Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scorneli mai vechi şi mai noi

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Cea mai grozavă ştire a fost însă aceea despre oraşul fără străzi. Ideea e următoarea: se construieşte un ansamblu urban (un cartier, cum ar veni) cu tot ce trebuie - locuinţe, şcoli, magazine farmacii, spital etc., etc. Toate aceste facilităţi sunt la o azvârlitură de băţ de locuinţa cetăţeanului, aşa că nu mai e nevoie de maşini, de autobuze, de străzi, întreg spaţiul respectiv va fi un parc uriaş, fără poluare, un parc în care vei auzi păsărelele cântând, iar copiii se vor putea zbengui în voie.

Sunt multe ştirile care vorbesc despre societatea viitorului, despre salvarea planetei, despre tranziţia ecologică. Unele din aceste ştiri provoacă mici şocuri, generate de sentimentul reconfortant că nimic nu poate opri progresul, dar şi de caracterul insolit al întreprinderii. Am aflat, astfel, că nu mai ştiu care laborator de cercetare pregăteşte cafeaua fără boabe şi că acest proiect este „sustenabil” (cuvânt magic în astfel de situaţii). De ce ar fi mai avantajoasă cafeaua fără boabe, nu ştiu. Am însă motive să fiu mefient, deoarece o altă minte genială, făuritor al Epocii de Aur, ne învăţase să bem cafea fără cafea, produs ce îmi stârneşte amintiri neplăcute. Alţi savanţi merg mai departe şi încearcă să obţină carnea fără carne, eventual în formă printată 3D. Cea mai grozavă ştire a fost însă aceea despre oraşul fără străzi. Ideea e următoarea: se construieşte un ansamblu urban (un cartier, cum ar veni) cu tot ce trebuie - locuinţe, şcoli, magazine farmacii, spital etc., etc. Toate aceste facilităţi sunt la o azvârlitură de băţ de locuinţa cetăţeanului, aşa că nu mai e nevoie de maşini, de autobuze, de străzi, întreg spaţiul respectiv va fi un parc uriaş, fără poluare, un parc în care vei auzi păsărelele cântând, iar copiii se vor putea zbengui în voie. Şi, bineînţeles, va exista doar tele-munca.

În aşteptarea momentului când astfel de visuri vor deveni realitate, unii adoptă politica paşilor mărunţi, dar eficienţi. Primarul ecologist al unui oraş din Franţa a remarcat că terenurile de joacă şi de recreere ale şcolilor sunt asfaltate şi monopolizate de către băieţii care joacă fotbal (semn, totodată, al unei mentalităţi patriarhale). În consecinţă, domnul primar a decis ca acele terenuri să devină grădini de zarzavat, ceea ce va stimula creativitatea elevilor şi elevelor şi va putea în acelaşi timp asigura bună parte din hrana lor zilnică. Oricum, Franţa are o bogată tradiţie în ce priveşte ideile trăsnite şi inovaţiile revoluţionare. Un adevărat maestru în această privinţă a fost marele umorist Alphonse Allais (1854-1905). El a propus de pildă, ca Turnul Eiffel să fie căptuşit cu plăci de ceramică, să fie apoi întors cu vârful în pământ în aşa fel încât apa de ploaie să se adune în interior, să facă să ruginească structura metalică şi să se transforme în apă minerală feruginoasă, cu multiple proprietăţi terapeutice. E minunat, nu-i aşa, să ai o staţiune cu ape minerale în buricul Parisului! Allais a avut şi alte idei cu bătaie ecologică lungă. A combătut risipa de confetti (atâta hârtie aruncată!) şi a militat pentru reciclarea lor, a gândit un tirbuşon acţionat de forţa mareelor. Una dintre propunerile lui mi-a atras atenţia în mod deosebit. E vorba de recuperarea energiilor pierdute (temă ecologică majoră, după cum se vede), în speţă recuperarea energiei produse de mişcarea oscilatorie a braţului stâng atunci când trupele mărşăluiesc. Fireşte, această idee n-ar fi putut fi aplicată în cazul jandarmilor de la Cluj, întrucât acolo mişcarea oscilatorie a braţelor stângi era cu totul aleatorie…

Pline de imaginaţie sunt şi soluţiile ecologiste imaginate de Caragiale, contemporan cu Allais. Le-am comentat cândva mai în amănunţime, aici nu voi face altceva decât să le reamintesc. Caragiale crede că răzuirea munţilor Carpaţi ar da naştere unei imense câmpii, facilitând circulaţia şi furnizând totodată întinse terenuri propice pentru agricultură. Benefică din punct de vedere economic ar fi şi exploatarea sistematică a Cişmigiului în vederea producţiei de broaşte (foarte cerute la export). Este semnalat, de asemenea, fenomenul încălzirii globale (chiar dacă scriitorul nu foloseşte aceşti termeni), de care Bucureştiul nu are cum să scape. În fine, o propunere de reţinut este utilizarea licuricilor pentru iluminat.

Vizionari, înaintaşii noştri ne arată calea de urmat.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri