Școala modulară a ajuns în sfârșit la faza fundației. Vor învăța sau nu elevii de la Pedagogic de dimineață, de la toamnă?

joi, 20 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Școala modulară a ajuns în sfârșit la faza fundației. Vor învăța sau nu elevii de la Pedagogic de dimineață, de la toamnă?

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași au șanse să înceapă anul școlar 2024-2025 într-o școală modulară, cu program de dimineață. Proiectul de realizare a ansamblului modular din containere metalice este în plină desfășurare, conform conducerii instituției de învățământ, ajungând deja la etapa de amenajare a platformei betonate pe care va fi construită clădirea modulară ce va găzdui temporar activitatea didactică.

„A fost turnată fundația pe care vor fi instalate modulele începând cu data de 24 iulie, dată la care firma contractată de instituția noastră pentru a întermiedia închirierea modulelor de la producătorul austriac ne-a asigurat că va începe instalarea modulelor, pentru a finaliza lucrarea până la începerea anului școlar 2024 -2025. Termenele pentru defașurarea etapelor din cadrul lucrării sunt foarte strânse, însă instituția noastră, pe lângă nevoia stringentă de a începe noul an școlar în casa noastră, cu program de dimineață, are în vedere și faptul de a respecta toate rigorile și recomandările primite de la diferite instituții abilitate să supravegheze derularea acestui proiect pentru a fi în legalitate din toate punctele de vedere”, a declarat Adriana Robu, directoarea adjunctă a Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu”.

Conducerea liceului a transmis că, în cazul în care vor apărea întârzieri ale lucrării de amplasare a școlii modulare, are în vedere începerea anului școlar cu Săptămâna altfel sau Școala verde, potrivit legislației care permite acest lucru în situații de forță majoră.

Un an școlar petrecut într-o altă unitate de învățământ

Elevii Colegiului Național Pedagogic „Vasile Lupu” au învățat, în anul școlar 2023-2024, în clădirea Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, în urma deciziei luate de Consiliul de Administrație. Această mutare a venit în urma constatării stării avansate de degradare a clădirii principale a Colegiului Pedagogic. Reamintim că înainte de asta, în anul școlar 2022-2023, elevii au fost relocați la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, fapt care a determinat nemulțumiri din partea părinților.

În anul școlar 2023-2024, elevii de la Colegiul Pedagogic, au învățat astfel: 5 clase de învățământ primar au fost găzduite în căminul Colegiului, folosind sălile de lectură și un apartament de cămin; 5 clase de învățământ gimnazial și cele 23 de clase de învățământ liceal au fost repartizate la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”. Cei din clasele primare au învățat în program de dimineața, în timp ce elevii de gimnaziu și liceu au studiat după-amiaza, în intervalul orar 14:00-18:55/19:45.

„Anul școlar care tocmai se încheie a fost un an dificil pentru elevi, părinți și profesori, dat fiind faptul că am desfășurat program de după-amiază, cu excepția elevilor din ciclul primar, care au învățat dimineața, în căminul liceului. Îi suntem recunoscători domnului director Emanuel Neacșu pentru că ne-a găzduit timp de un an de zile în cele două corpuri principale ale Colegiului Tehnic «Gheorghe Asachi» pentru a ne desfășura activitatea didactică în condiții foarte bune din punct de vedere al dotărilor școlii și înțelegerii pe care am avut-o din partea conducerii, având acces la sala de festivități, sala Multimedia și la alte săli necesare pentru derularea proiectelor, activităților extracurriculare și desfășurarea simulărilor”, a precizat Adriana Robu.

Reabilitarea clădirii Colegiului Pedagogic din Iași

În ceea ce privește proiectul de reabilitare a clădirii vechi a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” – corpurile C1 (liceu) și C2 (cantină), conform conducerii școlii, ordinul de începere a lucrării de consolidare și refuncționalizare a clădirii monument a fost semnat de Primăria Iași pe 10 iunie 2024. Instituția de învățământ a predat amplasamentul către compania care execută lucrarea în data de 11 iunie 2024.

Lucrările de reabilitare au început cu corpul C1, execuție care va dura 36 de luni, iar reabilitarea corpului C2 este prevăzută o cu perioada de 24 de luni.

„Lucrările pentru realizarea platformei betonate, a racordurilor la utilități și a unor construcții adiacente (scări, șarpante etc.) au fost contractate de Colegiu, cu fonduri de la bugetul local, și sunt executate de SC InBit SRL, pentru o sumă de 5.125.309,46 lei. Valoarea lucrărilor, executate de SC Iasicon SA, este de 56.531.648,49 lei fără TVA, respectiv 67.272.661,70 lei cu TVA”, a transmis Primăria Municipiului Iași.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii