anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

ADVERTORIAL

SCRISOARE DESCHISĂ referitoare la intenţiile Primăriei Iaşi de a închide Grand Hotel Traian din Iaşi

GALERIE
hotel traian
  • hotel traian
- +
Prin scrisoarea de faţă, Societatea Comercială “Turism Moldova” - S.A. din Iaşi doreşte să atragă atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra unui abuz fără precedent pus în executare de Primăria Municipiului Iaşi, prin intermediul primarului Gheorghe Nichita.

Societatea Comercială „Turism Moldova”- S.A., având ca obiect principal de activitate prestarea de servicii hoteliere, deţine, printre altele, în proprietate şi este operatorul unităţii turistice Grand Hotel Traian, clasificat la categoria de 4 stele.

 
Situat chiar lângă Piaţa Unirii a municipiului, clădirea Grand Hotel Traian are o valoare patrimonială incontestabilă, fiind reprezentativă pentru tezaurul cultural naţional. Construit între anii 1879-1882, Grand Hotel Traian a fost proiectat de celebrul arhitect Gustave Eiffel. Ca o paranteză, în 1916, Guvernul României şi-a stabilit aici sediul. De-a lungul timpului, unitatea hotelieră în discuţie a găzduit delegaţii oficiale naţionale ori străine, personalităţi marcante şi diverse evenimente de incontestabilă importanţă.
 
În prezent, Grand Hotel Traian se confruntă cu grave dificultăţi de desfăşurare a activităţii economice, datorate faptului că Primăria Iaşi încearcă din răsputeri să facă inoperabilă respectiva unitate hotelieră.
 
Astfel, în data de 8 martie, fără nicio informare prealabilă, Primăria Municipiului Iaşi a desfiinţat parcarea ce a deservit, dintotdeauna, Grand Hotel Traian. Mai exact, în noaptea de 7 spre 8 martie 2013, municipalitatea a interzis circulaţia publică pe calea de acces rutier către şi dinspre Grand Hotel Traian. Măsura s-a concretizat prin instalarea unui indicator rutier cu semnificaţia „accesul interzis”. Indicatorul de interzicere a fost completat la data de 12 martie cu un panou adiţional de exceptare a autovehiculelor de deservire ale hotelului. În fine, din motive pe care Primăria Iaşi a refuzat şi refuză să le expună, pe data de 2 aprilie, tot în cursul nopţii, panoul de exceptare a fost desfiinţat, revenindu-se la indicatorul cu semnificaţie exclusivă de „acces interzis”. Concomitent au fost amplasate transversal piese de mobilier urban, respectiv jardiniere din beton, cu rolul de a împiedica total accesul auto înspre şi dinspre hotel. Implicit, a fost interzis şi blocat accesul tuturor categoriilor de autovehicule, inclusiv al autocarelor cu turişti, al autospecialelor de stingere a incendiilor şi al serviciului de ambulanţă.
 
Desfiinţarea în regim de peste noapte a unei parcări istorice şi interzicerea ilegală şi ilogică a accesului pe un drum public,fără niciun aviz al Serviciului Poliţiei Rutiere, reprezintă, în opinia noastră, un act discreţionar şi iresponsabil prin care neesteanulată posibilitatea de a mai presta servicii hoteliere la standardele impuse de tradiţia Grand Hotel Traian.
 
Abuzurile administraţiei municipale au fost săvârşite unilateral, intempestiv, repetitiv, total netransparent şi neconcurenţial, fără prealabilă notificare şi fără justificare, cu încălcarea legilor şi principiilor democratice.
 
Pentru a limita consecinţele prejudiciabile ale acestor acţiuni am solicitat autorităţilor administraţiei publice municipale eliminarea tuturor restricţiilor. În acelaşi timp, ne-am adresat şi altor autorităţi (Consiliul judeţean, instituţia prefectului, ministere competente etc.), solicitând sprijin în demersurile noastre de soluţionare amiabilă. Toate eforturile noastre au rămas fără rezultat.
 
Indiferenţa autorităţilor cărora le-am cerut sprijin este cu atât mai îngrijorătoare cu cât măsurile administrative au avut un caracter evident discriminatoriu. În imediata vecinătate există alte trei hoteluri (Hotel Unirea, Hotel Select şi Hotel Continental), care nu au „beneficiat” de tratamente similare.
 
Printre altele, o posibilă explicaţie a discriminării flagrante la care este supus Grand Hotel Traian pare a fi refuzul S.C. “Turism Moldova”- S.A. de a se implica financiar în diverse proiecte ale Primăriei Iaşi, proiecte pe care le-am considerat ca lipsite de miză, ba chiar păguboase pentru comunitatea ieşeană. Spre exemplu, spre deosebire de alte unităţi hoteliere din Iaşi, S.C. ”Turism Moldova”-S.A. a refuzat să sponsorizeze echipa de fotbal Politehnica Iaşi, folosită, în scopuri electorale, de fostul şi actualul primar al Iaşului, Gheorghe Nichita.
 
Prin prezenta scrisoare deschisă dorim să subliniem că abuzul prezentat mai sus nu reprezintă doar un atentat la buna funcţionare a unei unităţi hoteliere, ci un revoltător atentat la patrimoniul şi valorile culturale ale Iaşului. La fel, cu amărăciune constatăm că prejudiciul financiar este dublat de un uriaş prejudiciu de imagine adus unui oraş cunoscut sub numele de „dulcele târg”...  
 
Cu profundă consideraţie şi respect,
Iaşi, 15 aprilie 2013
Kohl Emil-Alexandru, Preşedinte al Consiliului de Administraţie
Şumulea Mihaela, Director General
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.