Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”, la Iași

GALERIE
afis
  • afis
- +

Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația” organizează în Iași, în perioada 22-27 august 2016, Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”. Luni, ora 9.15, la Muzeul Unirii, va avea loc deschiderea Școlii de vară. Vor lua cuvântul reprezentanții instituțiilor locale implicate, precum și un reprezentant al MAE. Asociația organizează evenimentul în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” (Academia Română – Filiala Iași), Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova”.

Școala de vară este finanțată de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, prin Contractul de Finanțare nr. U1-1/1337/27.05.2016.

Proiectul își propune permanentizarea legăturilor dintre mediul universitar din Republica Moldova și România, în scopul dezvoltării unor conexiuni culturale, care să conducă la consolidarea și promovarea spiritualității, identității și culturii românești în rândul studenților, dar și la inițierea unor noi proiecte comune de viitor.

Prin desfășurarea unor astfel de acțiuni ne dorim consolidarea identităţii româneşti la tinerii studenții valoroși, cu rezultate meritorii, care studiază în Republica Moldova, precum și conștientizarea valențelor europene ale civilizației românești.Mai multe cursuri şi seminarii se vor derula pe o perioadă de 5 zile, într-un ritm de 6 ore pe zi (două cursuri).

Participă studenți basarabeni de la Univeristatea de Stat din Moldova (Chișinău), care nu au studiat în România. Cursurile predate vor aborda următoarea tematică: Literatură și scriitori români în secolele XIX-XX, Etnologie, Patrimoniu, Istoria Basarabiei în secolele XIX-XX, Rolul bisericii ortodoxe în civilizația românească, Civilizația medievală românească, Elitele politice și culturale în România, Istoria monarhiei române, Politica și alianțele externe românești în secolele XIX-XX.

Cursurile vor fi predate de cadre universitare dela Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Stat din Moldova, muzeografi de la Complexul Muzeal Național „Moldova” și cercetători de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” și Centrul de istorie și civilizație europeană (Academia Română – Filiala Iași).Cursurile vor aduce participanţilor accesul la cunoștințe noi, dar şi o viziune de ansamblul asupra valorilor autohtone și europene, ale elitelor româneşti. De asemenea, este vizată şi conştientizarea unui anumit civism şi patriotism pe care l-au avut oamenii de cultură, politicienii sau universitarii români.

Activităţile didactic-educative vor fi compuse din prelegeri pe temele amintite cât şi din discutarea, tip seminar, a subiectelor prezentate în primă fază. Cursanţii vor fi stimulaţi să-şi prezinte opiniile şi să comenteze atitudinea şi acţiunile elitelor româneşti şi basarabene în diferite etape istorice.Pe termen scurt, proiectul își propune, în primul rând, racordarea studenților valoroși din instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova la mediul universitar ieșean, în scopul completării viziunii culturale asupra valorilor și identității românești. Astfel studenții din stânga Prutului vor cunoaște profesori universitari și cercetători în domeniile umaniste, la un nivel de elită universitar-academică.

Prin cursurile propuse de lectorii invitați, participanţii îşi vor forma o imagine de ansamblu asupra evoluției societății românești în ultimele secole, asupra rolului jucat de elitele politice și culturale în momentele cheie ale istoriei, precum și asupra pocesului de afirmare a spiritualității și culturii românești. Profesorii, prin pregătirea și experiența lor, vor pune la dispoziția participanților un instrumentar metodologic și bibliografic care le va fi util în evoluția profesională ulterioară. Acest lucru va fi un bun prilej de a cunoaște patrimoniul cultural și arhitectural al zonei în care se va desfășura proiectul și de a uza, pe viitor, de cunoștințele acumulate.

Proiectul Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească.Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”, ține de necesitatea completării programelor de învățământ pentru tinerii români din afara granițelor, propunând o perspectivă aprofundată asupra unor aspecte pecum istoria, cultura și civilizația românească și accentuarea valențelor europene în ultimele două secole. Acest proiect doreşte asigurarea unor condiţii educaționale înalte, necesare tinerilor români din diferite facultăți din Republica Moldova, prin întâlnirea cu lectori români și bibliografii de ultimă oră.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri