Școală cu un măr și un pachet de biscuiți pe zi. „Programul pentru școli” râmâne repetent la Iași anul acesta
„Programul pentru școli” nu a găsit la Iași furnizori de lactate. Unii copii nu vor primi nici produse de panificație. Există o alternativă, dar la scară restrânsă: „Masă caldă” în numai 15 școli și grădinițe din tot județul.
Văzut printre altele ca un argument serios pentru prezența copiilor în clase, „Programul pentru școli” e lăsat de guvern în bătaia vântului. Banii pentru alimentele – produse de panificație, lactate și fructe – care vor fi distribuite zilnic elevilor și preșcolarilor sunt însă virați cu zgârcenie de la București.
Dacă Consiliul Județean Bihor a fost prima administrație care a lansat anul trecut licitația pentru acordul cadru, a primit oferte pe toate loturile și s-a împotmolit până azi în contestații, Consiliul Județean Iași nu a reușit să atragă oferte pe jumătate din loturile necesare.
Vicepreședintele Marius Dangă ne-a explicat că lipsa unui producător de lactate mare în județ, care să aibă și rețea de distribuție, este principalul motiv pentru care acest sortiment nu se regăsește în pachetele distribuite în școli și grădinițe. De fapt, doar loturile de fructe și două din cele cinci loturi de produse de panificație „s-au dat”. Județul a fost împărțit în cinci zone, iar în fiecare din acestea sunt cele trei loturi de produse. Așadar, 15 loturi în total, din care sunt adjudecate doar 7.
CJ relansează totuși licitația, în lipsa generozității guvernamentale pentru cei mici
Dacă producție și distribuție de lactate la scară largă nu există în județ, prețul foarte mic oferit de la bugetul statului nu e deloc atrăgător pentru alți posibili ofertanți. Vicele Marius Dangă speră că o hotărâre de guvern va aduce un plus prețului oferit pentru lactate, acum de doar 94 de bani. Pe de altă parte, ministrul de Finanțe Marcel Boloș preconizează o rectificare bugetară în septembrie sau octombrie.
Totuși, în lipsa unei creșteri a prețului pentru păhărelul de 200 ml de lapte sau de iaurt, Consiliul Județean a pregătit documentația pentru relansarea licitației pe cele cinci loturi de lactate. De asemenea, va fi reluată procedura și pentru cele trei loturi de panificație rămase – după ce singurul ofertant la cea de-a doua rundă de licitație a renunțat. Pentru cele șapte loturi atribuite (cinci de fructe și două cu produse de panificație), vor fi încheiate contractele subsecvente cu câștigătorii licitației pe acordul cadru. Amintim că populația școlară și preșcolară beneficiară însumează la Iași aproximativ 83 de mii de copii.
Cine primește în județ o masă caldă pe zi
Vicele CJ este de acord că celălalt program, încă experimental, „Masa caldă”, ar trebui să fie cel stimulat să înlocuiască fostul „lapte și corn” în toate școlile. Programul național „Masă sănătoasă” se derulează de la 1 ianuarie anul acesta, dar nu este aplicat decât în anumite școli. „Selecția unităților de învățământ incluse în Programul Național «Masă sănătoasă» se face de către inspectoratele școlare județene pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social”, precizează hotărârea de guvern care instituie acest program. O porție costă aproximativ 15 lei.
La nivel național sunt 450 de unități de învățământ incluse în program. În județul Iași, doar 13 primării l-au accesat: Iași, Hârlău, Podu Iloaiei, Ciortești, Coarnele Caprei, Costuleni, Fântânele, Gropnița, Holboca, Ion Neculce, Moșna, Tomești și Țuțora. Iașul și Hârlăul au aplicat pentru câte două instituții de învățământ, celelalte primării, doar pentru câte una.
Publicitate și alte recomandări video