Scriitori de Nobel vor veni în toamnă la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Scriitori de Nobel vor veni în toamnă la Iaşi

GALERIE
dan_lungu
  • dan_lungu
- +

La toamnă ar urma să aibă loc un festival internaţional de literatură şi traducere u ar putea fi invitaţi Herta Müller, Mario Vargas Llosa sau Milan Kundera. Consiliul Judeţean a alocat 2 milioane de lei.

Iaşul va găzdui la toamnă un festival internaţional de literatură şi traducere. Directorul Muzeului Literaturii Române (MLR), scriitorul Dan Lungu (foto), speră ca la festival să fie prezente nume grele din literatura universală contemporană. „Vrem să aducem la Iaşi premianţi Nobel şi autori de primă mână. Avem în vedere şi scriitori din ţările apropiate, cum sunt Ungaria şi Polonia, ca şi scriitori din generaţia tânără şi traducători. Festivaluri de literatură mai sunt în Europa, dar nu şi de traducere. Ne asigurăm un loc aparte, o nişă pe piaţa festivalurilor europene de literatură. E un proiect foarte ambiţios şi poate este deja un pic târziu ca totul să fie organizat perfect. Premianţii Nobel, de exemplu, se cheamă de pe un an pe altul. Vom organiza totul cât se poate de bine, iar de la ediţia a doua ar trebui să fie perfect“, a spus Lungu.

Pe lista de viitori invitaţi la festival se află scriitoarea germană născută în Timiş Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură în 2009, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel în 2010 sau scriitorul francez de origine cehă Milan Kundera. Pentru a se obţine participarea scriitorilor importanţi la festivalul ieşean, Dan Lungu şi-a precizat intenţia de a apela la agenţii specializate în astfel de activităţi. Festivalul va cuprinde lecturi susţinute de scriitorii invitaţi sau întâlniri cu publicul moderate de personalităţi media. „Ne gândim, ca loc de organizare, la Teatrul Naţional. Sala mare este superbă şi se pretează foarte bine la ce avem de gând“, a precizat directorul MLR. Pentru organizarea festivalului a fost alocat de către Consiliul Judeţean un buget de două milioane de lei. „Avem la Iaşi cea mai puternică editură din ţară, o avem şi pe cea mai veche. Poate şi pe cel mai mare scriitor român în viaţă, cel puţin după părerea mea, şi e vorba de Dan Lungu. Festivalul Internaţional de Film este la Cluj, UNITER funcţionează la Bucureşti. Până şi Sibiul ne-a luat-o înainte în privinţa teatrului. De ce să nu avem noi cel mai mare festival de literatură din estul Europei?“, a spus preşedintele CJ, Cristian Adomniţei.

Prima etapă în derularea proiectului de organizare a festivalului va avea loc imediat după Paşte. Pe 7 mai, MLR va organiza achiziţia de servicii de consultanţă pentru achiziţiile publice necesare în desfăşurarea festivalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.