Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scrisoare deschisă pentru susţinerea secretarului de stat Raed Arafat

GALERIE
Raed Arafat
  • Raed Arafat
- +

SMURD Iaşi a remis o scrisoare deschisţ prin intermediul căreia îşi reafirmă sprijinul pentru secretarul de Stat Raed Arafat. 

Demersul lor vine după dezvăluirile din presă în care s-a rătat cum s-a intervenit pentru salvarea victimelor din incendiul de la Colectiv din urmă cu patru ani. Mai jos redăm integral scrisoarea deschisă.

SCRISOARE DESCHISĂ

În calitate de profesionişti care reprezintă principalele servicii medicale de urgenţă din România, spitaliceşti şi prespitaliceşti (StructuriPrimiri Urgenţe şi SMURD) observăm că în ultima perioadă, Sistemul Naţional de Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Prim Ajutor Calificat este ţinta unor atacuri, punctate intenţionat în momente de criză, atacuri ce subminează încrederea populaţiei în structurile sistemului de urgenţă şi sunt dureroase pentru medici, asistenti medicali, paramedici, piloţi, salvatori, ofiţeri ISU, toţi cei care muncesc serioşi şi dăruiţi pentru sănătatea semenilor lor.

          Rezultatele sondajelor privind încrederea populaţiei în diverse categorii socio-profesionale, arătau, în februarie 2018, că românii au cea mai multă încredere în pompieri şi personalul medical care deservesc SMURD, dar şi unităţile de primiri urgenţe.Afirmaţiile din ultimele zile ne fac să reacţionăm şi să vă reamintim, că toţi aceşti oameni, fac zi de zi totul “pentru ca alţii să trăiască” sub o coordonare unică a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Secretarul de Stat, Dr. Raed Arafat. Există evenimente tragice (accidente, incendii) care zguduie întreaga ţară şi care uneori duc chiar la schimbări majore în plan politic.

Pentru noi însă fiecare caz este unul dramatic, fiecare pacient care accesează sistemul de urgenţă are o durere, iar noi, la fel ca dr. Raed Arafat, trebuie să-i ascultăm şi să-i ajutăm necondiţionat pe toţi: “asistenţa medicală de urgenţă este un drept al cetăţeanului şi o datorie a statului” şi credem că nimeni nu şi-ar imagina că atunci când cade din picioare pe stradă, salvatorii s-ar gândi dacă să înceapă sau nu manevrele de resuscitare, în funcţie de posibilităţile de decontare financiară a acelui caz. Doar pe criterii medicale sunt efectuate şi intervenţiile echipajelor aeriene şi cele ale echipelor medicale din Unităţile Primire Urgenţe, UPU-SMURD.

          Pentru ca fiecare om să aibă o şansă la viaţă am creat din 2006 Titlul IV din Legea 95, legislaţie primară şi secundară în domeniul urgenţei, au existat şi există programe de dotare cu echipamente şi formare a personalului, muncim în permanenţă, măsurăm calitatea muncii noastre şi ne preocupăm să o îmbunătăţim mereu.În 2018 au fost 5.382.178 pacienţi trataţi în UnităţilePrimiriUrgenţe, 436.001intervenţii ale ISU (359.305 cazuri SMURD), 2.979.089 ale serviciilor de ambulanţă, toate realizate cu doar 0,57% din PIB. IGSU, structură aflată în coordonarea DSU, a atras cele mai multe fonduri nerambursabile din MAI, fonduri destinate dotării autospecialelor de intervenţie şi perfecţionării personalului la nivel european.

          Dorim să putem continua ceea ce am început, iar printre priorităţile DSU pentru 2019 se numără consolidarea rolului de responsabil privind coordonarea integrată,dezvoltarea şi extinderea competenţelor şi a capabilităţilor în gestionarea situaţiilor de urgenţă, perfecţionarea mecanismelor de cooperare interinstituţională şi de ajutor reciproc în caz de dezastre, dezvoltarea relaţiilor internaţionale în domeniul situaţiilor de urgenţă. Însă proiectele nu pot fi duse la final dacă sistemul este dezasamablat, dacă cel ce îl coordonează şi prin el, noi toţi suntem acuzaţi pe nedrept, suntem împroşcaţi cu noroi şi aruncaţi către o instabilitate instituţională şi personală. Atunci când există suspiciunea unor greşeli,organismele profesionale şi justiţia vor analiza, evalua obiectiv şi profesional şi vor lua decizii.

Pînă atunci nu trebuie să uităm şi insistăm pe acest aspect, că SMURD a început ca o activitate de voluntariat şi a ajuns în timp una dintre cele mai performanţe structuri de acest gen la nivel european. Iniţiatorul acestui sistem de intervenţie a pornit cu o maşină,cu multă muncă şi dragoste de medicină şi de semeni, cu câţiva voluntari şi a reuşit să genereze un curent de opinie şi un sistem care este model multor ţări din Uniunea Europeană şi din lume.

Urgenţa din România, SMURD-ul nu este doar o instituţie, este o mare familie, ai căror membri sunt ultima speranţă pentru cineva aflat în suferinţă: fie prietenul nostru, fie tatăl unui politician, fie un om fără adăpost, fie un turist străin. Prin ceea ce se întâmplă acum la nivel mediatic şi declarativ din parteaunor reprezentaţi ai presei şi ai statului, această mare şi încă frumoasă familie este în pericol.

          Prin această scrisoare deschisă, dorim să afirmăm public susţinerea faţă de Sistemul Public de Urgenţă şi de Şeful DSU, Doctorul şi Omul Raed Arafat, tocmai pentru a nu ajunge în situaţia în care românii să îşi piardă încrederea în cei care zi de zi le salvează viaţa. Dacă această structură cu rol strategic, al cărei scop este salvarea de vieţi omeneşti, îşi pierde vreun element, se poate ajunge la un dezechilbru funcţional, iar siguranţa cetăţeanului român ar avea de suferit.

Noiembrie 2019

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri