anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presa

Scrisoare deschisă adresată unui ministru vremelnic al Sănătății: Unicul lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea românească! (P)

GALERIE
Toma
 • Toma
- +

Stimate domnule Vlad Voiculescu, momentan Ministru al Sănătății, 

Mă adresez astăzi dumneavoastră în calitate de cetățean român, de utilizator al sistemului de sănătate public, de contribuabil. Un cetățean român care, la rândul său, prin dreptul de vot al românilor și jurământul depus, reprezintă în Forul Legislativ al țării milioane de cetățeni români utilizatori ai sistemului de sănătate public și contribuabili.

Ce faceți, domnule ministru Vlad Voiculescu, și, mai ales, cum vă simțiți când vă uitați în oglindă?
Vă este bine? Sunteți mulțumit de dumneavoastră? (mai)Aveți respect și stimă de sine?
Vă mai puteți uita în ochii celor pe care, înainte, ziceați că îi reprezentați și pentru care militați atât de acerb?
A fost teatru, un mijloc facil de transport către funcția țintită și privilegiile sale sau, pur și simplu, v-ați supraestimat?
Care mai este adevărul dumneavoastră, domnule momentan Ministru Vlad Voiculescu?
Și care este adevăratul Vlad Voiculescu? Consider că avem dreptul să știm. 

Sunteți direct răspunzător de unul dintre domeniile vitale ale statului român, al oricărui stat pentru care sănătatea și starea de bine a fiecărui cetățean în parte și a tuturor împreună sunt priorități, nu opțiuni. Cred că sunteți conștient de asta. Măcar atât lucru să fi învățat de când erați militant și ofereați sfătos lecții. Însă, domnule momentan și vremelnic Ministru Voiculescu, vine un moment în care până și cel mai mare lup moralist își arată adevărata față și trebuie să răspundă. Iar momentul dumneavoastră este acum și aici. Știu și știm cu toții că asumarea nu este unul dintre punctele dumneavoastre forte, însă faceți un efort și, măcar din minimum respect pentru românii în ochii cărora nu vă mai puteți uita, răspundeți. 

Cum puteți accepta, domnule Ministru, ca Sănătatea să aibă pentru acest an un buget cu 11% mai mic decât anul trecut în condițiile în care România are cel mai mic buget alocat Sănătății din U.E.? În condițiile în care spitalele ard, iar pacienții mor cu zile? În condițiile în care știți sau cel puțin declarați că știți atât de bine toate nevoile și problemele cu care se confruntă sistemul sanitar?! 

Ca să nu mai vorbesc de pandemie. De necesarul de investiții. De dezvoltare. De încrederea din ce în ce mai mică a românilor în sistemul sanitar.
Cum puteți, domnule Ministru, să tăceți mâlc, să întoarceți spatele și să nu luați nicio măsură în timp ce spitalele, una din sursele cele mai mari de siguranță, au devenit un pericol?

Chiar atât de mult și de puțin în același timp sunteți capabil să faceți doar de dragul unui titlu?

Știți, domnule Ministru, pentru că se pare că vă place foarte mult această titulatură, însă mult mai puțin și responsabilitatea care revine odată cu ea, a folosi expresii de genul “trebuie”, “o sa…”, “nu sunt Ministru de multă vreme”, “greaua moștenire” nu reprezintă nici scuză, nici justificare. 

Totul este cât se poate de simplu și de cinstit, domnule Voiculescu. Numai să vreți asta.

Dacă simțiți nevoia să vă ascundeți în spatele unor scuze și justificări ridicole, locul dumneavoastră este oriunde altundeva numai în Ministerul Sănătății nu. Și, de preferat, în nicio poziție care implică asumare, curaj, determinare, hotărâre, muncă, acțiuni. Nu confundați  rolul de speaker cu cel de manager. 
De când sunteți Ministru, aveți deja suficient de mult timp și suficient de multe erori fatale la activ pentru care nu doar că nu ați răspuns, ci nici măcar nu ați ridicat un deget. 

Iar ultima dovadă este acest buget alocat Sănătății. Pentru că, domnule Voiculescu, nu trebuie să mai moară oameni în fața dumneavoastră ca să înțelegeți și dumneavoastră că între incendiul de la Matei Balș și acest buget cinic și inuman alocat Sănătății nu este absolut nicio diferență!

Vreți cu adevărat ca Sănătatea românească să capete siguranță și să se dezvolte? 

Vreți reformă în Sănătate?

Vreți ca românii să nu mai moară cu zile?

Plecați. Este singurul gest decent, responsabil și uman pe care îl (mai) puteți face!


Deputat de Iași,
Vasile Toma

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.