Scrisoare deschisă a lui Dan Cârlan către Mihai CHIRICA, primarul Iașului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 29.01.2022

Scrisoare deschisă a lui Dan Cârlan către Mihai CHIRICA, primarul Iașului

GALERIE
dan carlan
 • dan carlan
- +

Dan Cârlan, în calitate de președinte al Corpului profesional al secretarilor generali ai comunelor din România, a adresat o scrisoare deschisă lui Mihai Chirica în care îi critică intenția de a limita timpul secretarilor generali din comune.Mai jos citiți argumentele lui Cârlan împotriva lui Chirica:

Scrisoare deschisă din partea Președintelui Corpului către domnul Mihai CHIRICA, primarul Municipiului Iași
Domnule primar,

Regula autoimpusă îmi este aceea de a mă adresa interlocutorilor începând prin Stimate …, dar azi ar fi fost o formulă îmbibată în oarecare ipocrizie, de aceea utilizez o formă mai scurtă.

Corpul profesional al secretarilor generali ai comunelor din România (CPSGCoR) este unica structură asociativă reprezentativă a secretarilor generali ai comunelor din România, constituită în cadrul Asociației Comunelor din România (ACoR), aceasta fiind, la rândul său, instituție de utilitate publică reprezentativă pentru administrația publică locală, recunoscută ca atare prin art. 86 alin. (1) din Codul administrativ, pe de o parte, dar și singura care este declarată ca fiind de utilitate publică prin Hotărârea Guvernului nr. 156/2008, pe de altă parte.

În cadrul CPSGCoR se regăsesc la acest moment 1.811 membri, secretari generali ai comunelor din România, ceea ce constituie peste 70% din numărul total de titulari pe post, existenți.

Unul dintre principalele obiective ale Corpului nostru profesional îl reprezintă ocrotirea drepturilor, a intereselor și obiectivelor profesionale ale secretarilor generali ai comunelor din România, garanți ai legalității actelor administrative emise sau adoptate la nivelul administrației publice locale.

Domnule primar,

comunitatea secretarilor generali ai comunelor, cu siguranță și cei ai celorlalte unități administrativ- teritoriale, a luat act cu consternare, în cursul zilei de astăzi, de propunerea pe care ați înaintat-o domnului Emil BOC, președintele Asociației Municipiilor din România, și anume de a iniția un proiect de lege prin care, nici mai mult, nici mai puțin, secretarul general să-și desfășoare activitatea doar pe durata mandatului primarului ales!

Spuneți dumneavoastră acolo „noul primar să aibă posibilitatea să inițieze o procedură de selectare, …, a  unui alt candidat care să ocupe postul de secretar general” și, de asemenea, că „această condiționare ar fi de natură să contribuie la o mai bună colaborare între primar și secretarul general, la un dialog eficient, la conturarea unor puncte de vedere comune cu privire la soluționarea diverselor probleme administrative”.

Domnule primar,

Potrivit Codului administrativ, secretarul general este „funcționarul public de conducere care asigură respectarea principiului legalității în activitatea de emitere și adoptare a actelor administrative, stabilitatea funcționării aparatului de specialitate al primarului sau, după caz, al consiliului județean, continuitatea conducerii și realizarea legăturilor funcționale între compartimentele din cadrul acestora”.

Secretarul general al comunei, al orașului, al municipiului sau al județului, după caz, asigură controlul primar de legalitate atât asupra proiectelor, cât și asupra actelor administrative care sunt emise de către primar sau de către președintele consiliului județean, respectiv care sunt adoptate de către consiliul local sau cel județean.

Pentru aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale, secretarul general contrasemnează pentru legalitate  dispozițiile primarului sau refuză motivat să o facă, dacă actul administrativ încalcă legea.

Din această perspectivă simplă, a legalității, „colaborarea”, „dialogul eficient” și „conturarea unor puncte de vedere comune” sunt vorbe goale dacă dintre ele lipsește elementul esențial, și anume respectarea legii!

Domnule primar,

Dacă nu ați înțeles cu adevărat dimensiunea, prestigiul și importanța reală a funcției de secretar general în arhitectura administrației publice locale din România, vă rog să rețineți că, prin corelarea art. 242 alin. (4) din Codul administrativ cu art. 40 alin. (3) din Constituția României, secretarul general este plasat în același regim de importanță și protecție specială cu judecătorii Curții Constituționale, avocatul poporului, magistrații și membrii activi ai armatei, chiar dacă ar putea fi și unele voci care să ignore această similitudine.

Raporturile dintre primar și secretarul general trebuie să fie bazate exclusiv pe respect reciproc absolut și parteneriat orientat spre respectarea legii, primarul având atributele oportunității și necesității în actele administrative pe care dorește să le emită ori să le inițieze, iar secretarul general fiind cel chemat să garanteze prin contrasemnătura sa deplina legalitate atât a proiectului, cât și a actului administrativ.

Din această perspectivă, iluzia facilă că primarul ar putea să-și selecteze la început de mandat secretarul general, ca pe un consilier sau șofer personal, cu care să „dialogheze eficient” și „să contureze puncte de vedere comune”, reprezintă o desconsiderare grosolană a ordinii de drept constituționale, a principiului legalității și a stabilității funcționarului public, în acord cu valorile Uniunii Europene.

Această tentație de control absolut, în afara limitelor și spiritului legii, ridică îndoieli serioase asupra capacității autorității executive de a se subordona Constituției și legilor țării.

Din astfel de demersuri neinspirate izvorăște și esența percepției negative, generalizate și nedrepte, prin care primarii sunt asemuiți fără mult discernământ, in corpore, etichetei de BARON LOCAL, FĂCĂTOR ȘI DESFĂCĂTOR DUPĂ CUM ÎL TAIE CAPUL.

Vă rog în consecință să nu jigniți primarii care, chiar în număr covârșitor, sunt oameni care manifestă încredere în Dumnezeu și în jurământul depus, jurământ pe care dumneavoastră, prin demersul pe care l-ați făcut cu această propunere, l-ați încălcat grav și poate ireversibil.

Putem compara această propunere doar cu ideea că o persoană cercetată penal ar putea fi îndreptățită prin lege să-și aleagă procurorul de caz, iar mai apoi, absolut firesc, să-și selecteze și completul de judecători care să-l judece…

Domnule primar,

în cursul zilei de astăzi, a circulat intens pe toate grupurile de comunicare ale secretarilor generali din țară atât„propunerea dumneavoastră legislativă”, cât și informația că secretarul general al municipiului Iași are calitatea de martor, într-un dosar de cercetare penală al DIICOT, dosar în care dumneavoastră sunteți cercetat sau urmărit penal.

Această din urmă informație a provocat o emoție intensă colegilor noștri din toată țara. Nu știu dacă informația în sine este adevărată sau nu.

Nu știu nici dacă dumneavoastră sunteți conștient că, dacă această situație este reală, atunci demersul născut fără noimă, îmbracă toate elementele unei acțiuni de intimidare și hărțuire indirectă a colegului nostru secretar general, în calitatea sa de martor supus protecției legii.

Cred însă că, dacă nu ați dat atenție anterior acestui amănunt, aveți un singur lucru de făcut, în regim de urgență, și anume să vă retrageți propunerea neîntârziat, public și neechivoc, chiar dacă aceasta nu ar putea șterge în totalitate răul pe care l-ați făcut prin acest demers total neinspirat.

Doar într-o asemenea situație, bunele intenții pe care le clamați la finalul scrisorii adresate Președintelui AMR pot fi cât de cât suspectate de a fi și reale, caz în care doar o insuficientă înțelegere a arhitecturii și spiritului Codului administrativ mai poate scuza gafa impardonabilă pe care ați comis-o.

Cu sinceră compasiune pentru inadecvarea de care ați dat dovadă,

PREȘEDINTELE CPSGCOR, Dan CÂRLAN

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce angajarea în Guvern a unui fiu de politician ne face să pierdem de două ori

Dan CONSTANTIN

De ce angajarea în Guvern a unui fiu de politician ne face să pierdem de două ori

De aceea mulţi dintre tineri aleg din start să-şi caute ceva în afară. Nu vor să se milogească pe aici şi oricum e mai cool să lucrezi în Berlin sau Londra decât să-ţi faci veacul prin Vaslui.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (5)

Autorul relatează în continuare despre felul în care familia sa din Seimeni, sat situat pe malul dobrogean al Dunării, a traversat anii comunismului.

Cu Dumnezeu, de-a v-aţi ascunselea

pr. Constantin STURZU

Cu Dumnezeu, de-a v-aţi ascunselea

Cuvântul Dumnezeu cred că e printre cele mai familiare cuvinte. Dar avem noi o idee clară asupra conţinutului acestui cuvânt? Îl învăţăm de mici, dar ceea ce învăţăm corespunde realităţii? Trăim cu impresia că atunci când vorbim despre Dumnezeu ştim precis la Ce (sau la Cine) ne referim. 

Coroana reginei

arh. Ionel OANCEA

Coroana reginei

Arhitectura este arta deplină a spaţiului de viaţă, personală şi comunitară. Resursele de creativitate vin din întreaga cultură şi civilizaţie. Referinţele sunt complexe, diferite de ale artelor plastice figurative sau nonfigurative. 

pulspulspuls

Avem notabilităţi faine pe listă: iacătă cine vine la inaugurarea A8 din 2050!

Avem notabilităţi faine pe listă: iacătă cine vine la inaugurarea A8 din 2050!

Sinceri să fim acuma, parcă nici nu ştim cum s-o luăm: de bună sau de nebună? Un personagiu din târg pus pe ghiduşii a făcut o pagină online specială, preventiv, ca să ocupe loc în faţă, pentru inaugurarea autostrăzii Unirii, A8, pentru data de luni, 3 ianuarie 2050 (!). 

Caricatura zilei

Oare și lor le-a venit mare?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X