
Această activitate s-a desfășurat având ca punct de plecare un proiect educațional care propune o abordare transfrontalieră în relaționarea cu elevii și studenții, în noul context european. Programul, inițiat în anul 2010, a cuprins ateliere de lucru, lecturi în aer liber, vizite la muzee, trasee culturale şi momente de socializare între participanți. Ediția din acest an a Școlii Europene de Vară „Astra” a avut ca obiectiv general dezvoltarea eficientă a relaţionării între tineri, cu accent pe cunoaşterea patrimoniului cultural-naţional comun.
O parte dintre obiectivele specifice ale activității se reflectă în cunoaşterea valorilor culturale româneşti, conştientizarea importanţei cunoaşterii istoriei spaţiului şi timpului istoric comun al României, Basarabiei și Bucovinei, conștientizarea necesității dezvoltării și conlucrării într-un cadru comun european și, nu în ultimă instanță, dezvoltarea spiritului de cooperare pentru progres personal.
Activitățile propuse urmăresc câteva linii de forță provenite din nevoia de cunoaștere a acestor tineri și anume: Europa de aproape (istoria integrării europene) și perspective culturale europene (România în Europa Națiunilor); Credință și reziliență spirituală (România și valorile europene – elemente de complementaritate); România – vector de educație și dezvoltare profesională (rolul mentoratului în dezvoltarea profesională); Lideri și administratori ai urbei și patrimoniului cultural (actul de administrare între management și leadership). Beneficiarii programului din acest an au fost 39 de tineri de origine română (cu vârste între 18 și 22 ani) din Ucraina (regiunile Cernăuți și Odesa), Republica Moldova (Chișinău, Bălți, Cahul, Criuleni, Ialoveni, Florești, Soroca) și România.
Programul Școlii de Vară “Astra” (24-30 iulie 2017) a fost foarte bogat și divers, toate activitățile fiind foarte interesante și bine pregătite din punct de vedere organizatoric de către prim-vicepreședintele Astrei ieșene, domnul Vasile Roman, care a coordonat întreaga activitate și a avut un merit deosebit în reușita acestui mijloc de formare și informare pentru tinerii participanți. Astfel, au avut loc întâlniri cu oficialități ale urbei (primarul Mihai Chirica) și cu înalți reprezentanți ai forurilor ecleziastice existente în Iași – Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și cu Prea Sfințitul Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași. Au fost întâlniri de suflet, s-au purtat discuții, s-au vizitat Primăria, Palatul Mitropolitan, Muzeul, Mănăstirea Trei Ierarhi, precum și Catedrala Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.
Ziua de 25 iulie a fost dedicată unei vizite foarte reușite în județul Botoșani, în cadrul căreia au fost văzute Casa memorială Mihai Eminescu de la Ipotești, precum și cele aparținând lui Nicolae Iorga și George Enescu. Au urmat, pe 26 iulie, întâlniri cu oficialități aflate la conducerea structurilor de apărare și ordine din județul Iași – col. dr. Dragoș Iacob, Comandantul Brigăzii 15 Mecanizată Podul Înalt, chestor dr. Ioan Scripniciuc, Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Iași, gen. brig. dr. Dan Iamandi, Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturza” al Județului Iași, col. dr. Gheorghe Pandelea, Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. După discuții interesante, s-a audiat un reușit concert de fanfară, apoi un moment foarte așteptat de către participanți a fost vizitarea Palatului Culturii, unde au fost admirate exponate de factură istorică, etnografică, tehnică ori obiecte de artă, toate fiind amenajate într-o nouă concepție muzeală, începând cu momentul redeschiderii instituției, în aprilie 2016.
Școala de Vară „Astra” a mai cuprins întâlniri cu oameni de afaceri din Iași, aceștia explicând tinerilor care sunt culisele inițierii unei afaceri de succes. A fost vizitat și Muzeul Unirii, unde s-a putut înțelege mai bine cum s-a înfăptuit Mica Unire, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza (ianuarie 1859). Seara s-a încheiat prin destindere și socializare la Cotu Morii. Vineri, 28 iulie, s-au desfășurat activități la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (întâlniri și discuții cu profesorii universitari Gheorghe Iacob, Cătălin Turliuc, Dan Sâmbotin, vizitarea Aulei “Mihai Eminescu”, a Sălii Pașilor Pierduți, a Bibliotecii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”) și la Universitatea „Apollonia” (întâlnire cu prof. univ. dr. Vasile Burlui).
Penultima zi de activitate a Școlii de Vară s-a concretizat într-o frumoasă vizită de documentare în Nordul Moldovei, admirându-se pictura exterioară de la mănăstirile Voroneț, Sucevița, Moldovița, precum și locul unde își doarme somnul de veci marele Ștefan, cel mai cunoscut domn al Țării Moldovei, mănăstirea Putna). Duminică, 30 iulie 2017, a avut loc plecarea participanților, fiecare purtând cu sine multe lucruri frumoase în suflet, dar și numeroase cunoștințe acumulate într-o săptămână deosebit de intensă din viața lor. În buna organizare a activității Școlii de Vară Europene s-au mai implicat prof. Areta Moșu, vicepreședinte al Asociațiunii Astra, președinte al Despărțământului "Mihail Kogălniceanu" Iași și prof. Iulian Pruteanu-Isăcescu, secretar I, Astra Iași.
Am reușit să aflăm câteva din impresiile cu care tinerii participanți la Școala de Vară au plecat spre casele lor din “Iașul marilor zidiri”. Le inserăm în cele ce urmează. Astfel, eleva Anastasia Brânzaru de la Chișinău consideră că Școala de Vară „Astra” a fost „o nouă experiență pentru mine, am cunoscut persoane noi, precum și lucruri noi de care am rămas fascinată. Am rămas impresionată de locurile pe care le-am vizitat, îndeosebi bisericile, Grădina Botanică, Botoșani… Palatul Culturii a fost acea clădire în care am fost entuziasmată și curioasă să aflu mai mult. Deci am acumulat o energie pozitivă la Școala de Vară «Astra», aceasta depășindu-mi așteptările și dăruindu-mi impresii nemaipomenite”.
Din Ismail vine părerea unui elev care se bucură pentru ocazia avută de a vedea locuri și oameni noi: „Mulțumesc pentru șansa de a vedea România. Aici îi foarte frumos, toate locurile sunt unicate. Era foarte frumos să ascult fiecare istorie. Trăiesc la Ucraina, dar sunt român, că noi toți vorbim în limba română”. Provenind de la Criuleni, Marinela Stăvila mărturisește că “în cadrul Școlii de Vară am avut multe surprize frumoase. Am vizitat o mulțime de locuri frumoase, de la biserici ortodoxe și catolice, până la companii, muzee și universități. În aceste locuri am întâlnit oameni frumoși la chip și la suflet, am învățat multe lucruri noi, care o să-mi prindă bine pe viitor”. De asemenea, ea mai afirmă că “asociațiunea Astra ajută tinerii să își vadă visul împlinit prin faptul că află istoria neamului românesc, viața strămoșilor noștri. Astra este una dintre cele mai bune metode de a te face mult mai bogat mental cu multe cunoștințe”.
Studentă la Litere la Universitatea din Bălți, Olga Mura consideră că „Astra reprezintă pentru mine o experiență de neuitat, iar la această tabără europeană de vară se petrec lucruri extraordinar de frumoase, programul taberei oferă șansa de a specula cât mai multe informații și lucruri utile pentru fiecare”. Ana-Maria Rădeanu menționează că “am rămas plăcut impresionată de cultura oamenilor de aici și plec acasă învățând foarte multe lucruri de la ei. Abia aștept să mă împărtășesc cu toți de acasă cu emoțiile frumoase căpătate aici și să-i provoc să viziteze Iașul”. Adriana Lupu de la Facultatea de Litere din Chișinău afirmă, după rânduri pline de sensibilitate și de mulțumire pentru șansa de a cunoaște frumusețile Iașului și ale Bucovinei, că „doar noi tinerii suntem cei care putem schimba lumea într-una mai bună, pornind de la cunoașterea patrimoniului național comun”.
Dorina Brîncoveanu, elevă la Florești, trage concluzia că “programul nostru a fost alcătuit atât din călătorii în locurile fascinante ale României, cât și din vizite la persoane politice și de succes. Prin intermediul acestor persoane am găsit răspuns la multe dintre întrebările care mă frământau, atât în legătură cu profesia ce urmează să o îmbrățișez, cât și cu viața mea spirituală. Oamenii întâlniți aici sunt minunați și sunt sigură de faptul că ei reprezintă schimbarea”. Felicia Racu ne împărtășește impresiile sale, consemnând că “această perioadă de timp pentru mine a deschis noi orizonturi. Deși programul a fost încărcat a fost una din cele mai plăcute experiențe trăite alături de tineri excepționali cu care am interacționat… Aici la Iași m-am regăsit în trecut alături de personalitățile marcante ale României”. O părere asemănătoare a exprimat și Vlad Loșcinin de la Florești, pentru care “Astra este o asociație care are intenția de a uni tineretul din Ucraina, Republica Moldova, chiar și din alte țări, pentru a crea o colaborare între studenți, elevi, care ne învață de a fi uniți și prietenoși”. Ana Terna subliniază că “participarea la Școala de Vară Astra a fost o nouă experiență, zi de zi am navigat spre noi necunoscuturi și am explorat patrimoniul acestui frumos oraș, care și-a lăsat amprenta în sufletul meu, alături de Botoșani, datorită locuitorilor binevoitori și datorită faptului că fiecare adiere a naturii mi-a însuflețit spiritul României Mari de odinioară”.
Studenta Universității din Chișinău, Anastasia Achiri, consideră că “această călătorie mi-a adus multe emoții pozitive, mi-a arătat frumusețile Iașului, mi-am făcut prieteni noi din diferite țări, cu care voi ține legătura în viitor. Școala de Vară Astra ne oferă nu numai o călătorie la Iași, dar și multe emoții, descoperiri și, desigur, prieteni”. Iana Chirila subliniază, și ea, că “an de an Astra îmi oferă oportunitatea de a întâlni oameni noi, prieteni, dar nu în ultimul rând minunata ocazie de a cunoaște adevărata istorie a neamului meu strămoșesc. Nu m-aș fi gândit niciodată că un loc pe care l-ai vizitat ți-ar putea umple cu atâta fericire sufletul”. Maria Popa din Chișinău consideră că organizatorii Școlii de Vară “au depus foarte mult efort mai ales pentru îmbogățirea cunoștințelor referitoare la cultura și istoria României pe care și noi trebuie să le promovăm tuturor”.
Impresii foarte pozitive despre orașul Iași, despre locuitorii și deosebitele monumente de factură culturală au exprimat și Constantin Caraușu din Cernăuți, Lilia Gonța din Chișinău, Vasile Țurcan și Corina Guțu din localitatea Ștefan Vodă, Marina Ivanov și Elena Boinegri din Ismail, Iurie Zelinski din Florești, Alexandrina Roman, Adrian Kostea. La Școala de Vară “Astra” de la Iași a participat și Lilia Frimu, profesoară de istorie și educație civică la Chișinău, care a evidențiat faptul că „o şcoală de vară întotdeauna înseamnă schimb de experiență, cunoștințe noi, oameni noi”, iar cea de la Iași a presupus “o muncă titanică, necesitând multe resurse de timp și financiare”.
Adăugăm și faptul că la Galați s-a desfășurat, în perioada 24-28 iulie 2017, Școala de Vară Dunăreană, ediția a doua, cu participarea a 40 de învățători și profesori din zona de sud a Ucrainei (regiunea Odesa), având ca scop să perfecționeze cunoștințele de limbă română ale participanților și să realizeze un schimb de experiență cu cadre didactice din România. Prin astfel de acțiuni și activități, Asociația Astra își atinge scopurile pentru care a fost creată acum 156 de ani – apărarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric national. Iar prin toate aceste momente încărcate de trăire și simțire românească statul roman își exprimă interesul și preocuparea față de soarta românilor aflați în afara hotarelor țării – sute de mii de persoane, față de care trebuie să se acorde mai mult sprijin logistic, financiar, dar mai ales moral. La acest capitol Astra, cu diferitele ei despărțăminte (filiale), a făcut și face mult mai mult decât guvernele României de după 1989.
Gelu Iutiş este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi
Publicitate și alte recomandări video