anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Scrisoare deschisă adresată colegilor din Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași

GALERIE
norina forna
 • norina forna
- +

Da. Candidez pentru funcția de Rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” – Iași. Am ales acest mod de a vă comunica decizia mea, printr-o scrisoare deschisă, dintr-un motiv care pentru mine este cât se poate de firesc. Odată intrată într-o competiție pe care mi-o doresc onestă nimic nu mă mai poate împiedica din a mă manifesta așa cum mă știu: ca o carte deschisă.

Cine sunt

Calc apăsat, privesc oamenii în ochi, vorbesc fără ocolișuri. Sunt, cum se mai spune, o persoană directă. Asta mi-a adus de-a lungul vieții o mulțime de prieteni trainici, oameni frumoși de care sunt mândră să-i am alături. Dar viața nu-i doar o sumă de bucurii. O luptătoare fiind, m-am ales și cu destule  adversități. Pe cele justificate am căutat mereu să le înțeleg și să le schimb, pe cele nedrepte, recunosc, le-am cam ignorat. Și nu mi-a fost comod.

Când, de la un moment dat al vieții, am fost pusă în situația a lupta, ani în șir care păreau nesfârșiți, pentru un drept al meu, n-am stat nicio clipă să cumpănesc dacă ideea de justiție e ceva ce poate fi negociat pe sub masă. Iar dacă asta pentru unii pare a fi un păcat de neiertat, pentru mine e un principiu de viață.

Muncesc enorm și asta nu este neapărat o laudă. Munca nu este un merit în sine. Rezultatele ei, însă, da. Și eu de ele sunt mândră.  Dar, pe principiul atât de bine prins în vorba aia din bătrâni care spune că ”în calul care trage mai mult se bate mai tare” mi s-au inventat și aici tot felul de păcate. Că-s omul nu știu cui, că nu știu mai cine mi-a creat nu știu ce favoruri. N-am stat să le ascult nici pe astea și mi-am văzut de treabă. Unii spun că am greșit tăcînd. Eu cred că nu. Am tăcut din convingerea că, până la urmă, și cei care nu m-au plăcut aveau să realizeze că s-au înșelat.

Cred în lucrul bine înfăptuit care face mai mult decât o mie de cuvinte bine ticluite.

Cred că între noi oamenii e bine să existe reguli clare și drepte, bazate pe valori morale și lideri, primii dispuși să le respecte.

Cred în cooperare și în valoarea adăugată a solidarității bazate pe bună credință.

De ce candidez

Candidez pentru că, dincolo de simpatiile pe care le nutrim și de antipatiile de care avem parte, cred că e momentul să punem cu toții capăt suferinței în care se află această neprețuită instituție a noastră.

Nu vreau să împart vini în stânga și-n dreapta, sunt prima dispusă să-mi recunosc propriile greșeli, dar onestitatea ne obligă să punem degetul pe rănile Universității noastre și să începem a ni le vindeca.

Aceste alegeri care ne stau în față nu sunt despre X sau Y, despre un candidat sau altul, ci despre o instituție care înseamnă infinit mai mult decât oricare dintre noi.

Nu vi se pare ironic, amar de ironic, faptul că o instituție cum este Universitatea noastră slujită de atâtea sute medici și farmaciști de cea mai înaltă clasă a ajuns să-și pună atât de acut problema propriei sănătăți și să nu fi fost până acum în stare să se vindece?

Nu vi se pare de neacceptat faptul că suntem atât de buni în a-i vindeca pe alții și că părem atât de neputincioși în a ne vindeca pe noi înșine, ca instituție?

E trist să vezi atâta competență risipită în confruntări inutile, atâta forță lipsită de solidaritate, atâta inteligență subminată de orgolii păguboase.

Suntem de o bucată de vreme ca o armată în derivă, ca o corabie lăsată în bătaia furtunii, ca o mașinărie de înaltă performanță gripată de vanități și egoisme.

Individual suntem de necombătut, dar împreună încă nu reușim să fim o forță. Prea adesea ne subminăm propriile atu-uri.

Pentru că nu performanța și excelența ne lipsesc, dimportivă, ci capacitatea de a le pune să lucreze împreună, adăugând astfel valoarea care rezultă din cooperare.

Să nu ne amăgim cu micile noastre victorii personale câtă vreme ele împreună nu conduc către o mare victorie a tuturor.

Candidez pentru că a venit momentul să ne regăsim echilibrul, voința și forța de a trece peste tot ce ne dezbină.

Candidez pentru că a venit momentul să Creștem Împreună.

Prof.univ. dr. Norina Forna

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.