Scor de neprezentare la prezentare: Poli-Zimbru Chișinău 0-3. Lucescu – aclamat, Chirica – contestat

luni, 08 iulie 2024, 03:12
4 MIN
 Scor de neprezentare la prezentare: Poli-Zimbru Chișinău 0-3. Lucescu – aclamat, Chirica – contestat

Politehnica Iași a prezentat sâmbătă seară, pe stadionul „Emil Alexandrescu”, lotul de jucători cu care va aborda sezonul 2024-2025 al Ligii I de fotbal. Manifestarea, programată la o oră neinspirată, peste o bună parte din partida Anglia – Elveția, din sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal, și în buza unui altui „sfert” de la Euro, Olanda – Turcia (ce s-ar fi întâmplat dacă tricolorii se calificau în locul olandezilor?), a atras, totuși, peste 1.000 de spectatori. Aceasta și pentru că intrarea a fost liberă, iar în Copou a fost prezent un invitat special, uriașul antrenor Mircea Lucescu, care a primit titlul onorific de ambasador al fotbalului ieșean.

Lotul Politehnicii în stagiunea 2024-2025

 

Politehnica a anunțat că în startul stagiunii va conta pe 25 de jucători:

Jesus Fernandez (venit de la FC Voluntari), Ionuț Ailenei (Sporting Juniorul Vaslui), Toma Niga (portari); Todor Todoroski, Matei Tănasă (FCSB), Florin Ilie, Nicolas Samayoa, Guilherme Araujo Soares (Oliveirense, Portugalia 2), Claudio Moreira Da Silva (Feirense, Portugalia 2), Dragoș Ungurenașu, Rareș Ispas, David Atanaskoski (Partizani Tirana, Albania 1), Ștefan Ștefanovici (Sporting Juniorul Vaslui) (fundași); Julian Marchioni, Cătălin Itu, Mihai Bordeianu, Alin Roman, Luca Mihai, Denis Ciobanu, Vlad Ilie (mijlocași); Goncalves Tailson (FC Santos), Shayon Harrison, Goncalo Filipe Carmo Teixeira (Lank, Portugalia 2), Valentin Gheorghe (Universitatea Cluj-Napoca), Andrei Gheorghiță (atacanți).

La Dobrean (Minaur Baia Mare), care a fost testat în cantonamentul din Bulgaria, s-a renunțat, iar Andres Camilo, care a fost prezentat ieri, va fi împrumutat.

 

Eșec dur în amicalul cu „frații” de la Zimbru

 

După prezentarea lotului, Poli a disputat ultimul meci amical înaintea startului Ligii I de fotbal, adversar fiind Zimbru Chișinău, grupare care s-a clasat pe locul III în ultimul campionat al Republicii Moldova.

Uluitor, oaspeții s-au impus cu 3-0 (1-0), grație golurilor semnate de Fabian Pegza (9) și Justice Ohajunwa (52 și 80). Două dintre reușite au fost urmare a unor gafe uriașe semnate de doi dintre jucătorii aduși în această vară, Jesus Fernandez și Guilherme Soares, problemele defensive ale gazdelor fiind consistente. Surprinzător a fost și faptul că unicul atacant de careu din lot, Harrison, a fost rezervă, titular fiind preferat pe acel post aripa Vali Gheorghe.

Antrenorul Politehnicii, Anthony „Tony” Da Silva, a mizat pe Fernandez (46 Ailenei) – Todoroski, F. Ilie (58 G. Soares), Samayoa (67 C. Silva), Ispas (67 Atanaskoski) – Marchioni (67 Itu), Bordeianu – Ștefanovici (55 Ștefanovici), Roman, Tailson (67 Teixeira) – V. Gheorghe (55 Harrison).

La oaspeți au jucat Cebotari – Guera, Pegza, V. Răileanu, Ihekuna, Bîtcă, Rozgoniuc, Samake, Justice, Dedeciko, Cojocari, apoi Agachi, L. Radu, Burghiu, Covali, C. Sandu, Morozan, Dimitrisin, M. Ștefan.

Au arbitrat Mihai Moisă, Iulian Contofan, George Macovei.

La final, Tony nu a suflat o vorbă despre gafele uriașe ale lui Jesus Fernandez și Guilherme Soares, jucători pe care i-a adus în această vară, prin intermediul agentului lui, Florin Vulturar. Antrenorul s-a referit doar la faptul că șefii nu i-au adus încă un atacant de careu și la lipsa de atitudine a jucătorilor.

 

Boicotul ultrașilor

 

În viitorul sezon, Politehnica va fi, la fel ca în stagiunea recent încheiată, lipsită de sprijinul ultrașilor. Reamintim, aceștia au renunțat să susțină echipa după nefericita prezentare a lotului de vara trecută. Atunci, Poli a comis o gafă colosală, înlocuind sigla de tradiție, ultimul element care făcea legătura cu gruparea înființată în 1945, cu una nouă, criticată până și de antrenorul și căpitanul echipei! Cum, în ciuda promisiunilor, lucrurile nu au fost reparate nici până acum, iar actuala formație, înființată în 2010, grație Tricolorului Breaza, nu mai are, practic, nicio legătură cu Politehnica 1945, fanii tradiționali continuă protestul. Aceștia au venit sâmbătă la meci și, după ce l-au înjurat vârtos, vreme de câteva minute, pe primarul Iașului, Mihai Chirica, au părăsit stadionul. Chirica este considerat, printre altele, vinovatul moral al ruperii de tradiția fotbalistică a Iașului, primarul respingând inițiativa consilierului local Bogdan Crucianu de cumpărare de către Primărie a siglei și palmaresului Politehnicii 1945.

 

Lucescu – ovaționat la scenă deschisă

 

Contrastantă a fost primirea de care a avut parte Mircea Lucescu, care a coborât la pauză pe gazon, pentru a fi premiat de președintele Consiliului Director al Politehnicii, Cornel Șfaițer. Însoțit pe teren de legenda locală, Vasile Simionaș, Lucescu le-a mulțumit ieșenilor pentru primire și și-a adus aminte de foștii lui coechipieri proveniți de la Poli, Constantinescu, Deleanu, de meciul România – China, disputat în Copou, sau de momentul în care a fost purtat pe brațe de ieșeni, la finalul unui meci Constructorul Iași – Corvinul Hunedoara.

Marele tehnician, care a recunoscut că nu știe în ce măsură va putea ajuta Politehnica, a spus că un stadion nou aduce „13-14 puncte” în plus unei echipe și a precizat că, dacă nu va reveni în antrenorat, va mai veni la meciurile Politehnicii.

 

 

Ce urmează pentru Politehnica?

 

În această vară, Politehnica a mai disputat șase meciuri de verificare, încheiate cu următoarele rezultate: 5-1 (3-0) cu ACS Hărman (Liga a IV-a), în deplasare, 13-3 (8-2) cu CSM Pașcani (Liga a IV-a), în Copou, 1-1 (1-1) cu FC Montana (Bulgaria 2), 2-0 (1-0) cu Pirin Blagoevgrad (Bulgaria 2), 1-2 (0-1) cu ȚSKA Sofia (Bulgaria 1) și 2-2 (1-2) cu  Radnicki Niș (Serbia 1), ultimele patru teste fiind susținute în Bulgaria.

În prima rundă a campionatului, Politehnica va juca sâmbătă, de la ora 17:00, la Sfântu Gheorghe, cu echipa locală Sepsi.

FOTO: FC Politehnica Iasi/Facebook

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii