Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scoţia va avea un premier musulman. Cine este Humza Yousaf, un tânăr de 37 de ani

GALERIE
Humza Yousaf
  • Humza Yousaf
- +

Separatiştii scoţieni l-au ales luni succesor al lui Nicola Sturgeon şi nou premier pe Humza Yousaf, care a promis să conducă Scoţia către independenţă încă din această generaţie, relatează AFP.

Humza Yousaf, în vârstă de 37 de ani, un apropiat al lui Nicola Sturgeon, moşteneşte delicata misiune de a relansa mişcarea separatistă, care se află într-o pierdere de viteză şi care se loveşte de refuzul încăpăţânat al Londrei de a autoriza un nou referendum.

Ministru al Sănătăţii în exerciţiu, el devine primul musulman care conduce un partid politic în Regatul Unit.

El urmează să fie ales marţi premier de către Parlamentul local din Edinburgh.

”Noi vom fi generaţia care va obţine independenţa Scoţiei”, a tunat Humza Yousaf în discursul său, subliniind că ”poporul” scoţian ”are nevoie de independenţă încă de acum mai mult ca niciodată”.

În urma unui scrutin intern, declanşat de demisia-surpriză a lui Nicola Sturgeon în februarie, după opt ani în funcţie, el se impune în faţa ministrului Finanţelor Kate Forbes, cu poziţii conservatoare controversate, şi a lui Ash Regan, o fostă membră a Guvernului local.

Cum niciunul dintre candidaţi nu a obţinut peste 50% dintre sufragii în acest scrutin, în care alegătorii clasează candidaţii în ordinea preferinţei, el s-a impus după o doua numărare cu 52,1% dintre voturile exprimate.

Peste 50.000 de membri SNP au participat la vot, dintr-un corp electoral de peste 72.000 de membri.

Guvernul local scoţian, un teritoriu cu 5,5 milioane de locuitori, este competent în numeroase subiecte, între care educaţia, sănătatea şi justiţia.

Mai larg, acest scrutin poate avea consecinţe grele asupra viitorului Regatului Unit, în care disensiuni între cele patru naţiuni constitutive - Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - s-au agravat din cauza Brexitului.

REFERENDUMUL DIN 2014

Însă susţinerea independenţei, care se află în centrul programului SNP, un partid de stânga, stagnează.

Potrivit unei anchete de opinie YouGov de la 13 martie, 46% dintre cei chestionaţi se pronunţă în favoarea independenţei (în scădere, de la 50% luna trecută).

Dacă se iau în calcul şi indecişii, proporţia scade la 39%.

La referendumul organizat în 2014, 45% dintre scoţieni au votat în favoarea independenţei.

Cauza separatistă a fost relansată, însă, de Brexit, căruia i s-au opus 62% dintre scoţieni, iar SNP a văzut într-o ruptură de Londra mijlocul de a reveni în Uniunea Europeană (UE).

Humza Yousaf consideră că s-a alocat prea mult timp sublinierii eşecurilor Guvernului britanic de la Londra şi prea puţin creării unei viziuni a unei Scoţii independente.

El s-a angajat luni să lanseze o mişcare populară în favoarea autodeterminării.

PROGRESISM

Potrivit Institutului Ipsos, Kate Forbes era candidata preferată a scoţienilor, cu 27% opinii favorabile, urmată de Humza Yousaf (22%) şi Ash Regan (14%).

Însă, în interiorul SNP, el s-a clasat primul, cu 38%.

Kate Forbes l-a urmat cu 37%, iar Regan a obţinut 22%.

Kate Forbes s-a confruntat cu dificultăţi în demararea campaniei, din cauza opiniilor sale conservatoare. Ea este membră a Bisericii Libere din Scoţia, care se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi avortului.

Humza Yousaf încarna continuitatea poziţiilor progresiste în probleme de societate şi ancorate la stânga în economie, vrând, de exemplu, să crească impozitele celor mai bogaţi.

El este criticat din cauza bilanţului său în diverse posturi în Guvernul scoţian.

Nicola Sturgeon, în vârstă de 52 de ani, şi-a anunţat demisia la 15 fenruarie, spre surpriza generală, spunând că nu mai dispunea de energia necesară, după opt ani la putere.

Ea se afla în dificultate după ce Londra a blocat o lege controversată care facilita schimbarea genului.

Această lege urma să recunoască schimbarea genului - fără un aviz medical - de la vârsta de 16 ani.

Curtea Supremă britanică a stabilit, în plus, anul trecut, că guvernul scoţian nu poate să organizeze un nou referendum fără acordul Londrei.

Însă Nicola Sturgeon a anunţat că are ”încredere deplină” în faptul că succesorul său are să reuşească să conducă Scoţia la independenţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri