Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scrisoare adresata de Emil Constantinescu lui Victor Ponta si Crin Antonescu

GALERIE
emil constantinescu
  • emil constantinescu
- +

 

"Emil Constantinescu
Presedintele Romaniei 1996-2000


E.S. domnului Crin Antonescu, presedintele Senatului, Parlamentul Romaniei
E.S. domnului Victor Ponta, primul ministru al Guvernului Romaniei

24 februarie 2014

Stimate domnule presedinte al Senatului,
Stimate domnule prim ministru,

Am hotarat cu greu sa va scriu pentru ca in momentul in care au inceput manifestatiile populare din Piata Universitatii din ianuarie 2012 am decis sa nu mai comentez public evenimentele politice din Romania. Am intervenit doar prin scrisori deschise adresate presedintelui Comisiei Europene si presedintelui Parlamentului European atunci cand implicarea acestora in politica interna a Romaniei a creat o situatie dificila pentru functionarea corecta a democratiei in tara noastra.

Acum cand Romania se afla intr-o criza institutionala care, desi nejustificata, poate avea consecinte grave pe termen lung, ma adresez dumneavoastra in calitate de detinatori ale unora din cele mai importante pozitii in conducerea statului, presedinte al Senatului si prim ministru. Aceste inalte demnitati va obliga atunci cand apare o contradictie intre interesul statului si interesele partizane care decurg din pozitia dumneavoastra de sefi ai unor partide politice sa actionati ca oameni de stat si nu ca oameni politici.

Prelungirea actualei crize institutionale nu are nicio justificare ideologica, economica sau sociala. Nu are nici, cel putin, o justificare politica. Nasterea aliantei U.S.L. a raspuns unei crize politice creata prin miscari de strada spontane care au generat in cele mai multe tari, dupa caderea guvernelor contestate, haos si instabilitate. Este ceea ce nu s-a intamplat in Romania tocmai datorita existentei unei alternative politice credibile.

Poate pentru mine, care am participat personal la un alt tip de confruntari politice cu incarcatura ideologica si consecinte din perioada dictaturii comuniste, ar fi fost mai dificil sa initiez o asemenea alianta, dar va asigur ca oricand m-as fi retras pentru a permite altora sa construiasca un instrument politic care sa serveasca interesului national.

Acum lucrurile sunt mult mai clare. O majoritate larga a cetatenilor Romaniei a validat prin vot alianta U.S.L., programul de guvernare si programul politic pe termen lung al acesteia care viza si alegerile prezidentiale. Incalcarea vointei populare liber exprimate este, in aceste conditii, un act nedemocratic, indiferent de motivele invocate atat timp cat nu exista niciun semnal de schimbare a optiunilor cetatenilor, asa cum au fost ele exprimate in alegerile parlamentare si locale din 2012 si in cadrul referendumului din iulie 2012.

Invocarea dezacordului privind schimbarea unor persoane cu alte persoane si a unor posturi cu alte posturi in cadrul unei coalitii guvernamentale nu are niciun temei serios. Stim prea bine cu totii ca nu exista personaje providentiale sau solutii miraculoase care sa rezulte din acest joc de functii si persoane si este o insulta la adresa bunului simt ca cineva sa gandeasca si sa actioneze in acest sens.

Ceea ce se intampla acum este, in mod evident, doar o confruntare de orgolii de partid si de orgolii personale pagubitoare pentru toti. Experienta trista a ultimilor 25 de ani arata ca, in general, schimbarile pripite de acest gen nu fac decat sa dezvaluie penuria acuta de persoane competente si oneste, penurie pe care partidele politice nu au reusit sa o rezolve pana acum. Cred ca ati putea face un prim pas inainte dedicand mai mult timp dialogului cu tinerii care si-au construit cariere individuale performante in institutii si companii europene sau internationale pentru a-i determina sa contribuie la mai buna administrare a tarii noastre.

Sper sa acceptati ca este datoria dumneavoastra sa va concentrati asupra actelor guvernarii, ameliorarii legislatiei si problemelor economice si sociale si nu asupra unor dispute nesemnificative. In mod paradoxal, aceasta criza institutionala prelungita loveste Romania tocmai cand aceasta se bucura de crestere economica, stabilitate financiara, o mai buna folosire a fondurilor europene, conditii mai bune de dezvoltare a agriculturii si perspectiva de crestere a exporturilor si a investitiilor de capital strain. In loc sa se fructifice aceasta conjunctura favorabila, se mentine o criza creata in mod artificial, care blocheaza deja de prea mult timp actiunile curente ale unor institutii ale statului, contrariaza observatorii externi si exaspereaza populatia tarii.

Impingerea acestei crize spre ruperea aliantei U.S.L. va avea consecinte extrem de grave, implicand schimbari in cascada de persoane la toate nivelurile: ministri, secretari de stat, sefi de agentii guvernamentale si judetene, ceea ce, stim bine, va bloca administrarea treburilor statului si activitatea economica, cu consecinte in inrautatirea conditiilor de viata ale cetatenilor.

Nu stiu in ce masura consilierii dumneavoastra au facut un studiu de impact si au evaluat costurile unei astfel de miscari politice hazardate. Mai grave decat costurile economice, administrative si sociale mi se par daunele morale care pot afecta o societate aflata, cu deosebire in ultimii 14 ani, intr-o acuta criza morala. O nerespectare a mandatului clar pe care cetatenii vi l-au acordat pune in discutie nu numai viitorul relatiei dintre Presedintie - Parlament - Guvern, dar si sinceritatea cu care v-ati asumat un proiect comun in trecutul apropiat.

Dupa 9 ani de relatii tensionate intre Presedintie si Guvern, cetatenii asteptau, in fine, o colaborare onesta si principiala si nu doar o coabitare fortata intre aceste institutii. Declaratiile pe care le-ati facut in ultimele zile creeaza un mare semn de intrebare asupra viitorului acestei relatii. Disputele care au in vedere un minister de forta si o pozitie de vice-prim ministru insarcinat cu probleme de securitate nationala si ordine publica acrediteaza suspiciunile privind intentia de folosire abuziva a acestor functii indelung alimentata de declaratiile presedintelui tarii, din ultimul an.

Dumneavoastra ati sustinut permanent, si multi oameni de buna credinta au acceptat ideea, ca proasta functionare a justitiei si a multor alte institutii importante este cauzata de prezenta in acestea a unor ofiteri acoperiti ai serviciilor de informatii, care au creat o periculoasa structura subterana. Numai o implicare comuna a unui presedinte si a unui prim ministru, ambii onesti, nesantajabili si decisi sa instaureze un adevarat stat de drept, pot rezolva aceasta problema. La fel cum si mult clamata lupta impotriva coruptiei nu poate avea rezultate decat daca o astfel de colaborare exemplara va exista intre dumneavoastra, pentru a face impreuna curatenie in administratie si in toate institutiile statului. Daca acest lucru se va intampla, vom putea scapa de umilitoarea postura din coada clasamentelor europene si sa avansam incet spre o pozitie onorabila.

In ultimii ani, Romania a jucat un rol nesemnificativ in politica mondiala, europeana si regionala, limitat cel mai adesea la cel de executant servil al directivelor adoptate de organismele din care face parte. O colaborare bine orchestrata dintre Presedintie - Guvern - Parlament, dupa alegerile prezidentiale din aceasta toamna, poate schimba rapid aceasta situatie creand un nou cadru de relatii personale cu partenerii externi, bazate pe incredere si respect reciproc.

Domnilor inalti demnitari,

Cetatenii tarii noastre au asteptari enorme de la dumneavoastra. Nu va pierdeti timpul in dispute sterile intre dumneavoastra si intre partidele dumneavoastra pentru ca aveti multe de facut impreuna. Nu va irositi energia in declaratii televizate. Este sub demnitatea dumneavoastra sa faceti turul televiziunilor de stiri si sa dati declaratii pe culoare sau pe strada. Calatorind in ultimele decenii in multe tari de pe mapamond va pot spune - si consilierii dumneavoastra pot detalia aceasta observatie acest lucru - ca nu exista nicio tara din lume unde inalti demnitari ai statului (poate cu exceptia defunctilor dictatori ai Cubei si Venezuelei) sa petreaca atat timp in emisiuni televizate. Este la latitudinea dumneavoastra sa restabiliti onoarea si demnitatea rangului functiei dumneavoastra, a ministrilor si a conducerii Parlamentului. Transparenta in fata presei si a cetatenilor atat de necesara in democratie se poate asigura prin purtatori de cuvant, inalti functionari, consilieri si experti.

In Statele Unite, marile proiecte nationale sunt prezentate elitei intelectuale si tineretului inalt educat de catre liderii natiunii in mediul academic al universitatilor de prestigiu. Tara nu se conduce la televizor si e bine sa stiti ca in spatele unui rating inselator nu se afla numai adeziune, ci de multe ori consternare sau aversiune.

Mi-am permis sa va spun aceste lucruri neplacute pentru ca, in perioada mult mai grea a mandatului meu prezidential, am acceptat maximum una sau doua participari la interviuri televizate in direct pe parcursul unui an si nu am raspuns solicitarilor presei nici atunci cand eram acuzat pe nedrept.

Lumea este satula de conflicte. Cea mai mare parte a cetatenilor nu asteapta sa fiti simpatici, spirituali si spontani, ci oameni de stat dedicati cu seriozitate si sobrietate unor proiecte pe termen lung. Nu vi se cere sa fiti prieteni desi multi, printre care si eu, am sperat aceasta, ci sa colaborati pentru transpunerea lor in realitate. Dar mai ales sa nu va certati si sa nu va denigrati reciproc. Si nu este vorba numai de dumneavoastra, ci de toti colaboratorii dumneavoastra carora, in calitate de adevarati lideri, puteti sa le impuneti o alta conduita. Toate derapajele verbale care par trecatoare lasa urme adanci in constiinta publica. Desi in tot timpul mandatului meu si de la finalul acestuia pana in prezent nu am pronuntat nici macar un cuvant critic la adresa primului ministru, a vreunui parlamentar sau a unui reprezentant al coalitiei majoritare, imaginea C.D.R. a ramas, in ciuda unor realizari incontestabile pe plan intern si extern, ca una a conflictelor tocmai din cauza excesului de declaratii publice contradictorii din partea membrilor coalitiei. Depasirea cu intelepciune a crizei actuale poate constitui un precedent pozitiv pentru viata politica a tarii in viitor.

Intr-o Romanie democratica va veni si timpul sa fiti 'fost presedinte' sau 'fost prim ministru'. Abia atunci, eliberati de presiunea colaboratorilor apropiati si a votantilor necunoscuti veti afla adevarul despre contributia dumneavoastra la progresul natiunii si veti putea masura prestigiul dumneavoastra profesional si moral in respectul oamenilor.

Domnule presedinte al Senatului,
Domnule prim ministru,

Ca oameni cu educatie inalta stiti prea bine ca atunci cand o orchestra executa o piesa din repertoriul muzicii clasice (numita uneori si 'grea'), toate instrumentele formeaza un ansamblu armonic, desi fiecare dintre ele interpreteaza partituri diferite. Este poate cea mai potrivita metafora pentru o societate a valorilor impartasite pe care ne-o dorim cu totii. As vrea sa sper ca aceasta scrisoare nu va prefata un Recviem, ci dimpotriva Uvertura unei simfonii interpretate Da Capo al Fine pentru inaltarea spirituala si morala a unei societati prea indelung bulversata de zgomotele scandalului cotidian.

Cu gandurile cele mai distinse,
Emil Constantinescu"

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri