anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Comunicat de presă

Scrisoare deschisă către parlamentarii suedezi: „Viitorul UE nu trebuie să fie sub imperiul intereselor electorale locale!” (P)

GALERIE
foto nou Silviu Macovei
 • foto nou Silviu Macovei
- +

Imediat după semnalele date dinspre Suedia cu privire la un refuz și al acestei țări (după Țările de Jos) față de accederea României și Bulgariei în spațiul Schengen, optimismul politicienilor români s-a mai moderat. Totuși, unele reacții, în special din partea social democraților români au început să se asprească.

Viceliderul parlamentarilor PSD din Camera Deputaților, ieșeanul Silviu Macovei, a transmis o scrisoare deschisă către colegii parlamentari social democrați din Suedia. Publicăm mai jos textul integral al mesajului către parlamentarii suedezi:

Stimați colegi social-democrați,

Cuvintele următoare nu sunt adresate doar dumneavoastră, ci tuturor politicienilor din Europa care înțeleg sintagma universală „United we stand, divided we fall!”. Chiar dacă veți simți supărarea și tristețea în vorbele mele, nu toate adevărurile trebuie să fie îndulcite.

Ceea ce consider cu adevărat trist, ca european, ca român și politician social-democrat este că viitorul Uniunii Europene pare să stea în obiectivele politice mici și vremelnice ale unor partide speriate de suișurile și coborâșurile electorale.

Recent am explicat public în țara mea mecanismele subtile din politica internă a Țărilor de Jos (Olanda) din care a rezultat rezoluția-recomandare ca guvernul olandez să respingă aderarea noastră la Schengen. Am încercat să găsesc explicații coerente și pragmatice pentru ca resentimentele poporului român să nu fie doar afective, ci și completate de o înțelegere rațională a jocurilor politicianiste.

Însă, surpriza „amară” a venit din partea politicienilor din țara dumneavoastră. La extremiștii de dreapta ne așteptam să aibă poziții aiuritoare, xenofobe, fiindcă rațiunea lor de a exista este bazată pe spaimă și ură. Totuși, poziția social democraților suedezi este surprinzătoare ideologic, politic și chiar electoral! Social democrația înseamnă toleranță și cooperare, șanse echitabile pentru toți; politic, depășirea principiilor ideologice pentru care ați fost votați este o încălcare a încrederii electoratului dumneavoastră; asimilarea discursului social-democrat cu cel de extremă dreapta nu poate să nu aibă consecințe electorale!

Înțeleg că politica este lupta pentru putere și influență. Acesta este și motivul pentru care, probabil, transmiteți astfel de mesaje. Aveți nevoie să arătați că faceți „jocurile” pe scena politică. Ceea ce mă preocupă, însă, mai mult decât jocurile politice locale din țările UE este că micile „hărțuieli” partinice pun în pericol structura întregii Uniuni. Mult mai mult decât vă imaginați pe moment...

Europa este puternică doar unită. Cu interese comune (economice, sociale, militare, ideologice) care să aducă prosperitate cetățenilor europeni. La fel ca într-o familie însă, când fiecare frate începe să își rupă din averea întregii familii câte o bucată și își pune garduri peste garduri, familia se destramă. Cum vă imaginați că se vor simți românii și bulgarii dacă vor fi respinși deși au toate drepturile legale la liberă circulație în UE? Onorați sau trădați? Privilegiați sau tratați cu dublă măsură? Se vor simți mai europeni sau izgoniți?

Aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen nu este o „invenție” sau un „moft”; accederea în Schengen este un drept stipulat în tratatele de aderare la UE care ar trebui să fie aplicat imediat ce țările respective au îndeplinit condițiile tehnice. România le îndeplinește complet din 2011.

Unii occidentali poate nu realizează cât de important a devenit Estul Europei. Și nu doar acum, cu războiul din Ucraina, dar în ultimii zece ani. Când economia occidentală stagna sau era în recesiune, România avea creștere economică. După o pandemie virală, România a ieșit cu creștere economică de 6% în timp ce prognozele internaționale ne dădeau cu doar 2,4%. Estul Europei are talentul, motivația și forța de a împinge Europa mult mai departe decât ar putea orice țară de una singură. Însă, românii și bulgarii nu pot fi luați „de-a gata”!

Libera circulație este un principiu fundamental al Uniunii Europene pe care noi l-am acceptat la pachet cu toate obligațiile și îndatoririle asumate la aderare. Și nu ne dorim decât echitate.

Niciodată viitorul nu s-a construit cu interese și gândire pe termen scurt. Social democrația ne obligă la viziune, la a privi în viitor. Altfel, nu vom rămâne decât cu gustul amar la ceea ce ar fi putut fi Uniunea Europeană dacă...

Vă mulțumesc!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.