anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

Școala Părinților: despre bebeluș, teama de a nu greși și viața de cuplu

GALERIE
Irina-Catighera
 • Irina-Catighera
- +

Cristina Pavel, 33 ani, Iași: ”Sunt însărcinată în 4 luni și deja încep să îmi fac griji pentru perioada în care îmi voi ține copilul în brațe. Primele trei luni, euforice, au trecut rapid, bucurându-ne de acest eveniment atât de așteptat cu familia și prietenii. La ultima vizită la medicul meu ginecolog, acesta mi-a spus că ”boaba de fasole” tot crește și, pe zi ce trece, devine tot mai copil. Vă spun drept că m-am panicat, pentru că mi-am dat seama că nici eu nici soțul meu nu știm mai nimic despre ceea ce înseamnă să fii părinte. Amândoi suntem IT-iști și nici unul dintre noi nu are părinții în Iași. De fapt, vreau să vă spun că nu avem nici cea mai mică idee ce să facem acum - în afara vizitelor programate la medicul ginecolog - și cu atât mai puțin după ce voi naște”.

Dr. Irina Cațighera, medic primar Planificare Familială, membru al echipei Școala Părinților,  Maternitatea ”Cuza Vodă”, Iași: ”Sunteţi, dumneavoastră împreună cu soţul, mai mult decât bineveniţi la Şcoala Părintilor, curs gratuit, interactiv, organizat în regim de voluntariat, de către Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi. Sunteţi, prin menţiunile făcute, o familie reprezentativă, familia ţintă pentru acest tip de curs, care se desfăşoară de peste 10 ani, fiind una dintre iniţiativele valoroase şi extrem de utile ale maternităţii, oferind informaţii cu caracter practic gravidelor şi partenerilor lor.

Nu pun la îndoială faptul că sarcina actuală este una dorită, planificată, altfel spus aţi folosit metode contraceptive până acum și aţi aşteptat momentul oportun din punct de vedere emoţional și economico social pentru a deveni părinţi, ştiut fiind faptul că în prezent există o gamă largă de posibilităţi în aşa fel încât sarcina să nu apară la voia întâmplării ci atunci când viitorii părinţi sunt convinşi că au ce oferi, din toate perspectivele, urmaşilor.

Echipa Şcoala Părinţilor este formată din medic neonatolog, medic contrcepţie planificare familială, moaşă licenţiată și psiholog, oferindu-se practic toate informaţiile utile despre naştere, alăptare, creşterea copilului, reluarea activitaţii sexuale, metode contraceptive utilizabile în perioada de alăptare, tulburări emoţionale post partum.

Dacă medicul obstetrician vă urmăreşte acum sarcina, în momentul naşterii veţi veni, desigur, în contact cu medicul neonatolog de la care veţi afla primele informaţii legate de alăptare și de îngrijirea nou născutului. Însă, perioada post partum, încărcătura emoţională este mare iar noul statut de  mamă vă poate copleşi, aşa că este normal să doriţi să aveţi deja un bagaj consistent de cunoştinţe, ceea ce vă și oferă cursul nostru.

Pentru înscriere nu este necesar decât să fiţi însărcinată, să urmăriţi pagina de facebook Şcoala Părinţilor, Maternitatea Cuza Vodă, Iaşi, să urmăriţi anunţul următorului curs, să confirmaţi participarea prin comentariu şi să vă pregatiţi o listă cu întrebări. Este bine ca ne-aţi contactat încă din luna a patra de evoluţie a sarcinii, ritmul cursurilor noastre nu este regulat pentru că locul de desfăşurare, datorită numărului mare de participanţi (în jur de 100 la fiecare curs), este amfiteatrul în care se desfăşoară şi cursurile universitare, în aşa fel încât organizarea este posibilă cu precădere în perioadele sesiunilor și ale vacanţelor studenţeşti. Avem gravide care, ca şi dumneavoastră, ne urmăresc cursurile şi participă la câteva în cele 9 luni de sarcină.

Cursul Şcoala Părinţilor se desfăşoară dimineaţa, în timpul programului nostru în cadrul spitalului, are o durată de 3 până la 4 ore - funcţie de numărul participanţilor și al întrebărilor -  iar, la sfârşit, se eliberează diploma de absolvire în care este menţionat pe prima linie numele tatălui biologic. Pe baza diplomei, acesta poate beneficia de 5 zile de concediu în plus din partea angajatorului, pe lângă cele 10 prevăzute prin lege, acordate în primele 8 săptămâni de la naştere, în aşa fel încât părinţii să se poată implica în mod egal în îngrijirea copilului, spijinul, atât moral cât şi direct, fiind extrem de important pentru proaspăta mamă. 

Dacă informaţiile legate de evoluţia sarcinii, naştere, alăptare, sunt utile tuturor gravidelor participante, informaţiile legate de contracepţia post partum sunt particularizate, funcţie de modul în care va avea loc naşterea (naturală, cezariană), în a doua variantă apariţia unei sarcini timp de 2 ani fiind total contraindicată; de aici accentul pe metode contraceptive sigure, confortabile, utilizabile o lungă perioadă, fără efecte secundare importante.

Abordarea subiectului tulburări emoţionale post partum este necesară datorită faptului că depresia post partum este considerată în prezent, tot mai frecvent întâlnită (15% dintre mame), cea mai severă complicaţie a naşterii dar are mai mult carecter informativ, participantele la cursul Şcoala Parinţilor nefăcând parte dintre gravidele predispuse (sarcină nedorită, minore, antecedente familiale sau personale de depresie, status socio-economic precar).

În concluzie cursul Şcoala Părinţilor, Maternitatea Cuza Vodă este adresat atât femeilor însărcinate, indiferent de vârsta sarcinii, cât şi partenerilor lor. Prezenţa în cuplu este încurajată şi salutată, chiar dacă diploma se poate înmâna doar mamei, în condiţiile în care tatăl nu poate participa.

Vă aşteptăm la curs cât mai curând (următorul va avea loc în vacanţa de Paşte a studenţilor) şi vă urăm de pe acum, aşa cum v-am obişnuit pe pagină, ”Sarcină, naştere şi creştere uşoare”.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.