Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scriitorul Florin Lăzărescu îşi lansează astăzi cel mai recent roman

GALERIE
lazarescu
  • lazarescu
- +

Evenimentul are loc astăzi la Institutul Francez.

Scriitorul Florin Lăzărescu va lansa astăzi cel mai recent roman al său, în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Institutul Francez. Începând cu ora 18, în sala „Benjamin Fondane“, autorul ieşean va dialoga cu Liviu Antonesei şi George Onofrei despre „Amorţire“, aflat în topul celor mai vândute cărţi ale Editurii „Polirom“ la recent încheiata ediţie a Salonului Bookfest. Romanul abordează probleme reale din societate, prin intermediul unor personaje fictive. Unul dintre acestea, doamna Stoican, bănuieşte că are Alzheimer şi începe să-i fie frică de moarte. Pe măsură ce conştientizează că suferă de această boală, doreşte ca, înainte de a i se şterge memoria, să-şi reîntâlnească iubitul din tinereţe. „Cunosc o mulţime de oameni pentru care publicarea unei cărţi pare să echivaleze cu mântuirea. Eu n-am simţit nici măcar o vagă alinare pentru necazurile mărunte pe care le am ca om. În schimb, sincer, mi-e silă de vanităţile stârnite de condiţia de scriitor, cu atât mai mult când le descopăr la mine. Şi, cum n-am găsit vreo rezolvare simplă, asumat (auto)ironic, până la cinism, m-am apucat să scriu un roman - cu personaje şi întâmplări fictive, dar cu probleme reale, comune mie şi semenilor mei - despre toate întrebările intime pentru care n-am niciun răspuns limpede“, motivează Florin Lăzărescu dorinţa publicării romanului. Prozatorul ieşean a mai publicat la Editura „Polirom“ romanele „Ce se ştie despre ursul panda“ (2003), „Trimisul nostru special“ (2005; tradus în franceză, germană, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară şi croată) şi volumul de povestiri „Lampa cu căciulă“ (2009). Împreună cu Lucian Dan Teodorovici şi Dan Lungu este coautor al volumul de povestiri „Pas question de Dracula...“, apărut în 2007 la Paris. Florin Lăzărescu s-a afirmat, de asemenea, ca scenarist, colaborând cu regizori importanţi precum Radu Jude şi Radu Gabrea.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri