Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scrisoare către Mihail Vakulovski

Culegătorul de harfe

GALERIE
Andrei Craciun
  • Andrei Craciun
- +

Cartea Tata mă citește și după moarte a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2020.

Dragul meu Mihail Vakulovski, nu am obiceiul să le trimit scrisori scriitorilor aflați încă în viață, din cel mai banal motiv: ăștia riscă să răspundă.

Cu scriitorii nu poți să știi niciodată. Imediat te trezești că le sare țandăra, că sar la bătaie pe stradă. Am făcut și eu un pic de box la o adică, știu ce e și eschiva, știu ce e un croșeu, dar de ce să te legi la cap?

Apoi, cu atât mai puțin le scriu scriitorilor pe care i-am și cunoscut prin viață. Că parcă dacă i-ai cunoscut poți să știi: o dată te trezești că nu i-a convenit ceva sau, mai rău, că te găsește excesiv de amabil – ai tu vreun interes…

Așa că, vezi bine, a trebuit să dau totul la o parte ca să văd doar cartea. A trebuit să uit de simpatia pe care știi că ți-o port fiindcă te găsesc om cinstit și serios, iar oamenii cinstiți și serioși sunt mai rari decât eclipsele. M-a interesat textul.

Iar cartea Tata mă citește și după moarte e o bucurie pentru cititor. Eu m-am trezit uneori chiuind în timp ce dădeam pagina. Alteori m-am trezit că recit Da, a fost copil și Lenin,/ Da, a fost și el școlar/ Și în geanta lui pe vremuri/ A purtat abecedar.

De cele mai multe ori, însă, m-am pomenit că ziceam: ce chestie, pe asta n-o știam! Și adevărul e că nu știam multe despre copilăria în Moldova din vremea Uniunii Sovietice.

M-am născut mai târziu și când am început eu să citesc nu găseam la tot pasul cărți despre această lume dispărută. Iar Basarabia rămânea mereu departe. Așa că pentru mine totul a fost nou și minunat. Desigur, îi știam pe Gagarin, pe Vîsoțki, pe Țoi, dar cu totul altfel, și mult mai bine i-ai știut dumneata.

Iar ce ai făcut din ei în cartea copilăriei lui Mișca – asta va rămâne. Sunt, dacă îmi dai voie să am o ierarhie, cele mai frumoase rânduri din carte. Gagarin în Cosmos, Vîsoțki pe scenă și Țoi murind după ce a schimbat lumea – toate sunt minunate…

Ce știam eu de Pavlic Morozov sau chiar de Zoia Kosmodemianskaia? Ce știam eu de cosmo­nautul Piotr Klimuk, de Ion Soltîs sau Boris Glavan? Nu știam, iar acum știu – am ieșit câștigat.

Mereu ți-am admirat forța dragostei pentru tatăl tău, pentru fratele tău, deloc întâmplător amândoi scriitori, pentru mama ta. Vei spune poate că e puțin și normal lucru ca un om să-și iubească familia. Eu ți-aș răspunde atunci că e tot mai rar, mai ales în ultimele decenii, când s-au destrămat lucruri chiar mai mari de­cât Uniunea Sovietică, țara cea mai mare din lume.

Eu n-am făcut trânte și n-am participat la nici o întrecere între raioane, eu n-am apucat să folosesc în viață cuvântul raion, eu nici măcar n-am avut un cais în grădină, nici grădină n-am avut, eu n-am recitat nici o poezie despre Lenin, cu Lenin, pentru Lenin, eu n-am mai apucat să fiu scăldat în apele altei propagande decât aceea pentru piața liberă.

Copilăria scapă de logica profitului. Când nimic nu contează în afara profitului, prima care moa­re între oameni este prietenia. Iar copiii, neștiind această lege, sunt singurii care trăiesc în afara timpului, de aceea pot fi chiar și fericiți.

Cartea dumitale m-a făcut pentru două ceasuri foarte fericit, fericit ca pe un copil, fericit cât o nuvelă de Aitmatov. Este o carte plină de lumină și de adevăr, de aceea crudă, ca viața. Să mai scrii, fiindcă ăsta e rostul tău.

Ai salvat o lume întreagă de la uitare – și ce altceva ai fi putut face? Și uite că, până la urmă, Mișca, chiar și fără să vadă pământul din cosmos, tot un erou a ajuns.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri