SCRISOARE DESCHISĂ referitoare la intenţiile Primăriei Iaşi de a închide Grand Hotel Traian din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

ADVERTORIAL

SCRISOARE DESCHISĂ referitoare la intenţiile Primăriei Iaşi de a închide Grand Hotel Traian din Iaşi

GALERIE
hotel traian
 • hotel traian
- +
Prin scrisoarea de faţă, Societatea Comercială “Turism Moldova” - S.A. din Iaşi doreşte să atragă atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra unui abuz fără precedent pus în executare de Primăria Municipiului Iaşi, prin intermediul primarului Gheorghe Nichita.

Societatea Comercială „Turism Moldova”- S.A., având ca obiect principal de activitate prestarea de servicii hoteliere, deţine, printre altele, în proprietate şi este operatorul unităţii turistice Grand Hotel Traian, clasificat la categoria de 4 stele.

 
Situat chiar lângă Piaţa Unirii a municipiului, clădirea Grand Hotel Traian are o valoare patrimonială incontestabilă, fiind reprezentativă pentru tezaurul cultural naţional. Construit între anii 1879-1882, Grand Hotel Traian a fost proiectat de celebrul arhitect Gustave Eiffel. Ca o paranteză, în 1916, Guvernul României şi-a stabilit aici sediul. De-a lungul timpului, unitatea hotelieră în discuţie a găzduit delegaţii oficiale naţionale ori străine, personalităţi marcante şi diverse evenimente de incontestabilă importanţă.
 
În prezent, Grand Hotel Traian se confruntă cu grave dificultăţi de desfăşurare a activităţii economice, datorate faptului că Primăria Iaşi încearcă din răsputeri să facă inoperabilă respectiva unitate hotelieră.
 
Astfel, în data de 8 martie, fără nicio informare prealabilă, Primăria Municipiului Iaşi a desfiinţat parcarea ce a deservit, dintotdeauna, Grand Hotel Traian. Mai exact, în noaptea de 7 spre 8 martie 2013, municipalitatea a interzis circulaţia publică pe calea de acces rutier către şi dinspre Grand Hotel Traian. Măsura s-a concretizat prin instalarea unui indicator rutier cu semnificaţia „accesul interzis”. Indicatorul de interzicere a fost completat la data de 12 martie cu un panou adiţional de exceptare a autovehiculelor de deservire ale hotelului. În fine, din motive pe care Primăria Iaşi a refuzat şi refuză să le expună, pe data de 2 aprilie, tot în cursul nopţii, panoul de exceptare a fost desfiinţat, revenindu-se la indicatorul cu semnificaţie exclusivă de „acces interzis”. Concomitent au fost amplasate transversal piese de mobilier urban, respectiv jardiniere din beton, cu rolul de a împiedica total accesul auto înspre şi dinspre hotel. Implicit, a fost interzis şi blocat accesul tuturor categoriilor de autovehicule, inclusiv al autocarelor cu turişti, al autospecialelor de stingere a incendiilor şi al serviciului de ambulanţă.
 
Desfiinţarea în regim de peste noapte a unei parcări istorice şi interzicerea ilegală şi ilogică a accesului pe un drum public,fără niciun aviz al Serviciului Poliţiei Rutiere, reprezintă, în opinia noastră, un act discreţionar şi iresponsabil prin care neesteanulată posibilitatea de a mai presta servicii hoteliere la standardele impuse de tradiţia Grand Hotel Traian.
 
Abuzurile administraţiei municipale au fost săvârşite unilateral, intempestiv, repetitiv, total netransparent şi neconcurenţial, fără prealabilă notificare şi fără justificare, cu încălcarea legilor şi principiilor democratice.
 
Pentru a limita consecinţele prejudiciabile ale acestor acţiuni am solicitat autorităţilor administraţiei publice municipale eliminarea tuturor restricţiilor. În acelaşi timp, ne-am adresat şi altor autorităţi (Consiliul judeţean, instituţia prefectului, ministere competente etc.), solicitând sprijin în demersurile noastre de soluţionare amiabilă. Toate eforturile noastre au rămas fără rezultat.
 
Indiferenţa autorităţilor cărora le-am cerut sprijin este cu atât mai îngrijorătoare cu cât măsurile administrative au avut un caracter evident discriminatoriu. În imediata vecinătate există alte trei hoteluri (Hotel Unirea, Hotel Select şi Hotel Continental), care nu au „beneficiat” de tratamente similare.
 
Printre altele, o posibilă explicaţie a discriminării flagrante la care este supus Grand Hotel Traian pare a fi refuzul S.C. “Turism Moldova”- S.A. de a se implica financiar în diverse proiecte ale Primăriei Iaşi, proiecte pe care le-am considerat ca lipsite de miză, ba chiar păguboase pentru comunitatea ieşeană. Spre exemplu, spre deosebire de alte unităţi hoteliere din Iaşi, S.C. ”Turism Moldova”-S.A. a refuzat să sponsorizeze echipa de fotbal Politehnica Iaşi, folosită, în scopuri electorale, de fostul şi actualul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita.
 
Prin prezenta scrisoare deschisă dorim să subliniem că abuzul prezentat mai sus nu reprezintă doar un atentat la buna funcţionare a unei unităţi hoteliere, ci un revoltător atentat la patrimoniul şi valorile culturale ale Iaşului. La fel, cu amărăciune constatăm că prejudiciul financiar este dublat de un uriaş prejudiciu de imagine adus unui oraş cunoscut sub numele de „dulcele târg”...  
 
Cu profundă consideraţie şi respect,
Iaşi, 15 aprilie 2013
Kohl Emil-Alexandru, Preşedinte al Consiliului de Administraţie
Şumulea Mihaela, Director General
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X