Pământului”, ” Bătălia frecvențelor - Semnal vs. Zgomot”, "Soarele artificial - sursa de energie a viitorului", "Termodinamica în viața de zi cu zi” etc.), workshopuri/webinarii (”Arta zâmbetului”, ” It’s a beautiful day to save lives”, Technovation Girls - prezentarea aplicației PetNet: ”Protect me and I will love you forever!”, ”Mendeleev pe înțelesul tuturor”, ”Math.en.Jeans International Congress 2021” -”Matematică în blugi la Berlin”, ”Inteligență artificială...și nu numai”,  Probleme date la concursurile de Securitate Cibernetică, SOROBAN – tehnică de calcul mintal etc.), expoziții și sesiuni de experimente demonstrative (”Magia chimiei”, Fizica - știința dincolo de magie” sau Hands on Biology, Clubul de Robotică - Arduino).

Se adaugă și concursuri atractive pentru elevi (Treasure Hunt, Securitate cibernetică, Quiz biologie), expoziții permanente și sesiuni postere pe teme științifice (Microcosmosul - Power Point Show,  "Misterele orașelor Lumii",  ”Negruzzi Puzzle Hunt”). Acestea sunt completate cu vizite la Planetariul Universității ”Al. I. Cuza” și la Muzeul Universității.  

Festivitatea de deschidere va avea loc joi, 13 mai 2021, ora 10.00, context în care lansăm provocarea la o dezbatere despre fascinația și filosofia științei, în spațiul educațional, ”Știință, cunoaștere, explorare a universului. Dialoguri despre sensurile și provocările educației în secolul XXI”, coordonată de prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul colegiului.  De asemenea, vom lansa un nou număr al revistei de știință, GNOSIS.

Acest ”corolar”  de activități urmărește formarea competențelor STEM (matematică știință și tehnologii), dezvoltarea aptitudinilor practice ale elevilor, a gândirii critice și a creativității în rezolvarea de probleme. Proiectul promovează știința, contribuie la stimularea interesului elevilor pentru cercetarea științifică, pentru explorarea lumii și conturează capacități, aptitudini de a dezvolta în viitor soluții inovatoare prin abordarea interdisciplinară a problemelor.

Proiectul Science Week facilitează legături firești între învățământul preuniversitar și cel universitar, între educație și mediul de afaceri.  Noutatea acestei ediții, în contextul pandemiei, constă în organizarea unor activități în sistem videoconferință, dar ne bucurăm și de prezența elevilor la școală, de comunicarea directă, de experiențele interesante create în dialoguri nemediate.

Coordonatorii ediției din acest an sunt elevii Medeea Zaharia,  Teodor Bulacovschi  și Andrei Fedorenciuc,  sub îndrumarea profesorilor Lucia Miron și  Mihaela Țura, în colaborare cu profesorii de matematică, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, dintre care menționăm Adrian Zanoschi, Ioana Anton, Irina Căpraru, Daniela Iftode, Vasile Sorohan, Jeanina Cozma, Anca Apetrei, Florin Iancu, Simona Iancu și Adina Imbria.

Săptămâna științelor este un proiect negruzzist cu impact semnificativ asupra comunității locale și regionale, fiind singurul eveniment de o asemenea anvergură (număr de persoane implicate, număr de activități, complexitate, factori diverși implicați) din Moldova. De asemenea, Science Week demonstrează legătura strânsă dintre elevii și profesorii școlii, caracterizați prin pasiunea comună pentru cunoaștere și știință, armonie firească între evoluția individuală a fiecărui elev și reverberațiile instituționale ale spiritului negruzzist.   

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.