Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totsambata, 25.03.2023
Cristina Pavel, 33 ani, Iași: ”Sunt însărcinată în 4 luni și deja încep să îmi fac griji pentru perioada în care îmi voi ține copilul în brațe. Primele trei luni, euforice, au trecut rapid, bucurându-ne de acest eveniment atât de așteptat cu familia și prietenii. La ultima vizită la medicul meu ginecolog, acesta mi-a spus că ”boaba de fasole” tot crește și, pe zi ce trece, devine tot mai copil. Vă spun drept că m-am panicat, pentru că mi-am dat seama că nici eu nici soțul meu nu știm mai nimic despre ceea ce înseamnă să fii părinte. Amândoi suntem IT-iști și nici unul dintre noi nu are părinții în Iași. De fapt, vreau să vă spun că nu avem nici cea mai mică idee ce să facem acum - în afara vizitelor programate la medicul ginecolog - și cu atât mai puțin după ce voi naște”.
Dr. Irina Cațighera, medic primar Planificare Familială, membru al echipei Școala Părinților, Maternitatea ”Cuza Vodă”, Iași: ”Sunteţi, dumneavoastră împreună cu soţul, mai mult decât bineveniţi la Şcoala Părintilor, curs gratuit, interactiv, organizat în regim de voluntariat, de către Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi. Sunteţi, prin menţiunile făcute, o familie reprezentativă, familia ţintă pentru acest tip de curs, care se desfăşoară de peste 10 ani, fiind una dintre iniţiativele valoroase şi extrem de utile ale maternităţii, oferind informaţii cu caracter practic gravidelor şi partenerilor lor.
Nu pun la îndoială faptul că sarcina actuală este una dorită, planificată, altfel spus aţi folosit metode contraceptive până acum și aţi aşteptat momentul oportun din punct de vedere emoţional și economico social pentru a deveni părinţi, ştiut fiind faptul că în prezent există o gamă largă de posibilităţi în aşa fel încât sarcina să nu apară la voia întâmplării ci atunci când viitorii părinţi sunt convinşi că au ce oferi, din toate perspectivele, urmaşilor.
Echipa Şcoala Părinţilor este formată din medic neonatolog, medic contrcepţie planificare familială, moaşă licenţiată și psiholog, oferindu-se practic toate informaţiile utile despre naştere, alăptare, creşterea copilului, reluarea activitaţii sexuale, metode contraceptive utilizabile în perioada de alăptare, tulburări emoţionale post partum.
Dacă medicul obstetrician vă urmăreşte acum sarcina, în momentul naşterii veţi veni, desigur, în contact cu medicul neonatolog de la care veţi afla primele informaţii legate de alăptare și de îngrijirea nou născutului. Însă, perioada post partum, încărcătura emoţională este mare iar noul statut de mamă vă poate copleşi, aşa că este normal să doriţi să aveţi deja un bagaj consistent de cunoştinţe, ceea ce vă și oferă cursul nostru.
Pentru înscriere nu este necesar decât să fiţi însărcinată, să urmăriţi pagina de facebook Şcoala Părinţilor, Maternitatea Cuza Vodă, Iaşi, să urmăriţi anunţul următorului curs, să confirmaţi participarea prin comentariu şi să vă pregatiţi o listă cu întrebări. Este bine ca ne-aţi contactat încă din luna a patra de evoluţie a sarcinii, ritmul cursurilor noastre nu este regulat pentru că locul de desfăşurare, datorită numărului mare de participanţi (în jur de 100 la fiecare curs), este amfiteatrul în care se desfăşoară şi cursurile universitare, în aşa fel încât organizarea este posibilă cu precădere în perioadele sesiunilor și ale vacanţelor studenţeşti. Avem gravide care, ca şi dumneavoastră, ne urmăresc cursurile şi participă la câteva în cele 9 luni de sarcină.
Cursul Şcoala Părinţilor se desfăşoară dimineaţa, în timpul programului nostru în cadrul spitalului, are o durată de 3 până la 4 ore - funcţie de numărul participanţilor și al întrebărilor - iar, la sfârşit, se eliberează diploma de absolvire în care este menţionat pe prima linie numele tatălui biologic. Pe baza diplomei, acesta poate beneficia de 5 zile de concediu în plus din partea angajatorului, pe lângă cele 10 prevăzute prin lege, acordate în primele 8 săptămâni de la naştere, în aşa fel încât părinţii să se poată implica în mod egal în îngrijirea copilului, spijinul, atât moral cât şi direct, fiind extrem de important pentru proaspăta mamă.
Dacă informaţiile legate de evoluţia sarcinii, naştere, alăptare, sunt utile tuturor gravidelor participante, informaţiile legate de contracepţia post partum sunt particularizate, funcţie de modul în care va avea loc naşterea (naturală, cezariană), în a doua variantă apariţia unei sarcini timp de 2 ani fiind total contraindicată; de aici accentul pe metode contraceptive sigure, confortabile, utilizabile o lungă perioadă, fără efecte secundare importante.
Abordarea subiectului tulburări emoţionale post partum este necesară datorită faptului că depresia post partum este considerată în prezent, tot mai frecvent întâlnită (15% dintre mame), cea mai severă complicaţie a naşterii dar are mai mult carecter informativ, participantele la cursul Şcoala Parinţilor nefăcând parte dintre gravidele predispuse (sarcină nedorită, minore, antecedente familiale sau personale de depresie, status socio-economic precar).
În concluzie cursul Şcoala Părinţilor, Maternitatea Cuza Vodă este adresat atât femeilor însărcinate, indiferent de vârsta sarcinii, cât şi partenerilor lor. Prezenţa în cuplu este încurajată şi salutată, chiar dacă diploma se poate înmâna doar mamei, în condiţiile în care tatăl nu poate participa.
Vă aşteptăm la curs cât mai curând (următorul va avea loc în vacanţa de Paşte a studenţilor) şi vă urăm de pe acum, aşa cum v-am obişnuit pe pagină, ”Sarcină, naştere şi creştere uşoare”.
Cuvinte cheie: + scoala părinților, bebeluș, teama, greseala, viața de cuplu, dr. Irina Cațighera
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Accident cu victimă în capătul Iaşului. O maşină s-a răsturnat - FOTO/VIDEO
Un nou accident mortal la Iaşi: Impact violent între două maşini şi o căruţă
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Japoneza Kaori Sakamoto a câştigat din nou titlul mondial la patinaj artistic
Cum poţi curăţa cana electrica? Ce trucuri folosesc gospodinele?
Starul Tom Brady a devenit acţionarul campioanei en-titre din WNBA
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.