vineri, 01.07.2022
În judeţul Iaşi, în ultimii ani, declinul populaţiei şcolare nu s-a oprit. Dacă natalitatea s-a stabilizat, abandonul şcolar şi plecarea copiilor în străinătate, după părinţi, menţin trendul de scădere. Acum sunt în jur de 132.000 de elevi, iar în urmă cu un deceniu erau cu 18.500 mai mulţi. An de an, „au dispărut“ câte 2.000-3.000 de elevi.
Scăderea populaţiei şcolare din ultimii 10 ani a dus la o serie de schimbări la nivel social şi educaţional. Privind la statisticile oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean, de Direcţia Judeţeană de Statistică şi Oficiul de Stare Civilă din Iaşi, ajungem să ne întrebăm serios dacă, peste ani, când vom ajunge la bătrâneţe, va avea cine să ne plătească pensiile. Reprezentanţii acestor instituţii ne explică care sunt cauzele acestei scăderi a populaţiei şcolare, a naşterilor, dar şi efectele pe termen scurt şi lung.
„După anii 1990, odată cu legalizarea întreruperii de sarcină s-a înregistrat o scădere a naşterilor. După 6-7 ani, când cei care s-au născut atunci au intrat la şcoală, s-a simţit acest val al legalizării. Alte cauze sunt cele de ordin social, lipsa locurilor de muncă, a unei locuinţe ori nivelul de salarizare. Când aceste lucruri nu sunt asigurate, oamenii nu prea mai fac copii. Un alt aspect este cel al căsătoriilor mai târzii, când se pune pe primul plan cariera. Dacă în anii din urmă se urma un altfel de curs, mai tradiţional, acum, mai întâi, tinerii termină studiile, îşi găsesc un loc de muncă, îşi formează o familie, apoi apar şi copiii. Din punct de vedere sociologic, căsătoria are loc după vârsta de 30 de ani, iar familiile fac doar un singur copil“, explică Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).
Dacă, acum 10 ani, populaţia şcolară la nivel de judeţ a fost de 150.743 de elevi, înscrişi de la grădiniţă până la ultimul an de liceu, în 2014, numărul lor a ajuns la 132.236 de elevi. Este vorba de o diferenţă de 18.507 de copii preşcolari şi şcolari, ceea ce înseamnă un număr de 661 de clase a câte 28 de elevi. La un calcul matematic, ar însemna că din judeţul nostru au dispărut în 10 ani aproape toate grupele de grădiniţă din judeţ, în prezent existând 933 de grupe de la mică până la mijlocie. Din anul şcolar 2005-2006 şi până în anul şcolar 2014-2015, observăm o scădere continuă a numărului de elevi, astfel că, în anul şcolar 2006-2007, au fost înregistraţi la şcolile din judeţul Iaşi 147.791 de elevi, în anul 2007-2008, un număr de 145.246 de elevi, în anul 2008-2009, un număr de 141.812 de elevi, în anul 2009-2010, un număr de 140.904 de elevi, în anul 2010-2011, un număr de 139.171 de elevi, în anul 2011-2012, un număr de 136.961 de elevi, în anul 2012-2013, un număr de 136.234 de elevi, iar în anul 2013-2014, un număr de 134.283 de elevi. De menţionat că populaţia şcolară de anul trecut, împărţită pe rural şi urban, este în procente aproximativ egală.
În următorii 10 ani nu vor fi afectate posturile profesorilor titulari
O scădere a populaţiei şcolare poate duce în timp şi la o scădere a numărului cadrelor didactice, însă pentru următorii 10 ani inspectorii şcolari spun că nu este prevăzut un astfel de pericol. „În general, în judeţele din Moldova populaţia şcolară a fost mereu numeroasă. În ultimii ani s-a înregistrat o scădere constantă a populaţiei şcolare, tendinţă care presupunem că se va stabiliza. Considerăm că nu există pericole majore în raport cu evoluţia resurselor umane din sistem deoarece ISJ a păstrat în general un raport de 70% posturi titularizabile cu 30% posturi pentru supliniri, previziune corelată atât cu populaţia şcolară, cât şi cu planurile de învăţământ care conţin o anumită dinamică“, a explicat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Aceştia explică însă că, pe termen lung, lucrurile stau altfel. „Sunt copii puţini, dar nu atât de puţini încât să fie periclitate posturile cadrelor didactice. Desigur că există şi efecte pe termen lung, dacă populaţia şcolară scade în continuare, vom avea o populaţie îmbătrânită, raporturile se vor inversa. E şi motivul pentru care se iese la pensie mult mai târziu. Evident că, în cazul dascălilor, a merge la şcoală până la 65 de ani este un lucru apăsător, şi elevii îşi doresc profesori activi, cu forţă. Vom asista treptat la această inversare, de aceea trebuie adoptate nişte strategii sociale pentru încurajarea maternităţii“, a adăugat inspectorul general al ISJ.
Şi în statisticile de la Starea Civilă, acolo unde se înregistrează copii nou-născuţi pentru eliberarea certificatului de naştere, cifrele au scăzut vizibil în ultimii 10 ani, însă nu atât de mult ca la cele ale populaţiei şcolare. „Trebuie să specificăm faptul că la noi se nasc copii din toată ţara şi nu este relevant ce avem noi. Transmitem datele către Direcţia de Statistică, iar ei extrag naşterile doar pe judeţul Iaşi ori ce au ei nevoie“, a declarat Renata Marin, directorul Serviciului de Stare Civilă din Iaşi.
Cu toate acestea, chiar şi din aceste statistici, putem observa o scădere a naşterilor de la 8.094 câte erau în anul 2004 la puţin peste 7.300. Dacă luăm generaţia din clasele pregătitoare de anul acesta, care numără 8.637 de elevi, şi o comparăm cu cifra de la Starea Civilă de acum şase ani, când s-au înregistrat în jur de 8.900 de naşteri, diferenţa nu este mare. Putem trage concluzia că restul de 300 de copii sunt născuţi la Iaşi, însă au domiciliul în alte judeţe sau au plecat din judeţ până la vârsta şcolară.
Criza a scăzut natalitatea în municipiu timp de 13 ani
Cifrele de la Direcţia Judeţeană de Statistică diferă puţin faţă de cele de la Starea Civilă, însă putem observa că în perioada1990 - 2003 a scăzut numărul de naşteri pe municipiul Iaşi de la 3.778 la 2.614, apoi s-a simţit o creştere până la 3.879, câţi s-au înregistrat în 2013. Perioada cu cele mai puţine naşteri a fost între anii 1992 şi 1998, când s-au înregistrat 2.000 de nou-născuţi anual. În ultimii zece ani însă, pe municipiul Iasi, numărul de naşteri s-a stabilizat şi s-a menţinut între 3.124, şi 3.879. „Pe anul 2014 nu avem o situaţie definitivă, abia am trimis datele la Bucureşti, însă diferenţa nu este mare. Aici intră şi copiii ale căror mame au domiciliul stabil în Iaşi dar s-au născut în alt judeţ“, a spus Gheorghe Fronea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi.
Pe judeţ, în ultimii 25 ani, numărul de ieşeni născuţi a scăzut continuu de la 13.442, câţi erau în 1990 la 9.628, câţi sunt în 2013. Cu toate acestea, populaţia şcolară a scăzut mult mai mult, comparativ cu numărul naşterilor.
Un alt motiv ar mai fi, pe lângă cele enumerate mai sus, şi abandonul şcolar, una din cele mai grave probleme din învăţământul preuniversitar ieşean. Sărăcia, lipsa interesul faţă de şcoală, părinţii plecaţi în străinătate ori dezinteresul acestora pentru copiii lor au dus ca cifrele abandonului şcolar să crească an de an, în special la şcolile de la ţară.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Armata ucraineană acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor
Tenismenul John Isner a stabilit un nou record de aşi: 13.729
Belgianul Yves Lampaert a câştigat prima etapă a Turului Franţei
Un tânăr depistat drogat, a facut scandal poliţiştilor de la Rutieră (VIDEO)
Atacul ruşilor asupra Odesei a luat 21 de vieţi. A fost bombardata o clădire de apartamente
U Craiova 1948 a reclamat clubul Kisvarda la FIFA. Totul are legătură cu Dominik Kovacic
Novak Djokovic s-a calificat în optimile de finală ale turneului de la Wimbledon
Alunecare uriaşă de teren: cel puţin 20 de persoane au murit, iar alte 10 au dispărut
Acţiunea "Năvodul" a poliţiştilor de la Biroul Rutier Iaşi (FOTO/VIDEO)
Nicolae Ciucă: SUA rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru (VIDEO)
Numele de familie va putea fi schimbat în Franţa fără un motiv întemeiat
Albania vrea bază NATO la Marea Adriatică. Declaraţii de ultimă oră!
Norvegia susţine că va dona Ucrainei în următorii doi ani aproape un miliard de euro
Comisia Europeană se aşteaptă la o recoltă mai mică de grâu, dar la exporturi record
Muşcătura de viperă: ce nu ai voie să faci dacă eşti muşcat. Poţi muri în cinci ore!
Fotbal: LPF va primi mai mulţi bani din drepturile TV ale SuperLigii începând cu anul 2024
ANPC a început verificarea companiilor aeriene Wizz Air şi Ryan Air. Peste 600 de sesizări
Variantă PSD la Agricultură: deputatul Florin Barbu, zis „Busi”, fost om de încredere al lui Vâlcov
Nou record de inflație în Europa, după ce războiul a aruncat în aer prețul alimentelor
Necesitatea sistemului de ventilație: ce ar trebui să știi (P)
FMI recomandă României taxă pentru bogați şi eliminarea facilităților din IT
Iaşi: S-a afişat ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu. VEZI AICI
Estimările ZDI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
”Regina dispărută a criptomonedelor”, pe lista FBI a celor mai căutate persoane din lume
400 €, șpagă cerută de la pacienți de un medic din Timișoara. Familia lui câștiga peste 100.000 €/an
Ungurii pun cu 70 de litri mai multă motorină decât românii cu salariul minim. Polonezii cu 90
Dîncu dispune anchetă după imaginile cu soldați care învață copiii să tragă cu mitraliera
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Scandal sexual în guvernul britanic: Un conservator a atins „nepotrivit” doi bărbaţi
(VIDEO) Dacă tot a fost ales Iașul ca destinație turistică 2022, iată ce pot vizita turiștii aici
(VIDEO) Bătaie cu pumnii și picioarele între doi șoferi din Galați. O mașină a fost vandalizată
Transport gratuit tur-retur și intrare liberă pentru ieșenii care participă la AGRIVENTURA (P)
O bătrânică a zguduit un bloc în Botoșani. Voia să facă un ceai
Încă șase elevi cu media 10 la bacalaureat la nivelul județului Iași!
(VIDEO) Un elicopter militar întâlneşte 3 OZN-uri! Imaginile lansate în premieră de US Navy
Piscina naturală, cu apă termală, minunea turistică a lumii, de văzut în Grecia
Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă
Veninul de șarpe ar putea opri sângerările provocate de traumatisme
Un polițist, pe statul de plată al ”mafiei lemnului”. A fost reținut
Alexandru LĂZESCURăzboiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I) |
Alexandru CĂLINESCUMistica secretului |
Neculai SEGHEDINArte şi meserii |
Radu POPESCUPatologia şi puţinătatea intelectuală |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.