anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Comunicat de presă

Science Week 2022 la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași. O nouă ediție, alte provocări... (P)

GALERIE
IMG-20220526-WA0013IMG-20220526-WA0016IMG-20220526-WA0012IMG-20220526-WA0017
 • IMG-20220526-WA0013
 • IMG-20220526-WA0016
 • IMG-20220526-WA0012
 • IMG-20220526-WA0017
- +

În perioada 26 - 28 mai 2022, Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași  organizează a XIV-a ediție  a proiectului Science Week. Proiectul educațional Science Week reprezintă o tradiție a Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași, consacrată deja prin edițiile succesive concepute creativ de către elevii și profesorii coordonatori.

Proiectul a debutat în 2008, sub îndrumarea doamnei profesor Rodica Perjoiu și a ajuns un reper esențial în domeniul educației alternative ieșene, fiecare ediție venind cu noutăți,cu  alte accente sau evoluții ale unor microproiecte, reflectând spiritul negruzzist și inventivitatea liceenilor organizatori.

”Prin activitățile propuse se urmărește constant formarea competențelor STEM (matematică, știință și tehnologii), dezvoltarea aptitudinilor practice ale elevilor, a gândirii critice și a creativității în rezolvarea de probleme. Proiectul promovează știința, contribuie la stimularea interesului elevilor pentru cercetarea științifică, pentru explorarea lumii și conturează capacități, aptitudini de a dezvolta în viitor soluții inovatoare. Activitățile inedite, atractive vizează  abordarea interdisciplinară a problemelor și facilitează legături firești între învățământul preuniversitar și cel universitar, între educație și mediul de afaceri”, apreciază profesorii coordonatori Mihaela Țura și Lucica Miron.

Activitățile din acest an constau în conferințe susținute de personalități din lumea academică (”Călătorii spectaculoase: ”Gashebrum II: Expediție pe acoperișul munților Katakorum”,  “Math en jeans”, ”Pielea - implicații dermatologice și semnificații estetice”, ”Oare mai avem nevoie de matematică și de informatică?”),  workshopuri/webinarii (”Inside the human body”, ”Inițiere în lumea chimiei. Mendeleev pe înțelesul tuturor”, ”Medic pentru o zi”, Technovation Girls”, ”The fascination of nutrition!”,  ”Forensic Science”, ”Doctorul din coșul de fructe!”, ”How it’s made” - atelier de fabricat săpunuri, lumânări parfumate și slime, etc.), expoziții și sesiuni de experimente demonstrative ( ” Științe. Experiment, cunoaștere, fascinație, magie, proiecții și realitate!”, ”Hands on science – simple experimente cu materiale la îndemâna oricui”).

Se adaugă și concursuri atractive pentru elevi (Treasure Hunt, ”Un puzzle al științelor. Provocări spre cunoaștere și cultură generală” – concurs interdisciplinar, “Brains battle”, Universul jocurilor logice, “Physactivity”, “Escape room”, Teste IQ și Mensa etc.).

Sub genericul ”Metode de studiu a biodiversității in situ”, de mare interes pentru elevi vor fi vizitele la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T Popa”,  la Laboratoarele Praxis  și la Centris Iași.

Festivitatea de deschidere a avut loc joi, 26 mai 2021, ora 11.00, context în care lansăm provocarea la o dezbatere despre magia științei, în spațiul educațional, ”Știință, cunoaștere, explorare a universului. Dialoguri despre sensurile și provocările educației în secolul XXI”, coordonată de prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul colegiului. De asemenea, vom lansa un nou număr al revistei de știință, GNOSIS.

Coordonatorii ediției din acest an sunt elevii Theodor Octavian Bulacovschi, Maria Iustina Țibîrnă, Vlad Lepădatu, Tudor Galan și Andrei Perianu, sub îndrumarea profesorilor Lucia Miron și  Mihaela Țura, în colaborare cu profesorii de matematică, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, dintre care menționăm profesorii Ciprian Baghiu, Ioana Anton, Anca Apetrei, Daniela Iftode, Jeanina Cozma, Vasile Sorohan, Alina Bîrliga, Adina Imbria, Lucian Neagu, Florin Iancu, Simona Iancu, Sorin Galer.

Săptămâna științelor este un proiect negruzzist cu impact semnificativ asupra comunității locale și regionale, fiind singurul eveniment din Moldova, de o asemenea anvergură, prin numărul de persoane implicate, numărul de activități, prin complexitate și  colaborări cu mediul universitar și cu institute de cercectare prestigioase.

”În esență, Science Week demonstrează legătura strânsă dintre elevii și profesorii școlii, caracterizați prin pasiunea comună pentru cunoaștere și știință, un proiect complex prin care se explorează modalități complementare de studiu, de implicare a elevilor într-un corolar de activități extracurriculare. Astfel, evoluția intelectuală a tinerilor se desavârșește în spațiul unui colegiu de tradiție, preocupat mereu de performanță, de identificarea vocațiilor elevilor noștri și, mai ales, de pregătirea absolvenților pentru cariere de succes”, concluzionează profesor dr. Camelia Gavrilă, director al Colegiului Negruzzi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.