ȘCOALA POLITICĂ IAȘI XXI se derulează conform calendarului anunțat. Studenții au beneficiat de o vizită de studiu la Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

ȘCOALA POLITICĂ IAȘI XXI se derulează conform calendarului anunțat. Studenții au beneficiat de o vizită de studiu la Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași

GALERIE
intalnire-gav
  • intalnire-gav
- +

Studenţii ieşeni de la facultățile de ştiinţe politice, ştiințe ale comunicării, ştiinţe administrative, jurnalism, ştiinţe juridice, care s-au înscris în programul ȘCOALA POLITICĂ IAŞI XXI - ediția I, 2017, inițiat de prof. dr. Camelia Gavrilă, cu o durată de trei luni, au participat la o vizită de studiu la Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași.

Pe lângă numeroasele activități specifice cabinetului parlamentar, aceștia au avut șansa să descopere AJOFM Iași, în cadrul unei dezbateri organizată de doamna director executiv Gabriela Vasilache, o discuție deschisă, cu întrebări și răspunsuri, în care s-au clarificat cu multă competenţă  aspecte legate de modalitățile de angajare a tinerilor ieșeni, sau de nevoia de încadrare în piața muncii a categoriilor de tip NEETs [not in employment, education or training - tineri care nu sunt integrați pe piața muncii și care nu studiază sau nu sunt integraţi intr-un program de formare].

Tinerii participanți, sub îndrumarea prof. dr. Camelia Gavrilă, au arătat un interes deosebit pentru cunoașterea activității complexe derulate de AJOFM Iași, care vine în sprijinul cetățenilor, furnizând și finanțând servicii de prevenire a șomajului și de stimulare a ocupării forței de muncă, prin consiliere și orientare profesională oferită tinerilor, dar în special grupurilor de public țintă defavorizat.

Printre activitățile derulate de AJOFM se numără și organizarea de programe de formare profesională gratuite, dedicate celor ce nu sunt cuprinși într-o formă activă pe piața muncii. „FII ACTIV” nu este doar motto-ul sub umbrela căruia se desfășoară toate activitățile instituției, ci a fost și laitmotivul întâlnirii organizate în cadrul  proiectului de burse aflat sub genericul  ȘCOALA POLITICĂ IAŞI XXI. Mesajul general al dezbaterii transmite nevoia de seriozitate din partea tinerilor, implicare în comunitate, vizând dezvoltarea unui pronunțat spirit civic.  

Prezentarea unor măsuri concrete, implementate pentru a stimula crearea de noi locuri de muncă pentru tineri, creativitatea şi oportunitatea unor proiecte naţionale, informaţiile despre relaţiile cu piaţa muncii la nivel european au asigurat succesul acestei intâlniri şi al dialogurilor. Angajarea studenților pe perioada vacanțelor, asigurarea tranziției absolvenților de învățământ superior de la sistemul de educație la piața muncii prin contractele de stagiu, ucenicia pentru tinerii de peste 16 ani la locul de muncă, sau facilitățile oferite categoriilor vulnerabile, tinerilor NEETs [not in employment, education or training] au fost teme la care studenții au obținut răspunsuri avizate. Mediul antreprenorial  este stimulat prin  facilitățile oferite de către Guvernul României, prin instituțiile de resort la angajarea cetățenilor din categorii defavorizate sau vulnerabile, aspect important de valorificat în activităţile de promovare a oportunităţilor de pe piaţa muncii.

Sesiunea de dezbateri a fost vie, dinamică şi constructivă, iar  studenții participanți au descoperit noi oportunități  și evenimente la care vor putea participa, evenimente dedicate în special tinerilor, ce au ca scop identificarea și promovarea locurilor de muncă vacante comunicate de angajatori. Bursa locurilor de muncă este un eveniment ce are loc de două ori pe an prin Bursa generală a locurilor de muncă și Bursa locurilor de muncă pentru studenți, unde au loc întâlniri de lucru cu angajatori, precum și cu autorități și instituții publice din România și Europa.   


Dincolo de inițiativele concrete sau de activitățile de sprijin, în cadrul dezbaterii s-a discutat și despre cifrele care ne arată că regăsim o rată o șomajului în septembrie 2017 de 4,33 % , sensibil mai ridicată față de cea națională 4,14 %, cu un număr de 12.583 șomeri înregistrați în luna septembrie, din care 16,36 % în mediul urban și 83,64 % în mediul rural.

Prof. dr. Camelia Gavrilă consideră că „prezența tinerilor în acest proiect de tip burse/internship în cabinete parlamentare/proiecte  de tip ȘCOALA POLITICĂ IAŞI XXI demonstrează faptul că ei își doresc o implicare activă, sunt preocupaţi să înţeleagă ce se întâmplă practic, dincolo de orele de curs, iar noi avem rolul de a direcționa energia și motivația lor spre cunoaştere, dezvoltare și creștere profesională. Acest proiect își propune de asemenea să familiarizeze studenții cu instituțiile statului, pentru ca aceștia  să fie conectați la realitățile sociale, să cunoască mecanismele de funcționare și modalităţile prin care pot iniția mai târziu proiecte majore, indiferent de domeniul în care vor activa.
 

Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.