SCRISOARE DESCHISĂ referitoare la intenţiile Primăriei Iaşi de a închide Grand Hotel Traian din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

SCRISOARE DESCHISĂ referitoare la intenţiile Primăriei Iaşi de a închide Grand Hotel Traian din Iaşi

GALERIE
hotel traian
  • hotel traian
- +
Prin scrisoarea de faţă, Societatea Comercială “Turism Moldova” - S.A. din Iaşi doreşte să atragă atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra unui abuz fără precedent pus în executare de Primăria Municipiului Iaşi, prin intermediul primarului Gheorghe Nichita.

Societatea Comercială „Turism Moldova”- S.A., având ca obiect principal de activitate prestarea de servicii hoteliere, deţine, printre altele, în proprietate şi este operatorul unităţii turistice Grand Hotel Traian, clasificat la categoria de 4 stele.

 
Situat chiar lângă Piaţa Unirii a municipiului, clădirea Grand Hotel Traian are o valoare patrimonială incontestabilă, fiind reprezentativă pentru tezaurul cultural naţional. Construit între anii 1879-1882, Grand Hotel Traian a fost proiectat de celebrul arhitect Gustave Eiffel. Ca o paranteză, în 1916, Guvernul României şi-a stabilit aici sediul. De-a lungul timpului, unitatea hotelieră în discuţie a găzduit delegaţii oficiale naţionale ori străine, personalităţi marcante şi diverse evenimente de incontestabilă importanţă.
 
În prezent, Grand Hotel Traian se confruntă cu grave dificultăţi de desfăşurare a activităţii economice, datorate faptului că Primăria Iaşi încearcă din răsputeri să facă inoperabilă respectiva unitate hotelieră.
 
Astfel, în data de 8 martie, fără nicio informare prealabilă, Primăria Municipiului Iaşi a desfiinţat parcarea ce a deservit, dintotdeauna, Grand Hotel Traian. Mai exact, în noaptea de 7 spre 8 martie 2013, municipalitatea a interzis circulaţia publică pe calea de acces rutier către şi dinspre Grand Hotel Traian. Măsura s-a concretizat prin instalarea unui indicator rutier cu semnificaţia „accesul interzis”. Indicatorul de interzicere a fost completat la data de 12 martie cu un panou adiţional de exceptare a autovehiculelor de deservire ale hotelului. În fine, din motive pe care Primăria Iaşi a refuzat şi refuză să le expună, pe data de 2 aprilie, tot în cursul nopţii, panoul de exceptare a fost desfiinţat, revenindu-se la indicatorul cu semnificaţie exclusivă de „acces interzis”. Concomitent au fost amplasate transversal piese de mobilier urban, respectiv jardiniere din beton, cu rolul de a împiedica total accesul auto înspre şi dinspre hotel. Implicit, a fost interzis şi blocat accesul tuturor categoriilor de autovehicule, inclusiv al autocarelor cu turişti, al autospecialelor de stingere a incendiilor şi al serviciului de ambulanţă.
 
Desfiinţarea în regim de peste noapte a unei parcări istorice şi interzicerea ilegală şi ilogică a accesului pe un drum public,fără niciun aviz al Serviciului Poliţiei Rutiere, reprezintă, în opinia noastră, un act discreţionar şi iresponsabil prin care neesteanulată posibilitatea de a mai presta servicii hoteliere la standardele impuse de tradiţia Grand Hotel Traian.
 
Abuzurile administraţiei municipale au fost săvârşite unilateral, intempestiv, repetitiv, total netransparent şi neconcurenţial, fără prealabilă notificare şi fără justificare, cu încălcarea legilor şi principiilor democratice.
 
Pentru a limita consecinţele prejudiciabile ale acestor acţiuni am solicitat autorităţilor administraţiei publice municipale eliminarea tuturor restricţiilor. În acelaşi timp, ne-am adresat şi altor autorităţi (Consiliul judeţean, instituţia prefectului, ministere competente etc.), solicitând sprijin în demersurile noastre de soluţionare amiabilă. Toate eforturile noastre au rămas fără rezultat.
 
Indiferenţa autorităţilor cărora le-am cerut sprijin este cu atât mai îngrijorătoare cu cât măsurile administrative au avut un caracter evident discriminatoriu. În imediata vecinătate există alte trei hoteluri (Hotel Unirea, Hotel Select şi Hotel Continental), care nu au „beneficiat” de tratamente similare.
 
Printre altele, o posibilă explicaţie a discriminării flagrante la care este supus Grand Hotel Traian pare a fi refuzul S.C. “Turism Moldova”- S.A. de a se implica financiar în diverse proiecte ale Primăriei Iaşi, proiecte pe care le-am considerat ca lipsite de miză, ba chiar păguboase pentru comunitatea ieşeană. Spre exemplu, spre deosebire de alte unităţi hoteliere din Iaşi, S.C. ”Turism Moldova”-S.A. a refuzat să sponsorizeze echipa de fotbal Politehnica Iaşi, folosită, în scopuri electorale, de fostul şi actualul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita.
 
Prin prezenta scrisoare deschisă dorim să subliniem că abuzul prezentat mai sus nu reprezintă doar un atentat la buna funcţionare a unei unităţi hoteliere, ci un revoltător atentat la patrimoniul şi valorile culturale ale Iaşului. La fel, cu amărăciune constatăm că prejudiciul financiar este dublat de un uriaş prejudiciu de imagine adus unui oraş cunoscut sub numele de „dulcele târg”...  
 
Cu profundă consideraţie şi respect,
Iaşi, 15 aprilie 2013
Kohl Emil-Alexandru, Preşedinte al Consiliului de Administraţie
Şumulea Mihaela, Director General
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.