Specialiștii ieșeni, despre eficacitatea vaccinurilor și diferențele dintre acestea
"Ziarul de Iasi" a analizat mai multe articole stiintifice publicate în reviste inte (...)
citeste totsambata, 27.02.2021
Studenţii ieşeni de la facultățile de ştiinţe politice, ştiințe ale comunicării, ştiinţe administrative, jurnalism, ştiinţe juridice, care s-au înscris în programul ȘCOALA POLITICĂ IAŞI XXI - ediția I, 2017, inițiat de prof. dr. Camelia Gavrilă, au participat la o vizită de studiu la Camera Deputaților - Parlamentul României, pe parcursul a două zile de activităţi în Bucureşti.
Așa cum s-a precizat la debutul acestui proiect, tinerii implicați au avut prilejul să cunoască în mod direct activitatea şi rolul Parlamentului, institutie reper pentru valorile democratice şi unica autoritate legiuitoare a României, precum și alte instituții administrative și culturale din București.
Programul a început în compania unui ghid ce le-a oferit o prezentare detaliată a Palatului: clădire monumentală, impresionantă, cu o istorie interesantă, a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume. Studenții au avut posibilitatea să viziteze cele mai importante zone, săli de şedinţă, de conferinţă, muzeul Parlamentului și să fie prezenți, astfel, acolo unde are loc bună parte a procesului legislativ din România. Vizita a continuat alături de coordonatorul proiectului, prof.dr. Camelia Gavrilă, la comisia pe care o prezidează, și anume Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, unde s-au prezentat aspecte legate de fluxul legislativ, etapele devenirii unei legi, forme de colaborare interinstituţională, mai multe exemple de bune practici și măsuri concrete implementate în procesul educațional.
Studenții au avut ocazia să cunoască, astfel, modul în care se conturează o inițiativă legislativă din punct de vedere tehnic, să observe parcursul actelor emise în interiorul celor două camere, dar și efectul lor în afara instituției și să înțeleagă dinamismul și efervescența activităților politice. Ulterior, discuția a devenit interactivă şi densă, concretizându-se într-o serie de întrebări adresate atât aparatului administrativ, consilierilor parlamentari, dar și deputaților prezenți la dezbatere.
Pe lângă această vizită oficială, prin care au avut ocazia să cunoască Parlamentul României atât din punct de vedere arhitectural, dar mai ales din perspectiva atribuțiilor și funcționalității sale, studenții participanți la Școala Politică Iași XXI au realizat diverse vizite la instituții de cultură, muzee, teatru, zone istorice, menite să completeze imaginea unei adevărate capitale europene.
"În urma vizitei la Parlamentul României, vizită ce ne-a fost oferită gratuit în cadrul Școlii Politice Iași XXI, toate așteptările s-au transformat într-o experiență inedită. Simplele planuri au devenit aspirații, colegii au devenit amici și ideile au fost concretizate în dezbateri pline de conținut. Școala Politică Iași XXI depășește pe zi ce trece orice așteptare pe care am avut-o și aș încuraja fără rețineri pe oricine să aplice la următoarele ediții, deoarece este o ocazie rară să putem prelua experiența direct de la o sursă de inspirație precum doamna deputat Camelia Gavrilă ", a transmis Irene Drăgan, studentă la Facultatea de Drept,U.A.I.C.
"Această activitate a trezit o dorință în sufletul meu, care mă motivează să îmi urmez unele aspirații la care tind și care îmi dă puterea de a lupta și de a munci până la îndeplinirea acestora.", Răzvan Croitoru, student la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, U.A.I.C.
"Eu le doresc studenţilor bursieri să aibă respectul pentru muncă, pentru studiu, pentru valorile intelectuale, să nu se piardă în negura problemelor, a dificultăţilor inerente și să-și decupeze un traseu de viață curajos, ambiţios, pe măsura aspiraţiilor şi competenţelor dobândite în timpul anilor de studiu. Consider că sunt importante competențele profesionale, tenacitatea și inspirația pentru orice proiect de viaţă şi carieră. Toate aceste aspecte, alături de implicarea în viaţa societăţii, în experienţe de cunoaştere, în diverse activități precum cele propuse în acest proiect inedit pe care l-am iniţiat, îi vor duce spre împlinire și realizări în plan personal şi profesional.”, a declarat deputat prof. dr. Camelia Gavrilă în cadrul dezbaterii realizate în contextul prezentarii activităţilor parlamentare şi ale comisiei pentru învăţământ.
Pe lângă activitățile cabinetului parlamentar, activitățile de formare, evenimentele, dezbaterile tematice la care aceștia au participat, se adaugă acum și vizita de studiu, o activitate pe care au desfășurat-o cu încredere, curiozitate intelectuală și entuziasm.
Proiectul ȘCOALA POLITICĂ IAȘI XXI a fost lansat la Iași de prof. dr. Camelia GAVRILĂ în toamna acestui an. Interesul studenților pentru participarea la acest proiect a fost atât de mare, încât, în final le-au fost puse la dispoziție 8 locuri și nu doar 4, așa cum se comunicase în apelul inițial.
Acum, când cele 3 luni de stagiatură se apropie de final, se poate spune că este vorba despre un proiect ambițios, ce a deschis noi perspective tinerilor, aducându-i mai aproape de lumea politică, de instituțiile statului, de politicieni, astfel încât să devină cetățeni implicați, conștienți de realitățile sociale și politice ale României, precum și de valoarea votului și voinței lor politice.
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Florin Cîţu: Astăzi livrăm primele doze de vaccin AstraZeneca, 21.600, către Republica Moldova
FOTO: Tiger Woods se recuperează bine după accidentul de marţi, anunţă anturajul sportivului
Alin Petrache, reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Rugby
O navă israeliană care transporta maşini, lovită de explozie la Golful Oman
Cum a înghiţit o companie a Primărie milioane fără să producă mai nimic
Alte 3.432 de cazuri noi de COVID-19 şi 54 de decese în ultimele 24 de ore
Un senator AUR a adus omagiu pentru Mişcarea Legionară la tribuna Parlamentului
Elevii pot împărţi mărţişoare şi flori în şcoală. Ce spune ministrul Educaţiei
VIDEO: Modul amuzant în care premierul Israelului promovează vaccinarea anti-COVID
Atenţie şoferi! Trafic îngreunat în zona ERA din cauza unui accident uşor
Două dintre fiicele lui Maradona, audiate în cadrul anchetei privind moartea fostului fotbalist
Vaccinul Johnson & Johnson, recomandat în SUA de o comisie de experţi
Tehnicianul Jorge Sampaoli a semnat cu Olympique Marseille până în 2023
2,5 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume de la finalul anului 2019
Programarea pentru vaccinarea cu serul Pfizer/BioNTech, reluată de sâmbătă
Informare meteorologică: vântul va sufla în rafale de până la 90 kilometri la oră
Specialiștii ieșeni, despre eficacitatea vaccinurilor și diferențele dintre acestea
O nouă ratare de impunere a unui viceprimar. Va fi băgat pe ușa din dos?
Ce pedeapsă riscă soţul, devenit suspect în dosarul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară
Femeie de 41 de ani în stare gravă după ce a încercat să se sinucidă cu antigel
Universităţile şi-au programat mare parte dintre profesori pentru vaccinare
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)
USAMV a modernizat şi relocat centrul de cercetări horticole
Şase şoferi şi-au pierdut permisele de conducere la trecerile de cale ferată
O firmă din Iaşi face bani din construcţia de blocuri de “jucărie”
Primarul Chirica gonește mașinile parcate în spatele Mitropoliei închizând o stradă
Primăria Iaşi cere 2 miliarde de euro din PNRR pentru proiectele oraşului
Doi contrabandişti săltaţi din Tg. Frumos şi băgaţi după gratii
Expoziţie cu documente despre Holocaustul romilor, la Palatul Culturii
Premiera spectacolului "El Tango" se joacă cu casa închisă la Opera din Iași
Prognoza meteo pentru martie. Temperaturi mai mari decât cele normale
Reclamaţii în lanţ în cazul schimbării furnizorului de energie electrică
Tânăra din Iași dată dispărută a fost găsită de polițiști (UPDATE)
În 14 localități din Iași se schimbă scenariile după care funcționează școlile
VIDEO: Zi specială dedicată câinilor din rasa alabai în Turkmenistan
Reducere substantiala de buget pentru Noua Casa. Doar 6.000 de beneficiari in 2021
Încă un ministru care vrea un “management al urşilor făcut pe termen lung”
Angela Merkel refuză vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca
Nicolae GRECUVolei, handbal, rugby |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III) |
pr. Constantin STURZUÎnsemnări pentru predica de mâine |
arh. Ionel OANCEAForma oraşului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.